:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,464,448
Активни 58
Страници 11,736
За един ден 1,302,066

Общините масово налагат незаконни такси за детските градини

Омбудсманът започва акция срещу събирането на пари за предучилищна
Снимка: Архив "Сега"
Храната на 5-6-годишните деца би коствала на бюджета 30 млн. лв., изчисляват от "Амалипе".
Национална кампания на омбудсмана Мая Манолова срещу таксите в предучилищните групи, подкрепена от родители и неправителствени организации, ще стартира знаково на 1 юни - Деня на детето. Акцията е насочена най-вече към тези общини, които продължават да събират такси за отглеждането и обучението на децата в предучилищна възраст, въпреки че по закон не трябва да го правят. Омбудсманът обаче отива и по-далеч - тя настоява родителите на 5- и 6-годишните да бъдат освободени и от таксата за храна, т.е да не плащат никакви такси.

"Макар да има законов текст, който да казва, че предучилищното обучение е задължително, особено за 5- и 6-годишните и съответно е безплатно, има множество общински съвети в България, които са въвели такси. Месечните вноски се явяват препятствие пред много български деца да посещават забавачки", коментира Мая Манолова. Тя се позова на статистика, според която децата, които са ходили в детска градина и са били обхванати от системата на предучилищното образование, много по-трудно отпадат от училище. "Ако приемем, че отпадането на децата от училище е един от основните проблеми, които стоят пред България, сме длъжни да подкрепим родителите с безплатни форми на предучилищно образование", категорична бе Манолова.

Според училищния закон предучилищното образование започва от 5-годишна възраст и е задължително и безплатно за всички деца. Т.е. всички 5- и 6-годишни не би трябвало да плащат такси за отглеждане и възпитание. Родителите им дължат такси само за дейностите по храненето им. В закона за държавния бюджет за 2018 г., с който се промени и законът за местните данъци и такси, изрично бе записано, че общините могат да събират такси за предучилищното образование само за храна за децата. Масово обаче тази законова разпоредба не се спазва и в редица детски градини няма диференцирани такси - по-ниски за децата в предучилищна възраст и по-високи за тези от 2 до 4 г. В София например масово таксата за забавачка е 60 лв., без значение на колко години е детето.

Анализ на центъра за междуетнически диалог "Амалипе" от края на 2017 г. показа, че 12 от 204 общини (за които просветното министерство е предоставило данни) не събират никакви такси за децата, а 13 общини са освободили от всякакви такси децата на 5 и 6 г. (това са 13% от общините, за които има данни, като в тях учат под 5.4% от децата). Родителите на останалите 94.5% от децата в детските градини плащат такси, като размерът, определен от съответния общински съвет, варира от символичните 10 лв. (в община Антоново) до 60 лв. (например Столичната община). 58 общини са намалили таксата за 5- и 6-годишните, но 121 общини изобщо не са направили такова намаление.

Деян Колев от "Амалипе" коментира пред "Сега", че картината към момента е леко променена, но МОН не е събирало нови данни, актуални за т.г. Той даде пример с три общини, които последните месеци са отменили изцяло таксите за детска градина за всички деца - Девня, Смядово и Ветово. Има обаче и обратни примери - в Шумен е нямало такса за 5- и 6-годишните, но през декември м.г. тя е върната частично. Според Колев би трябвало да се върви към изцяло безплатно обучение за 5-6-годишните. По негови разчети на година ще са нужни по 30 млн. лв., които да обезпечат храната на децата.ИЗХРАНВАНЕ

Преди дни от Националното сдружение на общините обясниха пред БНР, че изхранването на децата трябва да се покрие по някакъв начин. "И този начин до момента е с такси", коментира Теодора Дечева от НСОРБ. Остава обаче въпросът защо в такъв случай в редица детски градини продължава да няма разлика между крайната такса за децата от 2 до 4 г. и за тези между 5 и 6 г. От Столичната община например излязоха с аргумента, че таксата не е намалена заради по-доброто качеството на храната. "Нали желанието е децата да се хранят с качествена храна", коментираха лаконично оттам.
18
1479
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
28 Май 2018 20:30
Без вкарване на циганчетата в децките градини за интеграция на циганите не може да се говори.
На тази жена паметник трябва да й вдигнат.
28 Май 2018 21:23
А набирането на средства требе да го почнат бакшишите около НС...
Щото те първи видяха грозното пате, ритнаха го по мастната жлеза,
и то се превърна в лебед...!
Омбудсманката, де...
29 Май 2018 10:56
Омбудсманът обаче отива и по-далеч - тя настоява родителите на 5- и 6-годишните да бъдат освободени и от таксата за храна, т.е да не плащат никакви такси.
Защо? Защо трябва 5-6 годишните да бъдат освободени от таксите, покриващи частично разходите по хранене и отглеждане, а 2-3-4 годишните не? Кой трябва да плаща за храната и отглеждането на децата, ако не родителите им?
29 Май 2018 13:12
Кой трябва да плаща за храната и отглеждането на децата, ако не родителите им?

мая манолова, с парите на другите.
29 Май 2018 13:52
Кой трябва да плаща за храната и отглеждането на децата

обществото, щото остава без деца, както и става
Баси, ти в глутница вълци да живееш, пак за вълчетата се грижи цялата глутница, какво остава за маймуните
29 Май 2018 16:38
Обществото ни като цяло и омбудсманката в частност се грижат за децата!
Натисни тук
30 Май 2018 09:34
обществото, щото остава без деца, както и става
И кво, ако обществото плаща безразборно всякакви разходи по отглеждането на децата, ще се раждат повече деца? Вече повече от 40 години го пробваме този експеримент с плащането и засега броя на децата устойчиво намалява всяка година. Изглежда количеството на децата не е свързано с плащане за отглеждането им, а с нещо друго.
30 Май 2018 12:03
Защо трябва 5-6 годишните да бъдат освободени от таксите,
Защото това е задължителен етап от обучението на децата. Не плащаш такса обучение за общинско, или държавно училище нали?
30 Май 2018 12:08
Дежурния, с теб рядко сме на различно мнение, но тук ще ти възразя. Внукът на Мая Манолова си има двама работещи родители и два комплекта баба и дядо. За единия комплект съм сигурна, че заплатите позволяват ''старците'' да купят по-така първо возило за първородния внук. Дай Боже всекиму. Ако ''простосмъртните'' майки по-малко пушат, сигурно ще имат из джобовете си повече пари за децата си.
30 Май 2018 12:19
но тук ще ти възразя. Внукът на Мая Манолова си има двама работещи родители и два комплекта баба и дядо. За единия комплект съм сигурна, че заплатите позволяват ''старците'' да купят по-така първо возило за първородния внук. Дай Боже всекиму. Ако ''простосмъртните'' майки по-малко пушат, сигурно ще имат из джобовете си повече пари за децата си.

Не виждам да съм казал нещо на което да възразяваш. По-скоро потвърждаваш, че има родители и баби и дядовци които не чакат обществото да се грижи за децата и внуците им. За таксите - не се плащат такива за обучение, а само за храна и не са незаконни а разписани в закон. В училищата храненето не е безплатно, няма логика в детските градини да е. Единственият резултат който може да постигне "юристката" при такива искания е да има полудневни детски градини, в които родителите (или бабите) прибират питомците на обяд в къщи. Решение за поемане на храна и специализирани други неща които сега се плащат от родителите няма как да се отнасят само за 5-6 годишните, а ако основанията са текстовете за задължително образование, трябва да включат всички до 16 годишна възраст. Тоест нещата пак ще отидат към фанфари из медиите в началото и тих, но епичен провал накрая, както всички работи на "юристката".
30 Май 2018 12:28
Единственият резултат който може да постигне "юристката" при такива искания е да има полудневни детски градини, в които родителите (или бабите) прибират питомците на обяд в къщи. Решение за поемане на храна и специализирани други неща които сега се плащат от родителите няма как да се отнасят само за 5-6 годишните, а ако основанията са текстовете за задължително образование, трябва да включат всички до 16 годишна възраст. Тоест нещата пак ще отидат към фанфари из медиите в началото и тих, но епичен провал накрая, както всички работи на "юристката".

*****
До колкото знам и сега има възможност детска градина да се посещава само до обяд, но мисля, че пак се плаща някаква такса.
Ако, обаче, родителите на децата от малцинствата не плащат такса за целодневна детска градина, редно е никой родител да не плаща, независимо от размера на доходите си.
***
Тук със сигурност има хора които знаят - плащат ли циганите с доходи само от социални помощи такса за детска градина ?
------
Децата са си деца. А най-ощетени от държавата са тези със ''заможни'' родители, които не могат да си позволят частна детска градина и училище. Тъй като ''заможните'' са със заплати долу-горе 1000-2000 лв нето, всеки може да изчисли данъците, които внасят в хазната. Не можем като общество да храним всички български деца безплатно в детската градина ли?
30 Май 2018 12:40
Тук със сигурност има хора които знаят - плащат ли циганите таксата за детска градина на децата си?

Освобождаването от такса за детска градина не е по етнически, а по социални критерии. Познавам етническа българка, която не плащаше такса. Сигурно немалка част от циганите плащат.
И нещата въобще не са толкова дребни и незначителни. От 5 до 16 годишни са 12 набора или 600-700 хил деца. По 3 лв за храна на ден са 2 милиона. по 250 работни дни са половин милиард. Всичко с придружаваща армия чиновници и доверени доставчици на хранителни боклуци, но пък с най-добри намерения.
30 Май 2018 15:44
Половин милиард годишно е твърде малка цена, ако залогът е всички деца да имат възможност да се хранят безплатно в детска градина и училище. Това може би ще задържи там социално слабите които отпадат поради липса на възможност родителите им да ги издържат. Това да е като занималнята - по желание. Всеки ще предпочете да нахрани детето си вкъщи с домашни гозби, но при масово работещи майки и баби, или при липса на финансови възможности уви, не се получава.
30 Май 2018 15:46
Само с 1% да вдигнат данък оборот на операторите на лотарийни игри, колко ли пари ще се съберат?
30 Май 2018 16:15
Въпросът не е за половината милиард, а за схемата нататък. Ако не си виждала или чувала, попитай какво се даваше и се дава из училищата по програми за "безплатни" закуски и прочие. Попитай тези които са се сблъсквали, дали освен тези закуски искат цялото хранене на децата да стане такова. И е редно да се попрестане с масовото сиромахомилство. Програми за изхранване на деца с държавна организация е имало през първите следвоенни години след ВСВ. Не е имало война от 75 години и дано и да няма, изтича второто десетилетие на 21 век и сме в държава която все пак произвежда около 100 милиарда лева годишно. При тези реалности да храниш масово децата с мухлясал маргарин или течна "лютеница" от китайски продукти за да задоволиш имиджовите прищевки на една тъпа гъска не е нормален подход.
30 Май 2018 16:27
При тези реалности да храниш масово децата с мухлясал маргарин или течна "лютеница" от китайски продукти за да задоволиш имиджовите прищевки на една тъпа гъска не е нормален подход.
Знам за ''качеството'' на закуските и тук съм категорично съгласна с теб. Жалкото е, че училищните настоятелства се занимават с какво ли не, само не и с качеството на безплатната закуска и платеният от родителите обяд. Фирмите доставчици са търговски дружества и естествено не биха работили на загуба, но е престъпление да се предлага боклучава и вредна храна на хора, особено на подрастващи.
30 Май 2018 16:38
От същото прессъобщение основа за статията
Акцент в работата на омбудсмана са и промените в Закона за висшето образование, така че връзката между ВУЗ-овете и специализираните средни училища у нас да бъде законово регламентирана в интерес и на ВУЗ-овете, и на иновативните техникуми. За пример тя даде Технологичното училище Електронни системи към Техническия университет в София, което беше пред закриване, но след намесата на Манолова училището беше спасено.

От предишното
Омбудсманът Мая Манолова настоя за безлимитно здравеопазване и реформи

и така нататък.
Започвам да оставам с впечатлението, че ако "юристката" спре да си почине малко, Земята ще престане да се върти.
И предполагам всички сме наясно, че тези работи не се раздухват от масово медийно блюдолизничество, а има основателно съмнение, че са дело на отлично платени имиджови агенции и заплащането в крайна сметка е от наши, данъкоплатски пари.
30 Май 2018 17:16
Лая Манолова си я знаем още от парламента - специалист по всичко. Като депутат не я възприемах, за омбудсман обаче става. Това и е и работата - да вдига пара. Важното е цялата пара да не отива в свирката. А това, че на г-жа Манолова не и е особено висок КПД, то на кой роден политик или изкушен от политиката общественик е?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД