:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 306
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бивш шеф на онкоцентъра в Пловдив отива на съд

Снимка: БГНЕС
Д-р Красимир Вальов (в средата) беше принуден да подаде оставка след скандала с ненужните операции в КОЦ. По този повод от диспансера обявиха, че срещу лечебното заведение се води целенасочена кампания, целяща да му отнеме пациентите.
Бившият директор на Комплексния онкологичен център в Пловдив Красимир Вальов отива на съд с обвинение в безстопанственост в особено големи размери, тъй като е платил двойна цена за апаратура. Софийската градска прокуратура внесе в Окръжен съд-Пловдив обвинителния акт, съобщиха от СГП.

Вальов е обвинен за това, че на 31.08.2016 г. в Пловдив като управител на "Комплексен онкологичен център - Пловдив" ЕООД не е положил достатъчно грижи за възложена му работа във връзка с ефективното и добросъвестно разходване на средствата на дружеството и от това са последвали значителни щети за центъра в размер на 405 190.92 лв. без ДДС.

Вальов, без да проведе пазарни консултации, без да потърси съвети от независими експерти или органи или от участници на пазара, е открил процедура по обществена поръчка с предмет "Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на компютърен томограф" с прогнозна стойност 950 000 лв. без ДДС. Процедурата по обществената поръчка приключила със сключването на договор на стойност 898 000 лв. с единствената фирма, подала оферта за участие, припомнят от прокуратурата.

След като подписала договора, фирмата купила компютърен томограф за 492 809.08 лв. без ДДС и го предоставила на КОЦ-Пловдив. Разликата от 405 190.92 лв. между платената сума от КОЦ-Пловдив за придобиване на компютърния томограф и реалната му пазарна цена се равнява на 964.74 минимални работни заплати за страната, което определя щетата като такава в "особено големи размери", допълват от СГП.

Ако бъде признат за виновен, Вальов може да получи от 3 до 10 г. лишаване от свобода. Съдът може и да го лиши от право да заема определена обществена или държавна длъжност, както и да упражнява определена професия или дейност.



СТАРА СЛАВА

Вальов беше принуден да подаде оставка като директор на КОЦ-Пловдив в края на 2016 г., след като стана ясно, че в диспансера са оперирани жени, без да е нужно, или операциите са били по-радикални от необходимото. Впоследствие се оказа, че дотам се е стигнало заради погрешни диагнози от патолога в КОЦ. Заради това, че директорът не е упражнил контрол, тогавашният здравен министър Петър Москов поиска Вальов да бъде отстранен. Тъй като онкодиспансерът е общинска собственост, а общината застана зад директора, се наложи да се намеси лично премиерът Бойко Борисов и да заплаши общинските съветници от ГЕРБ в града, че ако не освободят Вальов, "вече не са мои общински съветници". Така оставката на директора беше приета въпреки демонстративното нежелание на кмета Иван Тотев.
1517
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД