:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 141
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Copy/paste

Прекалената свобода и творецу не е драга

Групата за щурм унд дранг реди своя зловещ пасианс "паяк"!
Основополагащо, темелополагащо и трегерополагащо интервю даде за "24 часа" председателят на Парламентарната комисия по култура и бивш министър на културата Вежди Рашидов. Поради фундаменталната му важност преписваме част от интервюто. Заглавията и ремарката накрая са на "После".

***

"24 часа": (...) Във вашата комисия са и медиите. Има въпроси за новите технологии, авторски права, фалшиви новини... Как комисията върви в крак с тях?

Вежди Рашидов: В работата на комисията има за решаване въпроси от много широк диапазон - като се почне от културното наследство, мине се през авторските права и се стигне и до медийните закони, и при това има доста работа. Комисията всеки ден работи върху нови законопроекти или поправки на досега съществуващи закони. Така че няма нужда да е в крак с отделните сфери, а е нужно комисията да е в крак с времето. То е мерилото.

По време на европредседателството един кръг обяви, че е нарушена свободата на словото, и упрекна властта във вмешателство в нея? Не виждам нищо странно. Адски е неприятно, че виждаме едни и същи хора, които, за да подронят авторитета на държавата, се появяват в най-важните за страната моменти, касаещи достойнството, авторитета и самочувствието на държавата. Тази група от познати хора се явява в такива моменти и излиза на улицата, за да създаде форма на дестабилизиране и унижение на българската страна. Тези хора във времето се превърнаха заради личните си финансови интереси в "секта", в група за натиск, особено по време на управление, в което пасиансът не им се подрежда. Дори имаха наглостта по време на най-високия форум на европредседателството в София да обвинят премиера Борисов, че едва ли не е повод и причина в техните класации България да е едва ли не на последните места по свобода на словото.

Бойко Борисов има една "вина" - толерира свободата на словото, и неговото добро отношение даде възможност на едни хора да преминат границите, да развихрят слободията и да го нападнат. Точно тези, които с какви ли не външни финансирания деморализират, деформират медийното пространство именно като отнемат правото на свободно слово на всеки, който все още носи свободата на думите, като все повече слугински изпълняваха поръчките на своите донори и скрити работодатели.

А именно шайката на розовобузестия олигарх с чужди пари и купени съвести проповядваха платен морал, като се обявяваха за "европейци", умни, красиви и недостижими "журналисти". А всички останали достойни журналисти?! А журналистите с безспорни качества и морал, които служат на професията си достойно - те какво? Те какви са? Те не са ли европейци? Благодарим за такъв тип морал. Най-малкото Прокопиевата агитка може да ни учи на морал.

"24 часа": Музикантите от радиото продължават да свирят "Върви, народе възродени" в знак на протест за мизерните си заплати. Има ли изход?

Вежди Рашидов: Народът възроден може да върви без много музика, защото това е празник на духа. Българските музиканти трябва да бъдат желани, търсени от публиката си заради техния талант. Аз като творец имам най-голямото желание всеки български творец да е способен да изкарва своята прехрана и да има добър живот. Като председател на комисията по култура и медиите полагам усилия за достойно заплащане на музикантите. Но не комисията раздава средствата. (Въздиша.)
1181
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД