:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 313
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕК призова за спешни мерки срещу прането на пари

Брюксел иска да се избегнат нови банкови скандали в еврозоната
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис настоява евроагенциите за финансов надзор да вземат спешни мерки срещу прането на пари, довело до няколко скандала в страни от еврозоната от началото на годината.
EК настоява евроагенциите за финансов надзор спешно да предприемат мерки срещу прането на пари. Това става ясно от писмо, изпратено от зам.-председателите на ЕК Валдис Домбровскис, Франс Тимерманс и еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова до финансовите агенции на ЕС и до Европейската централна банка, цитирано от електронното издание "Политико". Според тях ЕЦБ, Европейският банков регулатор, Европейската агенция за застраховане и професионално пенсионно осигуряване и Европейският орган за ценни книжа и пазари трябва да действат по-активно и да имат по-голяма яснота относно възможностите за отнемането на банковите лицензи, ако се установи, че финансови институции в Общността са си позволили да действат в разрез с правилата за пране на пари.

В писмото си тримата еврокомисари споделят, че е необходимо да се задълбочи наблюдението, което евроорганите упражняват над финансовите институции с цел ограничаване на прането на пари. Призивът е отправен на фона на разразилите се в началото на годината банкови скандали в Латвия, Естония и Малта - страни, които са част от еврозоната. Проблемите доведоха до закриването на банки и арести в тези държави, членки на ЕС. Притеснително е, че измамите бяха разкрити след намесата на американските власти, а не от европейските финансови надзорни институции. Затова и ЕК призова четирите институции "в спешен порядък" да предприемат мерки с цел "подобряване на практическата координация относно контрола, свързан с прането на пари". Еврокомисарите дават срок "преди края на юли" да бъдат предприети действия в тази посока.

"Виждаме колко бързо прането на пари може да се превърне във финансов проблем... трябва да си вземем поуки от тези случаи", заяви пред "Политико" зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис, който е и бивш министър-председател на Латвия.

1
1223
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
16 Май 2018 10:23
Не може да реформираш дадена система, ако си част от тази система.
Отвътре не става.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД