:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,233,294
Активни 87
Страници 6,552
За един ден 1,302,066

Как Малта се превърна в банкомат за италианската мафия?

Престъпни организации използват занижения контрол на острова, за да финансират дейността си
Малкият остров Малта е дом на почти 300 невидими казина. Ако всяко от тях е направило инвестиции в недвижими имущество, то страната щеше да е пълна с комарджии. Но не е. Физически има само четири игрални дома и няколко видими букмейкърски пункта, за разлика от Италия или Испания. Останалите са намиращи се далеч хазартни компании, които са базирани в Малта, но обслужват клиенти от големи разстояния. Индустрията пристига тук след 2004 г., когато правителството обяви първите в ЕС регулации за онлайн хазарт.

Решението бързо се оказва доходоносно. Днес Малта е сред държавите в ЕС, в които има най-голям брой собственици на разрешителни за онлайн хазарт, а индустрията отчита скок до 1.2 млрд. евро от годишни печалби, които формират до 12% от БВП на острова. Стотици хазартни компании бяха привлечени от ниските данъци върху приходите и от възможността да получат разрешителни, които им позволяват да осъществяват бизнес в 28-те държави от ЕС. Оттогава насам обаче възможностите на Малта ефективно да контролира тази индустрия създават притеснение по отношение на прилагането на законите в Европа. Този изключително бърз ръст на онлайн хазарта е изключително интересен за малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция, преди да бъде убита от кола бомба през октомври м.г. Проектът "Дафне", който обединява 18 медии от 15 държави, работи изминалите пет месеца, за да довърши работата на Каруана Галиция.

Успехът на индустрията идва срещу висока цена. В изминалото десетилетие италиански следователи проверят как различни мафиотски организации използват онлайн хазарта в Малта, за да правят и перат огромни количества пари. Те откриват многократно повтарящи се случаи на внедряване на престъпници и на липса на ефективен контрол от страна на малтийската Комисия по хазарта, която регулира индустрията. Последните операции срещу мафията също така показват как доходоносните разрешителни за онлайн хазарт в Малта се разменят между различни престъпни организации.

Регистрираните в Малта оператори имат право да отварят букмейкърски пунктове във всяка страна от ЕС, но компютърните им терминали са свързани със сървъри, намиращи се в островната държава. На теория има защита срещу измами: смята се, че те предлагат достъп до уебсайтове, от които клиентите влизат в сметките си, използват собствени пари и директно правят залози. На практика, когато са контролирани от организираната престъпност, системите за онлайн залози по същество могат да функционират като банкомати за престъпници. До това заключение стигат антимафия прокурори от Палермо, които през февруари 2018 г. разбиват огромна малтийска мрежа за хазарт, за която се смята, че е свързана с кланове от Коза Ностра. "Интересът на Коза Ностра към онлайн хазарта започва около 2013-2014 г.", казва на разследващите Серджо Макалусо, който е бил в Коза Ностра, преди да стане информатор на полицията, след като през ноември 2017 г. е арестуван. "Те проникват в този бизнес, като сключват сделки със собствениците на сайтове за залози - повечето от тях са в Малта заради по-благоприятната данъчна система."

Разследващи италиански журналисти установяват, че в Малта бизнесът с онлайн хазарта продължава да действа, дори и ако разрешителните са отнети. В някои от проверяваните случаи съдействие оказва т.нар. доверено лице (юридическо лице, което управлява активи от името на друг), създадено от бивш служител на малтийската Комисия по хазарта - една от няколко подобни институции, които помагат на престъпниците да получават разрешителни и да се крият зад тайнствени корпорации. В желанието си да се превърне в центъра на хазарта в Европа Малта остави отворени вратите за измами, написа Дафне Каруана Галиция.От Сицилия с пари в бройОколо 100 км по вода делят столицата на Малта Валета и южния сицилиански град Понцало. Това е мястото, откъдето заминават фериботите към Малта. В началото на април 2015 г. Винченцо Ромео се качва на един от тези фериботи. Ромео е племенникът на Нито Сантапаола - боса на Коза Ностра. По време на управлението му кланът Сантапаола управлява сицилианската област Катания. Описван от италианските разследващи като изгряващата звезда на сицилианската мафия, Ромео е пример за представител на новата "реколта" мафиоти: образован, космополитен и нетърпелив за нови бизнес възможности. Той знае, че може да направи милиони от онлайн хазарт, но заради криминалното минало на семейството си никога няма да получи разрешително от италианските власти. Затова, според разследващите, се насочва към Малта - с 38 000 евро в брой. С помощта на стария познайник на италианската мафия Масимо "Нунцио" Лагана и на словенец, работещ в Малта, Ромео създава платформи за онлайн хазарт и ги инсталира на компютърни терминали в букмейкърски пунктове и в барове в Сицилия, става ясно от подслушани от италианската полиция разговори.

Обикновено онлайн хазартът работи, като свързва сметките на играчите с кредитните им карти или с разплащателни системи онлайн. На теория тези трансакции могат да бъдат проследени от регулаторите. Но в Италия повечето играчи лично отиват в букмейкърските пунктове и взимат печалбите си в брой. Това е незаконно без съответното разрешително от италианските власти, но масово се практикува. И създава възможности, които Ромео - един от операторите - иска да използва. В подобни случаи разследващите казват, че вместо да разрешават на клиентите си да влязат в личните си сметки за онлайн хазарт, собствениците на букмейкърски пунктове правят единна сметка, която се използва от всичките им клиенти. Спечелените пари от залозите на играчи се събират в сметката на пункта, което прави невъзможно проследяването на всеки индивидуален залог. Източници от нелегалната хазартна индустрия казват, че веднъж месечно лице, работещо за мафията, идва и взема дял от парите от италианските букмейкърски пунктове. Повечето от парите след това се изпират чрез банки в Италия и на други места, а после част от тях изпращат в Малта, за да се плати на посредник да продължава да движи тази дейност.

В други случаи мафиотите използват методи, които е по-трудно да се проследят: парите се превеждат в сметката на случайно избран играч в Италия, след което се изтеглят в друга страна; или, за много големи суми, се наема юридическо лице, което взима парите и ги прехвърля в сигурни сметки в Швейцария, Малта или на други места. Тези масово използвани схеми помагат на престъпните организации да се изплъзнат на италианските регулатори, които се опитват да блокират разпространението им и да върнат данъци в хазната. Друго предимство на тази схема е, че позволява на мафиотите да добавят нови финансови потоци от другите си операции - като наркотрафик или изнудвания - към печалбите от хазарт, а това позволява тези пари също да бъдат изпрани.

През юли 2017 г. Ромео и Лагана са арестувани в сицилианския град Месина по обвинения за участие в схема от мафиотски тип и незаконен хазарт като част от голямо разследване срещу мафията. Невредим от разследването е словенският създател на уебсайтове, който продължава дейността си в Малта, като има разрешително от Комисията по хазарта да прави сайтове за хазартни игри.Забранете ме, ако можетеСлучаят на Ромео и Лагана показва как италианската мафия може да получи контрол над хазартен бизнес в страната, като използва Малта. Случаят съвсем не е изолиран. Друг пример е този с Бенедето Баки, наричан от италианските медии "кралят на хазарта". На 26 януари т.г. съдът в Палермо издаде 26 заповеди за арест в операция, наречена "Играта свърши". Разследването разкри степента, до която са обвързани италианската организирана престъпност и хазартната индустрия в Малта. Сред арестуваните е и Баки, който е обвинен в заговор с мафиоти от Палермо да бъдат ликвидирани всички конкуренти в хазартния му бизнес. С подкрепата на хазартни брокери, свързани с Ндрангета - известната калабрийска мафия - той може да използва малтийски хазартни разрешителни, за да увеличи приходите си до 16 млн. евро на месец. Докато описва операцията срещу Баки, прокурорът на Палермо разказва за онлайн хазарта като за "банкомат с непрекъснат финансов поток", който позволява "да се теглят пари за нуждите на мафиотските кланове".

След това Комисията по хазарта на Малта започна да отнема разрешителните за хазартна дейност, споменати в обвиненията по "Играта свърши", и обеща мащабно разследване на притежателите на разрешителни, свързани с Италия. Източник от малтийската хазартна индустрия, пожелал анонимност, за да избегне професионални и правни проблеми, споделя, че множество фирми за хазарт са се съпротивлявали, като са заплашили да напуснат острова, докато не се оправи индустрията.

На пръв поглед изглежда, че операцията ще доведе до сериозни последствия в Малта. Отнето е разрешителното на основния оператор, споменат в "Играта свърши", а седмица по-късно беше обявено, че Комисията по хазарта започва свое разследване. След това 3 малтийски компании доброволно се отказаха от разрешителните си, заплашени от по-сериозни проверки. Лицензите на друга фирма, спомената в италианското разследване, LB Group, също са анулирани. Комисията по хазарта отказва да каже дали предполагаеми криминални връзки стоят зад решението й да прекрати разрешителното на LB Group. Съдебни документи, до които журналисти получават достъп, показват, че компанията действа в Палермо чрез мъж, наричан Джонатан, който подпомага членовете на намиращата се в Палермо Коза Ностра. Според тези документи LB Group е управлявана от още по-влиятелен клон на Коза Ностра, който се намира в Мадзара дел Вало - близко градче, контролирано от Матео Месина Денаро - боса на босовете на Коза Ностра.

Хитри номераСред задържаните, свързани с Денаро, е и мениджърът по залозите Карло Катанео. Според прокурорите той е основал десетки центрове за хазарт на западния бряг на Сицилия благодарение на близките си бизнес връзки с водещи фигури в Коза Ностра. Катанео, изглежда, че играе двойна игра, което е обичайно за индустрията. Официално фирмите му работят под марката Betaland, която е базирана в Малта, но също така е лицензирана и от Италия. Тайно те насърчават клиентите си да залагат в по-доходоносния нерегулиран малтийски сайт Bet17Nero. Тази платформа няма разрешение, но хитър трик позволява на Катанео да не буди съмнения. Разработчиците пооправят интерфейса на законния сайт Betaland, като поставят малък невидим банер. При кликване върху него играчите могат да получат достъп до Bet17Nero. Играчите искат да залагат чрез такива сайтове по проста причина: могат да вземат по-голяма печалба при същите залози, отколкото на регламентираните сайтове. Това е така, защото чуждестранните сайтове, които не са регулирани според италианското законодателство, могат да предложат доста по-добри шансове, тъй като по същество избягват плащането на данъци в родината си.

Сайтът Bet17Nero, изглежда работи, от Малта. Регистрацията на домейна свързва сайта с LB Group Ltd - малтийската компания, чийто лиценз е отнет. Повече от месец след анулирането на разрешителното на фирмата мярката отново изглежда безсмислена. Компанията продължава да си работи от базата си в малтийския район Гзира, който е известен с хазарта. Лидерът Leaderbet все още приема залози в десетките агенции из Италия, а останалите платформи, подобни на Bet17Nero, са активни. Как точно Leaderbet продължава да действа, е мистерия, която обаче напомня за степента на беззаконие при онлайн хазарта. От компанията обявиха, че "никога не сме прекъсвали работа, тъй като вече имахме ново разрешително". Сега обаче Leaderbet работи без валидно разрешително, въпреки че са направени множество усилия за сдобиването с такова дори и в Австрия.

Един въпрос продължава да е без отговор: кой действително притежава LB Group. Като повечето хазартни фирми, базирани в Малта, структурата на собственост е съмнителна. Акциите й са притежание на малтийска фирма, която през 2016 г. е поета от тръста GVM Holdings. Частично участие в него има и Дейвид Гонзи, синът на бившия премиер на Малта Лорънс Гонзи, който през 2004 г. превърна Малта в хазартния хъб на Европа. Делът на Гонзи в тръста не означава, че притежава LB Group; но пък показва, че е част от схема, в която участва компанията от името на мистериозния истински собственик. Той е разследван за подобни договорки и в миналото. През 2015 г. прокурори от Реджо Калабрия проверяват участието му като юридическо лице в компании, свързани с Марио Дженаро - букмейкър, който има връзки със семейства от Калабрийската мафия. Не е открито нито едно доказателство за нарушение и Гонзи е изваден от списъка на заподозрените.

На теория Комисията по хазарта в Малта прави проверка на компаниите, за да знае кои са крайните получатели на разрешителните. Но както каза говорител на ведомството, "има структури, които ни затрудняват да откриваме и идентифицираме истинските собственици на приходите, особено когато става въпрос за офшорки или имаме непълна и подвеждаща информация".От Комисия по хазарта до мафиятаАко юридическите лица не са достатъчни, то бивши служители на комисията искат да подадат ръка за регистрирането на хазартни компании в Малта. Антъни "Тони" Аксиса е местен адвокат и един от пионерите в онлайн хазарта на острова. Той добре познава хората си: преди да стане желан частен консултант през 2006 г., е бил високопоставен служител в комисията и не крие това. Аксиса има важно участие в Комисията по хазарта, тъй като е бил изпълнителен директор. Освен това той е съавтор на националните разпоредби за онлайн хазарта. Сериозните познания на Аксиса и връзките му сега са на разположение на много клиенти. Един от тях е Bet1128 - бранд за онлайн хазарт, който според италианските следователи има сериозни връзки с организираната престъпност в южната част на Италия. Аксиса отказва коментар.

Тайно притежаван от Франческо Мартирадона, сина на осъден мафиот, Bet1128 винаги е обвиняван от италианските прокурори, че поделя сделките с влиятелен клан от Ндрангета, за да контролира хазартния бизнес в Кротоне, Калабрия. Bet1128 прекратява дейност през май 2017 г., когато Мартирадона е арестуван в Италия по обвинения в организация от мафиотски тип. В пика на успехите си Bet1128 е използван в стотици букмейкърски пунктове в Италия, Румъния и Испания, като годишният му оборот е около 20 млн. евро. Липсата на сътрудничество толкова разгневява италианците, че миналото лято Никола Гратери, който е главен антимафия прокурор в Катандзаро и ръководи разследването срещу Мартирадона, публично изрази разочарованието си. "По-лесно работим с Перу или Колумбия, отколкото с Малта", казва той. "Ако Малта реши да не сътрудничи или да не отговаря 6 месеца или година по-късно, разследването е безполезно". През януари т.г. италианският съд внася молба за ново изземане на активи. Когато журналистите не се свързват с малтийските власти за коментар, разбират, че главният прокурор на острова Питър Греч е уведомил италианските си колеги, че е била извършена конфискация. До публикуването на материала обаче италианската полиция не беше получила официално доказателство, че това наистина е направено.Чиста работа: криптовалутитеДори и искането за конфискуване да е осъществено, прокурорите може да останат с празни ръце. Според местни медии властта в Малта се е устремила островът да стане столицата на криптовалутите. След като премиерът Джоузеф Мускат наскоро ги нарече "бъдещето на парите", той продължава с плановете си да представи първия в света закон за виртуалните валути. Въпреки че все още няма в сила законодателство, страната вече "отчита най-големия дял в света от търговия с криптовалути". Много държави спазват безопасна дистанция от все още несигурния сектор, Мускат изглежда нетърпелив да рискува. "Все едно навлизаме в неизследвана територия, нямаме карта, по която да се движим, но ще вървим напред, ще се учим и ще бъдем на предна позиция", заяви той преди повече от месец. "Въпреки че можем да се сблъскаме с проблеми по пътя, ще бъдем първите в света в това, което правим. Посоката ни е ясна."

В момента се водят дебати по проектозакона за криптовалутите. След като бъде одобрен, за виртуалната икономика ще отговаря Агенцията за финансови услуги на Малта - финансовият регулатор на страната. Задачата за превръщането на острова в център на развиващата се с бързи темпове индустрия ще се падне на новоназначения шеф на ведомството Джоузеф Кускиери, който е бил начело на Комисията по хазарта. Според местните медии от него се очаква възпроизведе успеха на Малта в онлайн хазарта.1361
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД