:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 246
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Социалното неравенство у нас се задълбочава

През първото тримесечие на 2018 г. социалното неравенство в страната се е задълбочило. Налице е икономически подем, който не облагодетелства всички, а това засилва вътрешните различия между населението в регионите. Ако в Югозападния район, където е София, доходите почти достигат необходимата за нормална издръжка сума, то в Северозападния те са едва 70.6% от нужното. Това сочи изследване на Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ за първото тримесечие на годината. Според него, за да живее нормално едно четиричленно семейство с две деца, и двамата родители трябва да получава две месечни заплати, не по-ниски от 1506 лв. бруто, или общо 2340 лв. нето.

В изследването са цитирани данни на Евростат, които са допълнителен аргумент за това твърдение. Най-богатите 20% от населението получават средно 8.2 пъти повече от най-бедните 20%. Само година преди това разликата в доходите им е била 7.7 пъти, а през 2012 г. - 6.6 пъти. Следователно настоящият растеж на доходите не се разпределя равномерно, а по-скоро се концентрира в най-високите подоходни групи, отбелязват експертите.

Едва 26% от домакинствата в страната разполагат с нужните за нормален живот доходи. В секторите с по-високи доходи възнагражденията се повишават още. Под прага на издръжката обаче живеят 73.3% от домакинствата. Все пак делът на бедните намалява, тъй като през 2008 г. под нужния минимум са били 88 на сто от всички.

В София издръжката за живота е по-висока от средната за страната вследствие от по-високия стандарт. За нормален живот на едно лице от четиричленно семейство през първото тримесечие са били необходими 763.80 лв., или 30.5% повече от средното за страната, което прави необходим бюджет от 3055 лв. на стандартно четиричленно домакинство. Затова пък заплатите в столицата са около два пъти по-високи от тези в страната. Средната работна заплата в София е 1456 лв., а във Видин е 710 лв.

С увеличението на минималната заплата, която от началото на годината е 510 лв., се е увеличил и броят на полагащите труд срещу минималното за страната заплащане. В края на март те са 470 хил., или 20.3% от всички наети лица.

КЪДЕ СМЕ НИЕ

България е държавата с най-ниски доходи от труд в ЕС, но в същото време средните нива на заплащане са по-скоро близки до шестте страни от Западните Балкани - кандидатки за членство. За да се доближим до другите страни от ЕС, средногодишният номинален ръст на заплатите трябва да е 11-12%, сочи още изследването.
37
3492
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
22 Май 2018 19:38
За сега е само неравенство. Задълбочаването му трябва да роди класи, след това е лесно, дядо Маркс, Енгелс и Ленин са го обяснили и така до 1917 и Аврора.
22 Май 2018 19:39
DukeNukem
22 Май 2018 19:38

Дори не разбирам защо има такива статии. Сигурно съм малко "slow".
Та капитализмът води до и предполага неравенство. Както виждаме от най-капиталистическите страни САЩ и Русия, тенденцията е да се задълбочава.
Този "alleged" милионен митинг на царя нали искаше капитализъм? Или не?
22 Май 2018 20:29
Основният проблем не е, че неравенството се задълбочава.
Дори и милиардерите да станат трилионери, няма страшно, ако останалите 99 процента са стохилядници.
Основният проблем обаче е, че тукашната компрадорска буржоазия отново, както и преди 9 септември, се оказа освен алчна, но и особено некадърна да създаде достатъчен стандарт на живот за обикновения човек.
После да се не чудят, когато рано или късно се наложи пак да плащат за тарикатлъка.
Лошото е, че в такива случаи покрай сухото масово гори и суровото...
http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsi-treto-deistvie/

22 Май 2018 20:52
Класи има, но нямат класа, а повсеместна селяндурщина. Заплатаджия гол кат сокол, с една диплома и две леви ръце, апартамент на банката и кола на лизинговата къща, но градска десница. Въобразен буржоа....бачкер с купено средно сънува че става министър-убеден че не е по-тъп от титуляра. Проблема е че е прав. Бизнесът млад, успял и назначен корпулент на държавна цица.

Маркс не е сънувал та да го опише
22 Май 2018 20:58
От едната страна са кукловодите, назначените от тях феодали с робовладелски инстинкт за "бизнес" "дами"/"мен", високо платените управители, съдиите и прокурорите, които също са назначени и са в интерес на себе си и преждеизброените, мутри, политическа класа и др. подобни, а от другата страна са тези с неплатените заплати, невнесените осигуровки, с месечните заплати, които се равняват на едно скромно пазаруване на "бизнес" "дама" или скромен обяд, непрерастващ във вечерен запой на "бизнес" "мен", пенсионери, които не са били банкери и др.
22 Май 2018 21:05
Кайзер-е:
22 Май 2018 21:06
Докторе, митич.ите кукловоди би трябвало да са краен брой злодеи. Лесни за откриване и скъсяване. Проблема е че ги няма. Настоящият батак е продукт на колективна и анонимна глупост. Питай Костов -пример за изненадан от себе си
22 Май 2018 21:11
За сега е само неравенство. Задълбочаването му трябва да роди класи

Класи си има и сега и винаги е имало, осен при първобитнообщинния строй. Имаше класи и при социализма. Но при реставрирания след 1989 г. капитализъм се появиха отново буржоазията и съответно антагонистичните противоречия между нея и трудовите маси. Това, че тези маси засега не са класово осъзнати (за разлика от буржоазията), не означава, че няма класова борба. Но тя сега се води само еднопосочно – буржоазията ни тъпче, лъже и мами както си иска, а ние не ѝ отвръщаме подобаващо и ѝ се връзваме. Това неизбежно ще се промени, но не се знае дали ще доживеем тази промяна. Аз лично съм скептик в това отношение.
22 Май 2018 21:15
Коефициентът на Джини ни праща сред африканските страни с особено голямо социално неравенство. Как в Тиквония Европата се превръща в Африка е местен феномен, май. Безмерна лакомия, алчност и тъпота и резултатът е в кърпа вързан...
22 Май 2018 21:18
Социалното неравенство у нас се задълбочава

То затова въведох и нова дума в Българския - алигарх (алигарх!)

За повече вж
https://bg.wikipedia.org/wiki/Алигатори
22 Май 2018 21:25
Цезаре,
Предполагам, че са малко на брой и нелесно откриваеми. Фактът е, че те откриват и скъсяват и хич не им пука.
Не съм съгласен, че е "батак". За нас обикновените или от към страната на експлоатираните, може и да е, но за тези, изброените от мен като "едната страна" си е великолепно.
Костов не ми се коментира сега, но имам мнение и за неговата роля, макар, че май се надяваше да се издигне до "кукловод".
22 Май 2018 21:28
Алчната и безмерно тъпа червена номенклатурна върхушка няма да остави народа, яхнал си го е и това е. Единствено трибунали биха въдворили ред в тая нещастна и ограбвана страна.
22 Май 2018 21:29
Ганий-е,

Моето предложение е ново-старо египтянин, т.е., вярващ, че съществува задгробен живот, в който отмъкнатото в този може да го завлече в отвъдното.
22 Май 2018 21:29

Извинете моя доставчик на интернет!
22 Май 2018 21:29
Кайзер Созе 22 Май 2018 20:52
Маркс не е сънувал та да го опише

КМ подхожда немедицински по важни въпроси - т.е. не е предугадил най-характерната черта на Настоящето...

В днешно време чакаме Новия Маркс, но той задължително трябва да е и Психиатър, т.к. хилядолетната алчност у Човека/Капиталиста е избила и се е изродила в банални психо-отклонения.
22 Май 2018 21:40
Д-р Гилотен 22 Май 2018 21:29
Ганий-е,Моето предложение е ново-старо египтянин, т.е., вярващ, че съществува задгробен живот, в който отмъкнатото в този може да го завлече в отвъдното.

Вж съобщението ми за Новия Маркс...
Много пъти съм писал за това и наистина не мога да го разбера...

Трябва да си абсолютен психопат да трупаш неизчислими средства - милиони, милиарди, които да се скъсаш не можеш да изхарчиш - нито децата, нито внуците...
Да кажем на млади години човек се лъже и залита, но като дойдат 50-60-70, то се разбира, че тичането си е било напразно - дето казваш - нишо не се отнася...


Голяма Тема, но трябва специалист-Психиатър, който да постави точната диагноза.
22 Май 2018 21:52
Ганий,
Вашето определение "абсолютен психопат" ми допада, но пропуска "абсолютните психопатки", а ние сме за равенство на половете. Все пак, и д-р Гилотен, първобразът, и аз, републиканецът, сме човеколюбци, поради което не искам да лишаваме "абсолютните психопати' от надеждата, че ще се къпят в богатствата си вечно.
Между другото, преди години четох изследване, че психологическите профили на социопатите и успешните бизнес дами/мен са много сходни.

П.П.
Мисля, че в звателен падеж обръщението ми към Вас би трябвало да е Ганийе и затова го ползвам.
22 Май 2018 22:04
... неизчислими средства - милиони, милиарди, които да се скъсаш не можеш да изхарчиш - нито децата, нито внуците...

Личи си човекът, който никога не е имал достъп до наистина големи пари.
Ганий,
Не е никакъв проблем да се изхарчат два-три милиарда. Долара.
Че и повече.
22 Май 2018 22:17
Не е никакъв проблем да се изхарчат два-три милиарда. Долара.
Че и повече.

Задоволявайки, КОИ точно човешки нужди, това ? За чисто физиологични е невъзможно, а за, нека кажем ментални, д-р Гилотинен е повдигнал завесата.
22 Май 2018 22:21
Има несъответствие между заглавието и съдържанието. Неравенството в България не е толкова социално, колкото териториално. И това се вижда ясно - населението на България намалява, а на София расте, което е очевидно последствие.
22 Май 2018 22:30
Херцоже,
Ако може да предложа, алчност и гордост. Сигурно съм пропуснал още нещо.
22 Май 2018 22:34
Маркс не е сънувал та да го опише

Родното производство е домарксов капитализъм с елементи на феодализъм. Галиче, Дупница, Хасково - където разровиш.
Най-големият феодал е кралят. Той назначава правителството, сменя министри и разтуря Народното събрание. Разпределя мангизите на които протестират най-много ( без пенсионерите. От тях не го е страх!)
23 Май 2018 00:21
Ние избираме краля и ние сме виновни.
23 Май 2018 01:02
Освен това, не избираме само краля.
23 Май 2018 04:28
Основният проблем обаче е, че тукашната компрадорска буржоазия отново, както и преди 9 септември, се оказа освен алчна, но и особено некадърна да създаде достатъчен стандарт на живот за обикновения човек.Напоследък особено зачести употребата на прилагателните "тъпи", "некадърни", "безмозъчни" към политици, магистрати, крупни и ситни бизнесмени и прочее "търговци на тютюн и кръв човешка".

Разберете и си го набийте веднъж-завинаги в главите: ТЕ не са нито тъпи, нито некадърни, нито без мозък.

На ТЯХ им е удобно и комфортно така, както е в ТЕХНИЯ момент. А той винаги е бил ДНЕС.

ТЕ могат и знаят отлично как, но нямат за цел да създават никакъв достатъчен (каквото и да означава това) стандарт на живот за така наречения "обикновен човек". ТЕ плюят на него.

ТЯХНАТА мама цел е: максимално бързо, мащабно и безогледно забогатяване, създаване на възможно най-яката материална база за тях и техните наследници до хиляда сто и десето коляно.

Пък, духовната надстройка - по-нататък. Първо солидната икономическа база и материален комфорт.

--------------

Такава е голата, простичка истина за... пожара в Чернобил... и всеки (без никакво изключение) от нас.

Тъпи, а?
23 Май 2018 07:26
Колеги (с едно изключение), за коментарите.
23 Май 2018 07:52
Кайзер Созе22 Май 2018 20:52
23 Май 2018 09:26
Делиус! Напълно сте прав в това което казвате но то не е ново. Накратко.Те ни презират ние ги мразим. И това ще е така докато тази омраза не се институционализира и /или бъде оглавена от партия.Тогава те ще се почустват застрашени /и наистина ще стане страшно/ и ще вземат мерки за потушаване на омразата чрез намаляване на неравенството.
23 Май 2018 09:26
Коментарите са хубави, само да не дотърчи Параграфа и да викне през оградата "Ами капитализъм е, бе, ами демоограбвация е, бе."
Но и той е прав.
23 Май 2018 09:50
Глобално погледнато именно тези свръхбогаташи управляват света.Те избират и поставят правителства и парламенти които от своя страна безпрекословно изпълняват тяхната воля.Те са тези които на базата на натрупаните баснословни богатства са се одързостили до там че най безцеремонно да тикат държавите към глобален конфликт със пълната убеденост че точно те ще са сред оцелелите а милиардите жертви просто ще им позволят да дишат по леко след конфликта.Такива свръхбогаташи има във всички държави и единомислието /и единодействието/ им по тези въпроси никак не е случайно.Точно това е и причината светът да не се вразуми и да промени курса на конфронтация след забележителната реч на Путин и по сетнешната му виеопрезентация.Те се мислят за толкова могъщи че тези заплахи не ги притесняват.А беше толкова лесно това да се промени.Просто Путин в презентацията си трябваше да подчертае че много добре знае къде са убежищата им в случай на война и да покаже колко и какви заряди са предназначени и програмирани да поразят именно тях както и стопроцентовата вероятност че те ще бъдат унищожени.Такава заплаха не е за пренебрегване и резултатите от нея щяха да бъдат насочени незабавна смяна на курса на конфронтация в посока безопасност.
23 Май 2018 10:06
резултатите от нея щяха да бъдат насочени незабавна смяна на курса на конфронтация в посока безопасност.


... или па смяна на убежищата, се у същата посока "Безопасност"
23 Май 2018 10:54
Делиус! Това също е възможно.Познайте от първи път от чия гърбина ще бъдат одрани парите за новите убежища.И след няколко месеца или години упражнението ще трябва да се повтори ...и потрети...Няма начин да не се замислят.Другият път който може да ги накара да преосмислт нещата е създаване на организирани движения и партии които да ожесточат класовата борба и да върнат нейният двупосочен характер е бавен и мъчителен и със много отбивки и странични пътища.Мисля че и двамата го знаем.Трудно е да се вкарат в кохерентност усилията на милиони и милиарди хора но именно кохерентноста на усилията на отдерните атоми на веществото така силно отличават по възможности за въздействие светлината получена от обикновен източник с нажежаема жичка от тази получена от лазер. При това при съизмерим разход на енергия.
23 Май 2018 13:03
Д-р Ото
23 Май 2018 15:19
Все пак имам въпрос : Как става така,че за едно и също количество работа,една и съща длъжност,в една и съща фирма се изплащат различни заплати в София и провинцията ???
23 Май 2018 15:41
Накратко.Те ни презират ние ги мразим.

Това е, така да се каже, надстройката.
Базата е -
Те ни съдират кожите, ние им позволяваме.

Е как да не ни презират?
23 Май 2018 16:56
aldycrown22 Май 2018 21:15
Коефициентът на Джини ни праща сред африканските страни с особено голямо социално неравенство. Как в Тиквония Европата се превръща в Африка е местен феномен, май. Безмерна лакомия, алчност и тъпота и резултатът е в кърпа вързан...

БЪЛГАРСКИТЕ КАПИТАЛИЗМИ Васил Проданов1
http://research.unwe.bg/uploads/ResearchPapers/Research%20Papers_vol3_2014_No1_V%20Prodanov.pdf
http://www.septemvri23.com/
Когато капитализмът удари, как човешкият капитал линее
...България за 26 години реставрация на капитализма се е срутила по
грижа и свобода на човека на 59-о място с индекс 0,782, но ако се
отчете неравенството днес в страната, той пада допълнително на
0,699. Гърция, която през 1987 г. е само пет места преди нас, сега
е на 29-о, т.е. цели 30 места по-напред. А спомнете си, че премиерът
ни плашеше, че можем да изпаднем в тяхната криза и да станем
като тях. От балканските държави тепърва ще трябва да догонваме
Словения, която е на 22-ро място, Кипър - 32-ро, Черна гора - 49-о,
Румъния - 52-ро. Преди нас на 50-о място е Беларус на Лукашенко,
когото ругаят, че не приема «европейските ценности», но се оказва,
че се грижи повече за човека и неговата свобода от нашите политици,
които пламенно ни говорят за тях. Южна Корея, която четвърт век
преди това е била 7 места след нас, сега е 42 места преди нас.
Оказва се, че според данните на ООН две години преди неговия край
социализмът е бил с 32 позиции по-напред в световната класация на
грижи и свобода на човека, отколкото четвърт век след реставрацията
на капитализма в България.


23 Май 2018 17:05
Няма страшно.
Пазарът - регулатор туря всекиго на мястото му.
Щом си беден , значи си глупав.
Стойността на човека и живота му има универсален измерител - дебелината на портфейла.
Долу уравниловката!
Да живее пазарното общество!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД