:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 374
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Таксиметрови фирми напират общината да им вдигне цените

Част от таксиметровите компании в София подновиха натиска си за повишение на цените. Те настояват общината да определи минимални тарифи, под които нито една фирма да не може да вози. А искането им за "прагове" е направо нагло - левче на километър през деня и 1.13 лв. нощем, или с 20% над сегашните средни разценки. Всъщност и в момента никой не им пречи да прилагат такива цени. Само че шофьорите тарикати предпочитат общинският съвет да поеме отговорността и да принуди и фирмите, които печелят клиенти с поносими тарифи, да качат цените си.

От общината засега удържат на натиска. Но транспортната комисия е възложила изготвянето на анализ за т. нар. разумни цени. В момента има само пределни тарифи, за да се избегнат скандални случки като тази с такси, извозило чужденец от летището до центъра на столицата за 100 лева. Таванът е 1.30 лв./км през деня и 1.60 лв./км през нощта.

"По-голямата част от таксиметровите компании в София карат на 70 - 80 стотинки за километър. Не би трябвало да се определя минимална цена, все пак живеем в пазарна икономика", коментира Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет, пред Нова тв.

Браншовата камара на таксиметровите шофьори, която напира за високите минимални цени, отново заплашва с протести, ако искането й не бъде прието от столичния парламент. Предната атака бе през декември, в разгара на празниците, когато камарата обясняваше колко голямо е търсенето на такси услуги.





11
1839
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
28 Май 2018 20:22
А искането им за "прагове" е направо нагло - левче на километър през деня и 1.13 лв. нощем, или с 20% над сегашните средни разценки. Всъщност и в момента никой не им пречи да прилагат такива цени. Само че шофьорите тарикати предпочитат общинският съвет да поеме отговорността и да принуди и фирмите, които печелят клиенти с поносими тарифи, да качат цените си.


Вестникът е безмилостен!
28 Май 2018 20:31
Не ползвам услугите им от години. Карам колело с каска, жилетка и светлини. До летището и гарата ползвам метро.
28 Май 2018 20:35
А искането им за "прагове" е направо нагло - левче на километър през деня и 1.13 лв. нощем, или с 20% над сегашните средни разценки. Всъщност и в момента никой не им пречи да прилагат такива цени. Само че шофьорите тарикати предпочитат общинският съвет да поеме отговорността и да принуди и фирмите, които печелят клиенти с поносими тарифи, да качат цените си.


Нивото е ударило критичното дъно. Все едно чета най-по жълта агенция... стилистиката е майка плаче.

И това нещо се кипри на първа страница на книжното тяло?!?
28 Май 2018 22:37
Защо за адвокати и нотариуси може, а за бакшиши не може?
Макар, че наистина са нагли - кой ли не се е хванал за такси. Игла да метнеш, върху бакшиш ще падне. Да направят като Юбер - клинтите да могат да ги оценяват, пък после да искат увеличение.
29 Май 2018 06:04
Бил съм бакшиш и да попитам; помните ли колко беше повикването и километъра по комунистическо? Литър бензин ето това си мечтае всеки таксиметържия.
29 Май 2018 11:00
Тарифите отдавна не са вдигани - това е истината. Общината вдигна билетчето на 1,60 и за нея може а за таксиджиите не можело. В София такситата карат на най-ниските тарифи в света. Няма по-ниски тарифи. Навсякъде това е скъпа услуга - който може да го ползва. Който не може - е го метрото. Освен това градският транспорт е точен до минутата. "Тарикатите" които се возят и сега на най-евтините таксита разбира се че не искат увеличение. Общината,за да има ред и спокойствие трябва да вземе решение за вдигане на минималните тарифи за такситата. Това е начинът. Иначе такситата ще блокират улиците. Знаем какво ще стане ако блокират и София. Аре нема нужда.
29 Май 2018 11:20
Има ли някакви калкулации които да обосновават тези искания, естествено публично достъпни?
Или е на принципа ако мине номера?
29 Май 2018 11:20
търсенето на бакшишките "услуги" е голямо само защото са сравнително евтини.
стоката, която предлагат е боклук, таралясници, пушат, гърми чалга, лъжат, крадат.
отделно присъщата им простотия и простащина.
мръсни раздрънкани кочини, които само в кочина биха могли да бъдат "такси"-та.
мила родна картинка
и сега общината да им "дига" цените
преди беше партията.
29 Май 2018 11:50
Карам кола на газ- повече от 10 години.
Цена на километър - около 10 ст.
Почти всички таксита са на газ.
29 Май 2018 15:15
Иначе такситата ще излязат на улицата.

Че те сега да не са в небето?

Като са ви скъпи, не ги ползвате. Елементарно е. Да им вдигнат цените и на 3 лв за км, ама да им вдигнат изискванията. Ако пък някой иска да се вози при субект по потник в ръждив таралясник, да си търси такива услуги. Що не пробвате да регистрирате една компания за луксозен превоз, да видите на каква клиентела ще се радвате..
29 Май 2018 22:26
Цена на километър - около 10 ст.
Почти всички таксита са на газ.


Почти всички таксита са на метан и сметките са още по-тънки. На километър градско е ...около 6 стотинки. Слагаме още 30 стотинки на километър, за лизинг, амортизация и т.н и имаме 44 стотинки за бакшиша! При 100 километра, (напълно достижими) при 8 часова смяна, това са 44 кинта дневно, без бакшишите и без помпенето!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД