:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,404,461
Активни 156
Страници 1,446
За един ден 1,302,066

Коварна задача в матурата вкара МОН и БАН във филологически спор

Учители недоумяват защо учениците трябва да се объркват умишлено
Силно подвеждаща задача от матурата по български език и литература предизвика лавина от възмущение сред родители и зрелостници. Броени часове след края на първия задължителен зрелостен изпит социалните мрежи бяха наводнени с гневни коментари относно 7-и въпрос от изпита, в който според родителите верен отговор няма. Казусът изправи един срещу друг видни филолози, просветното министерство и БАН.

В спорната задача се пита: "В кое от изреченията не е допусната граматична грешка?". 4-те възможности са: "А) Гласуваните поправки в новия закон ще засегнат пряко въздушния и сухопътен транспорт в страната. Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия. В) Още утре г-н Каменов, адвоката на братовчедка ми, ще те потърси, за да подготвиш необходимите документи. Г) По Искърско дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество интересни обекти". Верният отговор, посочен от МОН, е Б. Според филолози и родители обаче в отговор Б също има грешка - думата "комисия" следва да бъде членувана (комисияТА), т.е. задачата е сгрешена.

За да се защити от скандала, министерството свика извънредна пресконференция. На нея Александър Трингов - държавен експерт в МОН, обяви, че грешка в условието няма, а задачата е била да се посочи къде няма граматична, а не някакъв друг вид грешка. "В подточка Б категорично няма нарушена граматична норма, затова нашето твърдение е, че там не е допусната граматична грешка. Който казва, че има нарушение на граматична норма, трябва да каже кое граматично правило е нарушено", коментира Трингов. "В словосъчетанието "впечатли комисия" няма правило, което да изисква членуване на допълнение, което е употребено след глаголна форма в минало свършено време, както е в случая. Т.е. комисията може да е известна, може да не е известна. В това изречение, извадено от контекст, не е задължително членуването на въпросната дума", добави той.

От Института по български език на БАН, чиито телефони прегряха от родителски обаждания, обаче са категорични, че посоченото за вярно изречение звучи неестествено и е съвсем нормално да се приеме, че се схваща като неграматично. Оттам обясниха, че в подточки А, В и Г граматичните грешки са безспорни и са свързани с членуването. "Подточка Б обаче също не отговаря на поставеното условие. В нея думата комисия е нечленувана, което означава коя да е комисия, някаква. А в конкретната ситуация, за която става дума, това звучи неестествено", коментира гл. ас. Илияна Кунева от БАН. По думите й отговор Б е замислен като верен отговор, но за да бъде така наистина и за да не предизвиква никакво съмнение, е трябвало думата "комисия" да бъде членувана. Тя смята, че става дума за техническа грешка.

ГЛЕДНИ ТОЧКИ

Филологическият казус изправи един срещу друг дългогодишни преподаватели по български език. Според учителя Георги Александров не е задължително думата "комисия" да бъде членувана, защото тя е неопределена. "Ако комисията бе определена, то тя щеше да бъде и назована, например Етичната комисия и пр. Не е назована, следователно е неопределена", пише той във "Фейсбук", макар да признава, че "въпросът е коварен". "Наистина звучи по-добре комисияТА, но правилото, за което се сещам, е, че членуваме нещо познато и нещо, което е едно-единствено, както е в пример Г) Искърското! Най-вероятно е печатна грешка, но в никакъв случай не е граматическа", коментира и преподавателката Петя Маринова. "Факт е, че граматична грешка няма. Лексикална - може би. Семантична също. Но граматична, ако няма предпоставен контекст, не съществува", заявява и Силвия Недкова.

Повечето от другите им колеги обаче опонират, тъй като според тях писмоТО си има адресат - комисияТА. "Хайде да не измисляме нова граматика. Няма верен отговор. Изречението е неправилно граматически. Вероятно е техническа грешка, но е неправилно", пише Живко Русев. "Каква е тази неопределена комисия? Няма верен отговор. Излишно усложняване и неяснота на изказа", смята Мира Камбурова. Колежката й Нина Михалкова също е категорична, че не става ясно каква е тази комисия - една от няколкото, които са разглеждали писмото, или конкретна, до която обикновено се пише мотивационно писмо.

Учителите обаче бяха единодушни в едно - че въпросът е некоректен и объркващ. Повечето се чудеха защо трябва да се дават подобни некоректно съставени тестове и какво точно се цели с тях. "Всеки тест трябва проверява наученото в училище, а не казуси за студенти и преподаватели!", "Говорим за изпит на ученици от 12-и клас! За мен е логично тестът да е съобразен с изучаваното в училище. Това не е изпит по морфология за филолози или греша?", "Тук се е целяло да има объркване и са го постигнали", бяха част от коментарите им. Според Женя Железова е "тъжно", че всяка година има все нещо недоогледано. "Когато проверяват грамотността на учениците, възрастните трябва да бъдат безупречни. В противен случай всичко се размива", заключава тя.ОЩЕ ГАФОВЕ

Че и в МОН имат проблеми с граматиката, загатна съобщение в сайта на министерството, на който бе поместена предварителна информация относно датата и часа на провеждането на матурата по БЕЛ. "Изпита (а не както е правилно - изпитЪТ- бел.ред.) ще може да започне на 21.05.2018 10.00", се виждаше на съобщението на МОН, публикувано от Канал 3. Вчера от ведомството коментираха, че изречението не е било на официалната страница на МОН, а на вътрешна. Освен това то било пуснато само за проверка на въпросната страница, която в този момент се тествала. Злополучното изречение вече е свалено.
19
3786
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
22 Май 2018 20:06
Не е коварна, а некадърна...
-----
Блогът на Генек

22 Май 2018 20:10
и неграмотна
22 Май 2018 20:32
Коварна задача в матурата вкара министерство и държавен експерт във филологичен спор с академия и родител.
Написано е правилно съгласно министерство и експерт и неправилно съгласно останали./това също/
22 Май 2018 20:40
ЖурналистиТЕ, списващи рубрикаТА "Горещи новини", как ли биха се представили на матуриТЕ?
22 Май 2018 22:29
Зависи от това, дали в текста комисията е била преди това спомената, или не.
22 Май 2018 22:54
"В кое от изреченията не е допусната граматична грешка?"

Много интересен казус! В горещата новина въпросът е:

"В кое от изреченията не е допусната граматическа грешка?"
http://www.segabg.com/article.php?sid=2018052200019985018
22 Май 2018 23:09
В това изречение, извадено от контекст, не е задължително членуването на въпросната дума


Така е. Мотивационното писмо има доста ограничена група адресати. Изречението би било “окей” в следния контекст например - ако писмото е било адресирано до четири комисии, няколко щъркела, седем дивана, една подводница и сто и една магнолии. Но тестът е по български език, а не по логика.
23 Май 2018 05:54
За "познавачите" на българския език:
Мъжът нахрани котка.
Мъжът нахрани котката.
Кое според вас звучи естествено на български език?

23 Май 2018 06:10
bogeo
23 Май 2018 05:54

В българския след време ще бъде актуално: "Мъжът се нахрани с котката."
23 Май 2018 07:36
извинявам се, във В и Г ясно видях грешката,ама в А къде е тя. Знаете, че не съм много силен в граматиката. Айде и този министър ВЪН, а по традиция след просветния министър пада и правителството.
23 Май 2018 07:37
Грешката е системна и е в главите на "видните филолози", МОНски експертизи.
Докато продължават да "проверяват" с тестове, тоест с извадени от всякакъв контекст отделни изречения, така ще е.
На държавен зрелостен изпит трябва да се проверяват умения - граматически и стилистични за разбиране и продуциране на свързана реч. Защото езикът и правилата са извънвременна и извънконтекстна система, която обаче се реализира в речта - във времето и в определен контекст /схематично казано, не му е мястото за лекции/.
И това го знае всеки филолог от структуралистите насам, заедно с шестте елемента на комуникацията, определени от Якобсон още. За да е съобщението разбираемо.
Всеки филолог може и да го знае, но не и експертизите на МОН.
23 Май 2018 07:45
Мъжът нахрани котка (някаква котка от улицата).
Мъжът нахрани котката.
И дете са вярни, но второто е по-обичайно. Първото почти не се използва. . Второто е определена котка. Но в случая Б, комисията смислено не може да е някаква си комисия. Винаги, когато се говори за комисия се има предвид определена комисия. Действително въпросът е много подвеждащ. А аз питам, какава е грешкта във въпрос А?
23 Май 2018 07:53
Във въпрос А, верният отговор е "въздушния и сухопътНИЯ".

23 Май 2018 07:54
В живота няма нищо без контекст.
23 Май 2018 09:34
В МОН масово за засегнати от тежка болест, причинена от virus sorosoidоs.
23 Май 2018 10:21
Става дума ученици от 12-и клас, а не студенти по българска филология. Но защо все пак не са се изказали тия, които са въвели такива тестове? Може би целта им е точно тая, която се е и целяла. А не някаква грешка от недомисленост.
Верният отговор, посочен от МОН, е Б
Служителките от МОН са задали официално решение, което е неправилно. Дали ще ги уволнят?
Трябвало е да се допълни:
..комисия, която след това се саморазпусна.


23 Май 2018 10:25
А аз питам, каква е грешката във въпрос А?
И аз не виждам да има грешка в А.

В кое от изреченията НЕ Е допусната граматична грешка?
А) Гласуваните поправки в новия закон ще засегнат пряко въздушния и сухопътен транспорт в страната.
Б) Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия.
В) Още утре г-н Каменов, адвоката на братовчедка ми, ще те потърси, за да подготвиш необходимите документи.
Г) По Искърско дефиле, което е с дължина около 100 км, са разположени множество интересни обекти
23 Май 2018 10:43
Аз също, но "по телевизора" казаха, че не било сухопътЕН, а сухопътНИЯ.

Като цяло не считам за редно да има коварство в матурите.
Те съсипват човешки съдби!
23 Май 2018 13:36
Самия факт че чиновници, учители и учени влизат в спор означава, че такива въпроси не трябва да има в матурите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД