:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 533
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Реконтра

Не будете патриота в мен!

Уникално тату за скалп в класическия стил "Аз съм прост, и вие сте прости".
Всяка пролет по стара традиция - още от времето на Рада Госпожина, щом наближи празникът на буквите, българинът се взира в учебниците на детето си и в него се пробужда задрямалият патриотизъм.

- Това що го няма - пита пробуденият патриот. - И онова - също сте го махнали! Гиди, пезевенци ниедни, ама вие на какво учите детето ми! Ще ми го оджендърите, да ви се не види макар!

Тая сутрин някакъв патриот с лъвски знак на гърба избръмча под прозорците ми с мотора си, та събуди патриота и в мен. Повъртях се малко, помъчих се да се поразсъня и - право при министъра.

- Туйто - рече министърът, - пак патриот.

- Аз съм от добрите - рекох да го успокоя.

- Има ли и такива?

- Повечето - казах. - Ида с патриотичната подбуда да подбутна реформата.

- Да побутна - поправи ме министърът.

- С побутване не става - трябва изподотдолу да се подходи.

- Изотдолу - поправи ме министърът.

- Ние сега реформа ли ще правим, или ще си играем на коректорки - опитах да не се ядосвам. - Имам конкретни подбуждения.

- Е - примирено рече министърът, - в комбинация с подбуди, може и така да се каже...Преди да започнем - нали обяснихме, че "Бай Ганьо прави избори" си остава в програмата!

- Не е за него - казах. - Идвам с да ви опростя математиката. Много сложна, децата не я разбират, сума ти излишни знания им се събират в главиците. Вие, да речем, кога последно сте изчислявали лице на трапец?

- Като си лепих тапетите - призна министърът. - Щото от едната страна панелът е малко крив...

- Добре тогава, трапецът си остава. Но лице на многоъгълник за какво ви е? Няма толкова криви панелки!

- Няма - съгласи се министърът.

- И таблицата за умножение - децата не я разбират. То, не че има нещо за разбиране, ама от какъв зор да я учат наизуст, като калкулатори има вече и в телефоните!

- Хъм - рече министърът.

- И после - биологията. За какво ни е да знаем какво има вътре в червеите? Децата не го разбират! Какво има толкова в един червей - боднеш го на кукичката и оставяш рибата да му проучва съдържанието! А после изпържваме рибата и я изучаваме на практика!

- Интересен подход - каза министърът. - Някакви други идеи да ви вълнуват тази сутрин? Не си спомням - нали споменах, че "Бай Ганьо прави избори" си остава?

- Споменахте - рекох. - Но не споменахте, че процесът на дестилация на етилов алкохол е съвсем слабо застъпен в програмата по химия. Вместо това се изучават всевъзможни излишни неща. Вие, да речем, кога сте дестилирали напоследък петрол, та да се радвате на получените деривати? Не готвите вие децата за тоя живот - ще им се наложи да си сварят ракия, няма да знаят как!

Министърът се изчерви и си записа нещо в министерския бележник.

- Това ще вкара министерството в деликатна ситуация - как да обясним на обществеността, че се налага да оборудваме лабораторията на всяко училище с казан за ракия?

- Обществото ще ви разбере - казах тържествено. - И ще приветства нововъведението! Колкото по-просто стане образованието, толкова по-добре! Така трябва да се опрости, че дори родителите да разбират материала! Не като сега - никой нищо не разбира и децата излизат от гимназиите прости като галоши, без никакви практически знания и умения! Само с едната таблица за умножение човек не може да си изкара хляба! И последно - махнете географията - не ви трябва, на всяко летище си има разписание, махнете и физиката - ядреният синтез не бива да се пробва в домашни условия, нека освободим учебни часове за преподаване на по-полезни знания, такива, каквито всеки тъпчо да разбира!

- Не ви разбирам - каза министърът. - Аз вече няколко пъти ви обясних, че Бай Ганьо остава в програмата. И ако обичате, обърнете се на другата страна, че много хъркате. Тоя ваш сън много ми досади - не ми стигат дневните патриоти, ами и среднощни...

От яд се събудих.

Момчета с лъвски знаци по гърбовете, не си правете тия гонки по нощите, не будете патриота в мен, ще стане беля - хептен ще взема да объркам просветата...

А Бай Ганьо и изборите му няма нужда да се изучават - ние през година си ги правим, и то още по-смешни...
2
1611
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
17 Май 2018 10:47
Румен Белчев

Но имам малка забележка. Патриот така не се изразява!
да ви се не види макар!
Категорично - не!
17 Май 2018 11:44
Бай Ганьо и изборите му няма нужда да се изучават - ние през година си ги правим, и то още по-смешни...Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД