:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 259
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БДЖ стовари на данъкоплатците спешен чек за 20 милиона лева

Уж оздравената държавна компания опря до поредна помощ от бюджета, след като кредитори блокираха парите и вагоните й
СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Транспортният министър Ивайло Московски моли финансовия си колега Владислав Горанов за спешна държавна помощ за закъсалите железници.
Държавното предприятие БДЖ отново опря до спешна животоспасяваща инжекция от бюджета, т.е. от българските данъкоплатци, след като кредитори блокираха банковите му сметки, 1200 вагона и 25 мотриси. Така уверенията на ръководството, че провежда мащабна оздравителна програма и до края на годината железниците ще изчистят просрочените си дългове, се оказаха залъгалки за наивници.

"Кредиторите по Втория облигационен заем са подали иск в Софийския градски съд за 40 млн. лв. от главница по заема срещу "БДЖ - Пътнически превози" и искът е одобрен частично в размер на 20 млн. лв., вследствие на което са запорирани сметки на дружеството", признаха вчера от БДЖ в съобщение до медиите. Според същото съобщение обаче нямало да се стигне до масова разпродажба на вагони и мотриси за покриването на неплатени борчове, което на практика би парализирало напълно компанията. Надеждите на жп шефовете са, че бюджетът ще плати по спешност на кредиторите, тъй като по облигационния заем на БДЖ е дадена държавна гаранция.

Ресорният министър Ивайло Московски вече бил помолил Министерството на финансите да отпусне спасителен транш, та кредиторите да си получат парите и да вдигнат запорите.

"До момента остатъкът на задълженията по заема е в размер на 103 млн. лв. Облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по съдебен път. Решението на СГС и временният запор на сметките на "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД няма да затруднят функционирането на дружеството към настоящия момент - в случай че бъде намерено решение на възникналата ситуация в краткосрочен план, обясняват от закъсалата компания.

Оздравителните мерки се изпълняват по план и "до края на годината ще бъдат изплатени всички задължения на БДЖ", уверяваше през април директорът на холдинга Владимир Владимиров.

Междувременно жп компанията продължава да се тресе от корупционни скандали, свързани с неефективни разходи, некачествени ремонти и съмнителни обществени поръчки. Търг за ремонт и поддръжка на 22 дизелови мотриси и 24 електрически мотриси Siemens за 137 млн. лв. без ДДС е блокиран, защото две от трите фирми участнички са подали жалби, че състезанието е предрешено. В четвъртък се появи нов сигнал срещу обявена от "БДЖ - Пътнически превози" процедура - за ремонт на 30 локомотива за 58 млн. лева. Един от участниците твърди, че условията са нагласени за предварително ясен победител.









1380
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД