:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 338
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Здравната каса отчете спад в разходите за медицински изделия

Разходите на здравната каса за медицински изделия бележат спад през тази година. Намалението е от близо 15 на сто спрямо същия период на м.г., гласи отчетът за изпълнението на бюджета на касата за първите три месеца на 2018 г., приет от надзорния съвет.

До края на март са похарчени 26.6 млн. лв. от общо 98-те млн. лв., предвидени в бюджета за това перо. Няма обяснение на какво се дължи намалението, още повече че през тази година бюджетът на касата е и по-голям - през 2017 г. за медицински изделия бяха предвидени 80 млн. лв. На фона на това НЗОК дори намали цените, които плаща за медицински изделия, но промяната е в сила от април и не би трябвало да е отразена в отчета за бюджета за първото тримесечие. Вероятно следващите данни ще са за още по-голямо намаление. От април касата плаща с 400 лв. по-малко за кардиостимулатор - вече само 2000 лв. За транскатетърни клапни протези вече се плащат 40 500 лв. при досегашни 50 000 лв. 250-350 лв. повече ще се доплаща за клапни протези и т.н.

Очаквано преразход има при лекарствата. По-голям е ръстът при онкомедикаментите - над 20 на сто спрямо м.г., или общо 97 млн. лв. При лекарствата за домашно лечение са платени почти 7 на сто повече пари - 244 млн. лв. Това са и единствените пера, по които се очаква дефицит и в края на годината от около 80 млн. лв.

За болници са платени 449 млн. лв., което е ръст от 10.7% спрямо м.г. И при болниците, и при лекарствата бюджетът също е увеличен спрямо 2017 г.

1562
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД