:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 430,491,324
Активни 123
Страници 13,326
За един ден 1,302,066

Държавата не си дава "гьола" в Белене*

С идеята за блокираща квота правителството се кани да спести 3 млрд. лева на евентуалния инвеститор в ядрената централа
Христина Вучева
Темата за АЕЦ "Белене" отново е на дневен ред. За съжаление и правителството, и опозицията, и дежурните разбирачи продължават да говорят по нея, без да представят изчисления. Преди дни министърът на енергетиката Теменужка Петкова направи важно уточнение - при разговорите с бъдещите инвеститори ще се прилага пазарен принцип, но държавата ще участва и ще иска блокираща квота (34%) в капитала на дружеството, което ще строи и финансира АЕЦ. Така, според г-жа Петкова, България ще контролира евентуалния риск, за който и бездруго ще отговаря.

Според Търговския законролята на т.нар. блокираща квота е незначителнаАкционерът, който държи 34%, не може да повлияе на важните решения в управлението. Предвидена е единствено възможност да се противопостави срещу решение за закриване на дружеството. Отделно от това новата идея на управляващите изобщо не е безобидна. Тя би струвала още пари. Трябва да припомним, че "гьолът", който премиерът Бойко Борисов преди години видя, е записан в счетоводния баланс на НЕК като над 2 млрд. лв. разходи за придобиване на дълготрайни активи. Тази сума е част от задълженията на НЕК към БЕХ. В баланса на НЕК са и новите задължения 1.2 млрд. лева, с които бяха платени реакторите за АЕЦ "Белене". Тях пък премиерът непрекъснато сочи като нещо, попречило му да насочи повече бюджетни пари за заплати, за детски надбавки, за хора с увреждания. Трябва някой най-после да обясни на нашия министър-председател, че реакторите не са платени с парите на данъкоплатците - поне засега. Но както я караме, и това ще се случи - след време и със съответните разрушителни последствия.

Първоначалната идея за "пазарния принцип" за АЕЦ "Белене", за който управляващите говореха, означаваше инвеститорът да дойде, да плати около 3 млрд. лв. и да придобие дъщерното дружество на НЕК, създадено за изграждането на централата. С тези пари НЕК щеше да се издължи на БЕХ, а БЕХ да изплати свои натрупани задължения. Сега този план е забравен. Новата идея е държавата да участва с 34% в капитала на дружеството, което ще бъде инвеститор в АЕЦ "Белене". Което значи, че вместо с пари НЕК ще се сдобие с акции, а БЕХ - с финансова инвестиция. От тази схема със сигурност ще изскочат нови финансови предизвикателства - както някои биха нарекли дипломатично възможните нови загуби от диктата на държавните органи. В резултат всички критици на държавните предприятия ще могат с много силен глас да сочат лошото финансово състояние на НЕК и БЕХ. Ще последват и поредните "иновативни" предложения за спасяване на двете компании, каквито чувахме и преди години.

Очевидно е, че новата идея няма да допринесе особено за ролята на държавата в управлението на риска в атомната централа. Но ще даде предимства на евентуалния мажоритарен собственик, който и да е той. Първата реална полза за него е, ченяма да плаща над 3 млрд. лева за площадката и за реакторитеАко управляващите наистина се водят от обществения интерес, по-добре е да се върнат към старата идея - държавата да не участва в дружеството инвеститор, да не се ангажира с цена на тока и с квоти за изкупуване. Казано накратко - да продадат на частен инвеститор цялото дружество, като са обособили и оценили, първо, всички лицензи и разрешения, които вече са издадени за АЕЦ, и, второ, активите, за които вече стана дума. Що се отнася до пасивите - трябва да се вземе предвид горчивият опит с приватизацията на предприятия като "Авиокомпания Балкан" и "Кремиковци", които бяха продадени за левче заради обещанието, че новите собственици ще погасяват задълженията им. Само че не стана точно така - поради извъртанията в приватизационните договори.

Правителството дължи по-подробни аргументи за промяната в своите намерения относно АЕЦ "Белене". При новия подход не само не се компенсират 3-те млрд. лева, хвърлени дотук в "гьола", но ще се добавят и нови разходи - около 2 млрд. лева. И отговорността за това отново е насочена към НЕК и БЕХ. Ето защо е повече от необходим всеобхватен анализ за отражението на правителствените политики върху НЕК и БЕХ, които и без това са принудени да се справят с противоречивите решения от 2008 г. насам относно т.нар. зелени енергии. Анализът трябва да включи и всички нови изменения на Закона за енергетиката, които товарят НЕК с разходи. За всички нас това има значение, защото, когато НЕК не може повече да понесе всички възможни извъртания и хитрувания,разрушителната тежест на погрома ще се стовари върху държавния бюджетПрепоръчвам на всички, които хвалят новия курс за АЕЦ "Белене", внимателно да прочетат доклада на НЕК за първото тримесечие на 2018 г. И нека помислят кой плати за модерните идеи от 2008-2010 г. за зелените енергии. И кой сега затъва всеки ден заради начина, по който се уреди свободният пазар на електроенергия у нас. Не казвам, че ВЕИ и свободният пазар са нещо лошо. Лош е начинът, по който всичко това се уреди в България. Очевидно не общественият интерес е бил отправната точка при решенията.

Правителството повтаря, че АЕЦ "Белене" ще се изгражда на пазарен принцип. Но световната практика досега не дава много такива примери. Съществуват съмнения, че в ядрената енергетика пазарните сили и стремежът към печалба не само не вършат работа, но дори могат да доведат до значими злини. Затова и повечето атомни централи по света се стопанисват под егидата на държавата. Има една увереност, че така общественият интерес може да се реализира по-добре и по-ефективно. Но при нас сега този аспект дори не се обсъжда. Дискусиите са в друга посока - трябва ли ни, или не ни трябва нова ядрена мощност и скъп ли е проектът. На тези съмнения нашето правителство отговаря така - ако се появи инвеститор, той си е направил сметката за всичко.Това е тяхното "пазарно" разбиране. Само че с последното изменение на условията и с новата идея за блокиращата квота става ясно, че и управляващите не са убедени, че само чрез чистия пазарен принцип ще намерят инвеститор. Убедена съм, че ако се появи чаканият инвеститор, той задължително ще поиска още нещо от държавата, за да се включи в такова начинание.

Освен всичко друго има и още едно утежняващо обстоятелство. В България през последните 20 години държавната форма на стопанска дейност бе напълно компрометирана. Спомнете си само какви хора и с какви "умения" попадаха и попадат в управлението на държавните предприятия. Това е една от многото причини идеята за държавна атомна централа или за държавна компания за разпределение на електроенергия да е по-неудачна от предлагания от управляващите "пазарен принцип".

Енергийният министър казва за АЕЦ "Белене":"Най-лошо е нищо да не правим"Това е вярно само на пръв пръв поглед. В нашия случай може би е по-добре да се опитаме да намерим някакъв нетрадиционен подход. Например с решение на Народното събрание, подкрепено от всички партии, да се увеличи държавният дълг в продължение на няколко години с въпросните 3 млрд. лева. Тогава с пари от държавата НЕК би могла да вдигне капитала си и да изплати кредитите за неосъществената АЕЦ "Белене". Така ще минимализираме бъдещите разходи - нови милиарди, и ще се спасим от възможните рискове и от евентуалната несигурност относно цени и потребности от електроенергия след 20 години.

Но това едва ли ще се приеме, защото основните парламентарни сили имат определено виждане. Остава да се надяваме, че поне ще се замислят за финансовите подробности на проекта. И че в хода на търсенето на "честния частник," който ще осъществи пазарния принцип и ще строи за нас нова атомна централа, ще има нови поводи за дискусии, чрез които ще се приближим до обществения интерес.


* Заглавията са на редакцията
Снимка: Архив "Сега"
Премиерът Бойко Борисов гледа замислено "гьола" "Белене", който сега отново е "издигнат" в стратегически проект. Накрая сметката ще платят българите.
15
2569
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
29 Май 2018 22:22
Брей, всеки умира да се изкаже за Беленето, даже и когато просто реди всичко, което му идва на акъла с благата надежда, че ще се нареди нещо от самосебеси.
30 Май 2018 09:43
ролята на т.нар. блокираща квота е незначителна


А ти какво искаш Баби ?
Да ти построят АЕЦ за 20 млрд, от които 3,5 млрд лева са твои, ама да ти дадат и 51% ?!
Винаги съм се прекланял пред финансиста Вучева, ама ...явно времето не прощава .
30 Май 2018 09:46
И стига сте показвали този гьол - всеки строител знае, че ако изкопаеш трап и го оставиш безотточен, той се пълни с вода, която пък може да се изпомпи с четири помпи точно за 4-5 часа !!!
30 Май 2018 10:25
А ти какво искаш Баби ?
"Бабито" с аргументи и числа разбива мечтите и кръчмарските сметки на мераклиите за нова ЯЦ. Сече и ума на проф. Вучева Не че в главите на тези, които напират да се строи Белене може да проникне някакъв смислен аргумент. Нужно е нещо по-тежко.
30 Май 2018 10:51
проф. Вучева е една от много малкото на брой истински икономически експерти, на които - в един кратък момент - им беше дадена възможност да работят за държавата. За съжаление - и нейно лично, пък и на страната - тя попадна в лош исторически период, в едни от най-тежките времена за икономиката. Силният екип , който беше поканила, бе съзнателно разбит - от една от най-измислените фигури тогава (макар и краткосрочно, извърши доста поразии)..

30 Май 2018 12:59
Явно в момента на гребена на вълната е схемата: дай да намерим инвеститор (наш човек), а пък държавата (данъкоплатците) ще плати инвестицията вместо инвеститора.
30 Май 2018 14:36
Проф. Вучева
за редакцията на вестника.
30 Май 2018 16:48
а пък държавата (данъкоплатците) ще плати инвестицията вместо инвеститора.


Не е сигурно , дали ще плаща държавата, но и да плати, пак ще има нещо реално и полезно насреща, а не изтърбушени банки и нефтопреработвателни гиганти продадени на цената на оградата им !
От противниците на АЕЦ досега не чух барем един стойностен и обоснован аргумент. Пак ще кажа, жалко за капацитет като проф. Вучева, че се е качила в лодката на майцепродавци като Мартин Димитров и компания. "Сик транзит глория мунди". Ето как и в края на кариерата си може човек да се окепази грозно...
30 Май 2018 17:56
Пикачу
30 Май 2018 16:48
30 Май 2018 18:34
Това е вярно само на пръв пръв поглед. В нашия случай може би е по-добре да се опитаме да намерим някакъв нетрадиционен подход. Например с решение на Народното събрание, подкрепено от всички партии, да се увеличи държавният дълг в продължение на няколко години с въпросните 3 млрд. лева. Тогава с пари от държавата НЕК би могла да вдигне капитала си и да изплати кредитите за неосъществената АЕЦ "Белене". Така ще минимализираме бъдещите разходи - нови милиарди, и ще се спасим от възможните рискове и от евентуалната несигурност относно цени и потребности от електроенергия след 20 години.Ама впечатляващо!!! Как пък няма едно израчение без циклофреничен уклон!?

Това е вярно само на пръв пръв поглед.


Ми на всеки поглед е вярно - по-изумително решение от ръждясващи ядрени реактори зад оградата на обезлюден парцел имат само в Австрия (те могат да си го позволят - Австрийци, сър!)

В нашия случай може би е по-добре да се опитаме да намерим някакъв нетрадиционен подход.


Изключително нетрадиционно би било да си разпорим коремите на жълтите павета (ама не искам)

Например с решение на Народното събрание, подкрепено от всички партии, да се увеличи държавният дълг в продължение на няколко години с въпросните 3 млрд. лева.


Как да го разбирам това "няколко години"? Десет например!? А лихви!?! За целта поне трябва да предвиждаме профицитен бюджет. Да не говорим, че противаречи на точка първа - да не правим нищо ...

Тогава с пари от държавата НЕК би могла да вдигне капитала си и да изплати кредитите за неосъществената АЕЦ "Белене".


Тук съвсем изумяваме - кому е нужно да си вдигне капитала за да си плати кредит!?!?!? Някак си не става ясно в чий (да го --ба) капитал влиза направеното и купеното до момента ...

Така ще минимализираме бъдещите разходи - нови милиарди, и ще се спасим от възможните рискове и от евентуалната несигурност относно цени и потребности от електроенергия след 20 години.


Няма да минимизираме, а ще елиминираме и няма да са разходи и несигурност, а приходи и гарантирани мощности ...
30 Май 2018 20:35
Ако тия престъпни тъпунгери трябваше сега да започнат строежа на АЕЦ "Козлодуй", щеше да се повтори същата картинка - прахосване на пари, тайно закупуване на съоръжения, корупционни схеми и като резултат гьол и големи загуби. А просто трябваше досега да има поне няколко тъпи пърчета, курдисани така...
30 Май 2018 22:05
Въоросът с Белене не е само икономически тъй че баба да си наляга парцалите
Въпросът е:
Стратегически за следващите 20-30 години
Инфраструктурен за съпътствашата индустрия пи време на строежа и после
Научно технически това е висока технология която ше иска подготвени инжинери и техниц
Работа за народонаселението в един от най бедните райони на Българив
Самата АЕЦ генерира национална сигурност
Стигс с тези псевдо пазарни принципи
В България те не виреят виреят монополите и картелите не вижда те ли?
31 Май 2018 04:55
Какъв е проблема да е държавна и до пет или десет години всички превозни спедства да са на батерии или електричество , всички двигатели с вътрешно горене да бъдат забранени на територията на България . Цената на зарядните станции да е фиксирана и каквото остане да се продава на свободния пазар . С диференциране както беше при цоца - дневна , нощна . Всички ще зареждат нощно време , през деня климатиците на мах. и те така , те . БеДеЖе-то 100% на ток , всички градове с тролеи .
31 Май 2018 04:57
Опаа , чекай малко . Ами тавариш Алекперов . Нема да стане .
02 Юни 2018 10:23
Христина Вучева -- министър председател!

И да живей! Виват!
Смертелно сериозна съм. Останаха ни толкова малко хора с тежест и смелост едновременно.

ПП Ангел Кандилото -- вице с ресор енергетика!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД