:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,395,084
Активни 137
Страници 11,944
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Банките начисляват такси при внасяне в брой, защото нямат нужда от кеш

Вече няма как сметка да бъде скрита от НАП, независимо в коя точка на света е открита, твърди експертът Стефан Христов
СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
СТЕФАН ХРИСТОВ
ВИЗИТКА

Стефан Христов е председател на фондация "Граждани срещу бюрокрацията". Той е основател на платформата за безплатно създаване на документи Pisar.bg. Има дългогодишен опит в сферата на е-услугите.- Господин Христов, БНБ наскоро публикува таблица с усреднени такси, които банките събират за основни услуги. Доколко полезна е тази информация?

- От тези средни тарифи няма никакъв смисъл. Банките трябва да се съобразят с тях, когато определят таксите върху платежните сметки за основни операции. Но това са неизползваеми сметки, банките не ги предлагат на никого. Те просто са вменени като европейско задължение, за да може хора, които нямат достъп до финансови услуги, да станат клиенти на системата - например мигранти, пенсионери, бедни хора. За тях се предоставя ограничена финансова услуга, която включва единствено сметка, кредитни преводи, дебитна карта. Такава платежна сметка за основни операции може да бъде откривана само ако лицето няма сметки в друга банка.

- Вашата платформа Pisar.bg вече трета година прави ежемесечно сравнение на тарифите на отделните банки. Какви са наблюденията ви - накъде вървят таксите?

- Основните такси, които се увеличават, са за откриване, закриване или обслужване на разплащателна сметка. Но се появяват и нови - с цел задържане на клиента и усложняване на прехвърлянето му към друга банка. Защо се вдигат? Причината не е единствено в намаляването на приходите от рекордно ниските лихви. Откриването и закриването на сметка е свързано с много административен ресурс и банките се опитват с повишаване на таксите да възпрат хората от необмислени операции. Ако човек не си е откривал сметка в последните 2-3 години и сега реши да го направи, ще се уплаши. И това не е по вина на банките, а заради редица нови регулации, които се налагат в цял свят - против изпирането на пари, за обмен на информация. Вече няма как една банкова сметка да бъде скрита от НАП, независимо къде е открита по света. Така че затягането на контрола също е причина банковите такси да растат. Все пак таксите за обслужване на сметките се увеличават в по-малка степен заради голямата конкуренция, банките буквално се бият за добрите клиенти. Хората с висока заплата, която им се превежда директно в банка, ако сега искат да изтеглят ипотечен кредит, със сигурност ще получат по-ниски лихвени проценти, ако кажат, че и друга банка се бори за тях.

- Казвате, че се появяват и нови такси?

- Примерно има такса "пълномощно". Банките имат достъп до регистър "Единство" на Нотариалната камара, в който фигурират всички пълномощни. И когато клиент представи пълномощното, банката проверява в регистъра дали то е валидно, дали е издадено на това лице и какви правомощия има то. Но всяка проверка се таксува. Друг проблем е такса "запор". Има банки, които искат 5-10 лв. на месец за това, че държат сметката запорирана.

- Има и такса за броене на банкноти при внасяне на големи суми...

- По принцип банките въведоха такса за внасяне на суми над определени стойности по една много проста причина - те не се нуждаят от пари в момента. Разполагат с налични средства, върху които, ако ги държат в БНБ, се начислява отрицателна лихва от 0.6%. На тях тези пари не им трябват - те могат или да ги дадат като кредит, или да ги оползотворят в нещо. А няма в какво, защото качествените клиенти са кът. Ако се сложат трансакционните разходи, които стоят зад всяка една услуга, ще се види, че банките не са толкова "криви", просто обслужването на кеша е изключително скъпо. Ако една такса е от порядъка на 0.2%, банката със сигурност плаща немалка част от тази сума на "Дружество за касови услуги" АД. Кешът е скъп и заради разходите за охрана. Свидетели сме през последните години колко много обири има, което не беше така преди 10 години.

- Какъв съвет ще дадете на потребителите въз основа на опита и наблюдението на банковите услуги и такси?

- Заради голямата конкуренция за клиенти банките все повече се модернизират и започват да предлагат услуги в пакет. В тези пакети може да се вкарват и услуги, които не се ползват много, но са на доста по-ниска цена, отколкото, ако се купуват отделно. Затова съветът ми към потребителите е да обмислят какви услуги са им необходими, и да ги използват под формата на пакет. В такива пакети обикновено са включени и по-високи лимити за теглене и внасяне на пари в брой, дебитни карти, застраховки. Почти винаги има безплатно електронно банкиране, защото все още има банки у нас, които налагат месечна такса за електронно банкиране.

- Наскоро Еврокомисията представи проучване, от което е видно, че българските банки начисляват най-високите такси в ЕС за преводи в евро. Защо е така?

- Нашите наблюдения показват, че таксите за банкови преводи към България намаляват, когато са извършени по електронен път. Увеличават се значително тези, които са на хартиен носител. Нормално е това да се случва и да става все по-голяма разликата поради простата причина, че България е на последно място в Европа по използване на електронно банкиране - само 5%. Но това е бъдещето - електронното банкиране ще стане наше ежедневие, както и въобще ползването на електронни услуги. Те стават все по-сигурни, не се чака на опашки, разходите за банките намаляват и оттам - и цената на услугата. Но тук е ролята на правителството да се фокусира върху развиването на все повече електронни услуги. Трябва да има синергия между държавните услуги и електронното банкиране. Идентификацията трябва да стане по-лесна.

- А каква роля играят ФинТек компаниите, които все повече започват да конкурират традиционните банки?

- На този етап те са обвързани до голяма степен с банките поради простата причина, че трябва да използват част от тяхната инфраструктура. Доскоро беше невъзможно ФинТек компания да предостави на клиентите си IBAN, трябваше винаги да се минава през банка. Най-конкурентите услуги, които предлагат тези компании, са картите им, които са обвързани с някаква международна институция, или международните банкови преводи. При тях тези преводи струват центове, докато банките у нас държат като за последно - взимат по 40-50-60 лв. на трансакция. Проблемът с високите такси на международните преводи е, че БНБ винаги твърди, че еврото за нас не е основна валута и затова може да бъде извън регулациите. Но скоро се очаква промяна в еврорегламента, който ще изравни всички такси - без значение от валутата.

- Ще започнете ли да включвате и таксите на ФинТек компании в сравнителните таблици в Pisar.bg?

- Да, предвидено е за основни операции. И ще се види, че ФинТек дават по-ниска цена от банките. Например аз съм клиент на всички ФинТек компании в България и на голяма част от европейските - не заради друго, а за да следя услугата. И никой досега от тях не ми е събрал месечна такса за обслужване. Моделът на ФинТек компаниите е по-различен. Те нямат физически офис за достъп до клиенти, много рядко предлагат касово обслужване. Те разчитат основно на валутната преоценка, когато се обменят валути между сметки. Под натиска на тяхната конкуренция банките започват да стават по-гъвкави, инвестират в иновации, нови продукти, имат съвместни дейности с ФинТек компании. Проблемът, който спъва банките, идва от БНБ. Централната банка не позволява дистанционно да се откриват сметки и идентификацията да става по електронен път. Докато ФинТек компаниите правят това чрез едно мобилно приложение - с него се снима личната карта, прави се видеоинтервю, в което трябва да разкажеш за себе си и да отговориш на някакви въпроси. И сметката на потребителя става активна на момента. Елементарно е. Докато в банката откриването на сметка трябва да стане на място, трябва да се попълват декларации... Но бъдещето е ФинТек компаниите да се развиват заедно с банките. Банките няма да залязат. Те се модернизират и очаквам с времето таксите да се хармонизират.

- Кога ще стане това?

- Когато се намали клоновата мрежа на банките. Те в момента в някаква степен правят точно това - закриват клонове или ги преобразуват на малки офиси с малко на брой служители. Тези огромни офиси от 50 души вече ги няма. Идеята е вътре да има двама служителя - в случай че клиентът не може да се оправи с машините. В момента, в който БНБ разреши сметка в банка да се открива дистанционно, ще се промени целият модел. Но в наредбите на БНБ все още пише, че клиентът трябва физически да посети офиса.

- Вече повече от година банковите спестявания на фирмите и гражданите вместо печалба им носят загуба заради почти нулевите лихви, големите такси и инфлацията. Защо обаче депозитите на българите продължават да растат? Какво показва това?

- Българинът има много голям проблем, защото е финансово неграмотен. В голямата си част произходът на тези депозити е от продажба на земи и имущество. Това не са пари, направени от бизнес, от създаване на нещо. От заплати? Може би има пестеливи хора, но колко от тези, които активно работят и познавате, могат да пестят? Парите идват основно от продажба на нещо или от някакво наследство. Проблемът е, че българинът не знае какво да прави с тези пари и за него най-сигурното нещо е банката. Всъщност тук е ролята на банките - да ограмотят клиентите си, да им предложат алтернативи, ако човек прецени, че в близките 10 години тези пари няма да му трябват. Някои банки вече работят с компании за управление на активи, с инвестиционни фондове. Друг вариант е доброволното пенсионно осигуряване, където средната доходност е доста по-висока. Възможност са и застраховките "Живот". Мит е, че в чужбина хората получават много високи пенсии. Те не са кой знае колко по-високи от нашите спрямо стандарта. Въпросът е, че тези хора цял живот са имали допълнително осигуряване - пенсионно, застрахователно, инвестиционно. Много от тях имат купени акции в компании. И в България има инвестиционни фондове, които са представители на международни компании с активи за трилиони и инвестират на международни пазари.

6
12390
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
29 Май 2018 21:21
Голям зор е с тези некачествени клиенти банковият сектор у нас да си докарва годишна печалба от 1 000 000 000 (лева)
30 Май 2018 05:43
голяма конкуренция.. да бе.
30 Май 2018 07:58
*
30 Май 2018 09:33
Кой раздава тия звания и то в частни организации.
За да станеш експерт в държавната администрация си има правила и изисквания, явяваш се на конкурси, там те препитват дали си запознат с материала. А тия в частния бизнес как си дават титлите ?
Има една камара експерти в соросоидните фондации и ползата от тях за България е никеква, напротив, има вреда защото промиват мозъци.
30 Май 2018 12:03
Чудни хора, боже! Нали професионалистите, банките трябва да са икономически най- грамотни? ТЕ имали излишни пари и не знаят в какво да ги влагат. А редовият българин трябва да знае, и го укрепват, че е неграмотен? И инвестиционни съвети на банките трябва да е в състояние да дава, може би?
05 Юни 2018 07:49
Те нашите банки начисляват такса и за "добър ден", като отвориш входната врата. Това е, защото от една страна никой не ги контролира и не се интересува за какво дерат, напротив даже се лобира всичко да минава през тях, за да се смъкват такси. От друга страна парите си банките вадят не от класическо кредитиране, а от всякакви такси и таксички и таксенца, щото икономиката явно не е цъфнала и вързала..
И поради липсата на контрол на територията се начисляват разни безумни такси, които липсват в нормалните държави, в същите тези банки..
Примери много!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД