:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Университетът в Мичиган ще плати общо $500 млн. на насилвани гимнастички

Лари Насар в съдебната зала.
Университетът в Мичиган се съгласи да плати $500 млн. компенсация на гимнастичките, които са били жертви на дългогодишния лекар на американския национален отбор Лари Насар. За сделката бе съобщено от калифорнийска правна фирма, която представляваше всички 332 жени, обвинили Насар в сексуален тормоз.

Докторът е насилвал състезателките с обяснението, че това е медицинско лечение. Той бе осъден на общо 360 години затвор, като 60 от тях бяха за детска порнография. Споразумение между страните не включва клаузи за конфиденциалност. То не се отнася и до исковете срещу американската федерация по спортна гимнастика, американския олимпийски комитет и собствениците на залата в Тексас, където са тренирали гимнастичките. 425 млн. долара ще бъдат платени на ищците, а останалите 75 млн. ще бъдат заделени за бъдещи обвинения срещу 54-годишния Насар и университета. Съобщението не уточнява как ще бъдат разпределени парите между жертвите на доктора.

"Това историческо споразумение дойде заради смелостта на повече от 300 жени и момичета, които имаха куража да се изправят и отказаха да мълчат", каза адвокат Джон Манли, според когото сделката ще послужи за изкореняване на насилието в американския спорт.

Президентът на борда на университета Брайън Бреслин също публикува съобщение, в което пише: "Наистина се извиняваме на всички жертви и техните семейства за това, през което са минали, и се възхищаваме на куража да разкажат историите си. Признаваме нуждата от промяна в нашия кампус и в нашата общност за предпазване от сексуално насилие."

Президентът на американската федерация по гимнастика Пол Пария, както и целият борд на директорите подадоха оставки, след като 156 жени свидетелстваха срещу бившия лекар. По-рано тази година президентката на университета и директорът по спорта също напуснаха, след като се появиха обвинения, че са получили сведения за действията на Насар, но не са предприели нищо. Бившата вече президентка Лу Анна Саймън отрече, че университетът е прикривал доктора точно в деня, в който Насар бе осъден за престъпленията си.

Споразумението с гимнастичките е най-голямото в историята, като надмина това за 109 млн. долара, което университетът Пен Стейт се съгласи да плати през 2017-а на поне 35 души, подали жалба срещу бившия треньор в тима по американски футбол Джери Сандъски.
1340
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД