:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 312
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Насилието срещу палестинците в Израел раздели света

Ескалацията на конфликта блокира работата на Съвета за сигурност на ООН
НАСИЛИЕ
Докато в палестинските територии продължават протестите срещу политиката на Израел, страните членки на Съвета за сигурност на ООН не успяха да вземат адекватни решения и мерки срещу ескалацията на насилието в региона, предадоха агенциите. Те само изразиха "дълбоко безпокойство", че не се изпълнява негова резолюция от 2016 г. за слагане на край на строителната дейност в окупираните палестински територии. САЩ от своя страна блокираха приемането от Съвета за сигурност на комюнике, призоваващо за независимо разследване на смъртоносните сблъсъци в Газа.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху защити използването на сила. "Всяка страна има правото да защитава границите си", написа Нетаняху в "Туитър". "Терористичната организация "Хамас" заяви намерението си да унищожи Израел и изпрати хиляди да разрушат оградата ни на границата в опит да постигнат това. Ние ще продължим да действаме така, че да осигурим безопасността и сигурността на страната ни и гражданите й", пише още в поста на Нетаняху. "Хамас" носи отговорност за насилието в Газа, обявиха от Белия дом. Американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че президентът Доналд Тръмп е направил за една година повече от всеки свой предшественик през последните 70 години, за да сближи САЩ и Израел.

Турският президент Реджеп Ердоган нарече "геноцид" действията на израелските сили за сигурност срещу палестинците. Ердоган каза още, че в петък свиква извънредно заседание на Организацията за ислямско сътрудничество. Турското правителство обяви тридневен траур в страната заради смъртта на палестинците и отзова за консултации посланиците си от САЩ и Израел. Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм призова мюсюлманските страни да преразгледат отношенията си с Израел. Русия е дълбоко загрижена за убийството на десетки палестинци в Газа, които протестираха срещу откриването на американското посолство в Ерусалим, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Френският президент Еманюел Макрон осъди насилието от страна на израелските въоръжени сили срещу палестински демонстранти в Ивицата Газа. Шведският министър на външните работи Маргот Валстрьом изрази съжаление, че Европейският съюз няма единна позиция за израелско-палестинския конфликт. Три държави от ЕС - Чехия, Унгария и Румъния не осъждат преместването на посолството и блокираха единната европейска позиция по въпроса. Сблъсъците на палестинци с израелската армия по границата са резултат от "недопустима провокация на "Хамас", заяви министърът на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс. Австралийският премиер Малкълм Търнбул също обвини ислямисткото движение, което контролира Газа. Той призова Израел да отговаря пропорционално и да се въздържа от прекомерна употреба на сила. Австралия няма да последва примера на Съединените щати и да премести посолството си в Израел от Тел Авив в Ерусалим, даде да се разбере Търнбул.



Коментар - на 9-а стр.
СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС
Британски полицаи разделиха привърженици и противници на турския президент Реджеп Ердоган пред Даунинг стрийт в Лондон, където той вчера пристигна и се срещна с британския премиер Тереза Мей.
1568
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД