:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Мая Манолова е готова за нови промени в трудовите закони

5000 работници ще се възползват от мерките, предприети досега
След наложените промени в трудовото законодателство омбудсманът Мая Манолова е готова за нови законодателни инициативи за забавените заплати, за да се реши проблемът с изплащането на дължимите трудови задължения. Това стана ясно на свикана от Манолова среща с представители на НОИ и инспекцията по труда. В края на миналата година депутатите на бегом промениха редица закони, за да помогнат на хората да си получат забавените възнаграждения. Текстовете обаче се оказаха проблемни и в началото на годината блокираха работата на Агенцията по вписванията, което наложи по спешност да се уточняват и да се правят нови промени.

Сега с практиката има и нови идеи за допълнителни промени. Покрай липсващи документи за изплатени и дължими задължения или умишлено непредставени институциите често са изправени пред ситуации, които имат нужда от почти криминални разследвания. В момента се прави анализ и ако се окаже, че проблемът е законодателен, ще се предложат промени в Търговския закон и Закона за счетоводството, които да задължат работодателите да съхраняват документите за платени заплати, начислени и платени трудови възнаграждения, обезщетения. Ще бъдат наложени и строги санкции за укриващи се лица, които не са изготвили и съхранили подобна документация, обясни Манолова.

Към началото на годината предприятията, които са забавили заплатите на своите служители, са били общо 250, но 70 от тях са се издължили на работниците си със закъснение под заплаха срещу тях да започне производство по несъстоятелност. Главната инспекция по труда пък е поискала процедура по несъстоятелност за 30 некоректни фирми, след като на 1 април влезе в новите си правомощия. ГИТ се намесва, когато фирмите не изплащат възнагражденията на повече от една трета от служителите си за над 2 месеца.

До момента във Фонда за гарантиране на вземанията са постъпили над 5000 заявления за неполучени трудови възнаграждения, от тях са обработени около 1900, а изплатените суми от държавата са в размер над 600 000 лв., обяви Ваня Борисова, директор на фонда. До средата на юли обаче се очаква да бъдат изплатени още около 5 млн. лв. До 16 май включително пък е крайният срок за подаване на искове за неплатени трудови възнаграждения и обезщетения, дължими след 1 февруари 2015 г.

ГЛЕДНА ТОЧКА

Според Манолова промените от края на миналата година не са оправдали мрачните прогнози. "Не е затруднен търговският оборот. По никакъв начин не сме застрашили работата на търговския регистър, т.е. прехвърлянията на фирми в случаите, в които това е необходимо по търговски съображения, се случва безпрепятствено. От друга страна, не изхарчихме парите във фонда - в него има 257 млн. лв. На трето място се оказа, че промените не са козметични, законодателството работи и хората с неплатени заплати си получават дълго очакваните трудови възнаграждения и обезщетения от Фонда за гарантирани вземания", подчерта омбудсманът.
1074
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД