:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ДАНС иска да вербува агенти от фирми и министерства

Агенцията ще вкарва свои служители и сред адвокатите, счетоводителите, лекарите, архитектите и т.н.
ДАНС ще вкарва свои агенти на прикритие в министерства и други институции, както и във фирми и фондации, без изобщо да уведомява техните ръководства. Служители на агенцията ще могат да бъдат внедрявани сред адвокати, счетоводители, одитори, нотариуси, архитекти, частни съдебни изпълнители, зъболекари, лекари, артисти и др. Ще могат да се вербуват и хора, които вече са на щат в съответните фирми или ведомства.

Това ще стане, ако бъдат приети предлаганите от ДАНС и премиера Бойко Борисов промени в правилника за прилагане на закона за агенцията, публикувани в портала за обществени консултации. Така полицейщината на днешните управляващи ще надмине тази на комунистическите тайни служби.

В момента, за да може да се вкара служител на агенцията на прикритие, е абсолютно задължително уведомяването и съгласието на ръководството на фирма или пък на ведомство. Става дума за използването на агент на самата ДАНС, който се назначава като служител в съответното министерство или търговско дружество. Целта е да няма безконтролна намеса в работата на министерство или фирма, както и агенти на различни структури да не се разработват взаимно, без да знаят.

Сега ДАНС настоява за пълна конспирация, като се оправдава с "динамично променящата се среда за сигурност и породената от тази промяна необходимост за своевременно и адекватно противодействие на посегателства, насочени срещу националната сигурност". "Самият институт на прикриване на служители се прилага едва след като е налице доказана оперативна необходимост, а съгласно правилника такава оперативна необходимост е налице, когато възложените със закон задачи и дейности на агенцията не могат да се изпълняват по друг начин освен чрез назначаване на служители на прикритие", пише ДАНС. Според ДАНС това поставя въпрос за своевременност на организирането на прикритие на служителите й.

Изобщо не става ясно как точно ДАНС ще вкарва хора без знанието на ръководствата на фирми и ведомства. Както и какво ще стане, ако шеф на фирма откаже да вземе на работа агент, за когото дори не знае, че иска да се внедри. Още по-заплетена става ситуацията с държавните ведомства, където конкурсите са задължителни, и сега този въпрос се преодолява с различни чиновнически врътки и чрез намесата на ръководствата. Най-вероятно част от проблемите ще се преодоляват с друго искане на ДАНС - да могат да се вербуват като агенти на прикритие хора, вече работещи във ведомствата или фирмите. Изрично е посочено, че тези хора ще бъдат назначавани като агенти в ДАНС и договорите им ще бъдат секретни.

Проблем за ДАНС пораждал и кръгът от структури, откъдето могат да се подбират хора. Затова погледът й е насочен към свободните професии - адвокати, счетоводители, одитори, нотариуси, архитекти, частни съдебни изпълнители, зъболекари, лекари, артисти, художници и много други, които в момента са извън обхвата й. Всичко това може да породи проблеми и дори скандали, като се има предвид, че много от тези професии са обвързани с пазенето на някаква професионална тайна. Например адвокатите нямат право да разпространяват информация, станала им известна от клиент. Същото се отнася до лекари, зъболекари, счетоводители, одитори, нотариуси и т.н. В момента агенти на прикритие може да има в държавните институции, частните фирми и неправителстветните организации.
25
5170
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
28 Май 2018 19:56
Докъде ще стигне едно общество, в което никой не вярва на никого?
28 Май 2018 20:10
Съгласен съм за зъболекарите - освен че не пускат касова, може да ти извадят и здрав зъб. Питайте Уди Алън !
Един бърз виц:
- Най ме е страх от зъболекари и тъмното
- От тъмното пък, защо ?!?!
- Ами...знае ли човек, колко зъболекари може да се крият там...
28 Май 2018 20:59
ДС се възлажда!
28 Май 2018 21:04
Нашата семка трябва да е жестоко проклета.
Цялата нова история е изпълнена с Гешевци, Мирчоспасовци и Митюгестаповци.
Ситуацията е не "роднина, милиционер", а кой от роднините е милиционер.
28 Май 2018 21:11
данс нищо няма да вербува, на данс ще и кажат какво и кога да вербува. данс няма толкова пари колкото трябват. няма и власт. парите ще кават на данс какво да прави и какви да ги върши. както досега.
28 Май 2018 21:25
То без това не може. Така си е от древни времена до ден днешен.Няма разузнавателна агенция без агенти.А ако ще трябва да се внедрява агент със съгласието на някой извън агенцията работата му по принцип вече е компроментирана.Така че правилно са се ориентирали но твърде късно и освен това след глупостите които натвориха през изминалите двайсетина години пишман демократите сега ще е и много трудно.Не виждам кой ще се навие.Може да се пробва със бръснарите и фризьорките например.Там ежедневно преминават доста клюки...все нещо ще изскочи което да задоволи агенцията.
28 Май 2018 21:54
Че то ние си ги знаем агените на ДАНС по ведомствата. Нема нужда от нови щото и те ще са като старите. Като от вица: А, Кеворк, тайния агент е на третия етаж вдясно. А за внедрените във фирмите - онези, които стават за такива фирми, танцьорите не могат да им платят осигуровките само, камо ли заплатите
28 Май 2018 21:58
Държавата трябва да знае какво става в държавата! Кой мишкува, кой лъже, кой краде. Някога имаше един Комитет за държавен контрол от който им трепереха гащите. Сега сме либерали - карай през просото!
28 Май 2018 22:15
Малииии. Зъби могат да вадят и кости да наместват, но като се захванат с жлъчките, бъбреците или мозъчните операции ще стане страшно.
28 Май 2018 22:55
А в редакциите? Зер овреме да се научава, че се готви я суджук-гейт, я разчепкване на дрийм тийм, я герберска шуробаджанащина.
П.П. В редакцията на мадам В. няма нужда да се назначава.
29 Май 2018 00:57
Обречене е тая. по ред причини. Ефективността ще бъде около статистическата грешка.
29 Май 2018 07:38
Работниците и служителите знаят всички кражби на директорите
но мълчат защото директорите ги оставят и те да крадат като не си заработват
заплатите, дават им извънреден труд без да са работили и др.
Така всички са доволни в тези фирми и служби но извън тях
хората едвам свързват двата края.
Ако решат да сменят крадливия директор всички се вдигат
да го защитават.
29 Май 2018 08:03
В държавните фирми разбирам, защото там има условия за корупция, но в частна?
29 Май 2018 08:19
В частните ще има агенти за укриване на данъци.
Там може да им дават заплата и без да бачкат.
29 Май 2018 08:25
Докато ББ и ЦЦ са на власт никоя тайна агенция няма власт над герберни калинки ....държавността свърши, спомина се
29 Май 2018 08:39
Ся, и по байтошово време си имаше ченгета, отговарящи за отделните предприятия. Ченгета, не доносници. И тези хора се знаеха. Сещам се за С., който отговаряше за Океански и май Танкерен. Толкова народ е спасил от праволинейните службаши за дребни прегрешения като традиционната някога марфа, че би трябвало свещи да му палят тез хора.
Не знам кви ще са сегашните агенти. Увълчиха се хората в таз пазарна икономика.
29 Май 2018 09:36
Тези, които никой не трябваше да ги знае, тях никой не ги знаеше...Но имаше и такива, които се натискаха да подават информация... Някак си ставаха известни на хората - на тях им викаха "Чурулик Пенчо"...Пък, наистина сега, когото станаха тези магарии с т.н."досиета" .../ в оперативния отчет такова понятие няма/, свестните хора няма да се съгласят да сътрудничат, защото няма гаранции за опазване на тайната...Голяма, ама много голяма глупост беше това продължаващо и днес "мероприятие на новата власт"...Много хора пострадаха от него, а най-вече обществения интерес. Разузнаването и контрата са отпреди египетско време.
29 Май 2018 09:42
Пълна полицейщина. И минава през правилник,а не през закон, защото знаят, че там номерата им ще излезнат наяве. Тези агенти да вземат да разработят някой министър и висш държавен чиновник, а не друбните риби, инсепктори и експерти. Аман от тази държавна сигурност, прикрита под псевдодемокрация... Всичко в ДАНС опира до изнудване на хора, за да се свърши работа на други хора с интереси за много пари, нищо общо няма със защита на обществото. Пример е #КОЙ, ВГ, ББ, ЦЦ, АД, СЦ, Ген.Г и мнооого други. Дано не стане, че иначе наистина няма да останат хора за работа
29 Май 2018 10:44
Хора дето са завършили библиотекарския...

А защо да няма внедрени агенти и в частни фирми - там пък се скатават данъци, източва се бюджета с ДДС и акцизи.
29 Май 2018 11:31
Световна практика отпреди няколко хиляди години. Както е известно, дори Господ за да се увери дали са верни слуховете за Содом и Гомор пратил съгледвачи по тези места. При нас, обаче трябва да минат поне още 50 години, за да се забравят "доносниците". НЕма балами! Дотогава сигурност в държавата и разкриваемост на престъпленията - нанай!
29 Май 2018 11:48
"...Изрично е посочено, че тези хора ще бъдат назначавани като агенти в ДАНС и договорите им ще бъдат секретни..."
И след време, по политическа целесъобразност като се обърне палачинката, ще се появи някой Антон Тодоров и ще размахва от екрана "секретните" договори...
29 Май 2018 13:23
Полека лека ще стигнат до нуждата от Държавна сигурност...

29 Май 2018 14:34
Да наемат Методи Андреев и Антон Тодоров разбивачи и разбирачи по агенти и доносници.И не само те.
Те ще ги отворят.
Новите какви ще бъдат честни разузнавачи или доносници.
29 Май 2018 16:08
Има ли прикрити дансаджии в правителството.

Агент Буда е жив?

29 Май 2018 16:09
Полека лека ще стигнат до нуждата от Държавна сигурност...
...................................................

Въпросът е ЧИЯ в момента е държавата и тогава ще стигнем до отговора КОЙ има нужда от държавна сигурност.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД