:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 74
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

КАТ отчита глоби за 200 хил. лв. като неплатени

СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Вътрешният министър (в средата) разказа как е отишъл на проверка в столичния КАТ, след като гражданин му написал във "Фейсбук", че пътната полиция е "тотална щета". Според МВР шефа на мястото имало ред, но в една от сградите нямало климатици и хората щели да се "изподушат". Той разпоредил да се поставят климатици.
Платени глоби за около 200 хил. лв. не се показват в системата на КАТ. Това заяви шефът на националната полиция Христо Терзийски. Разминаването е между системата за глоби на Пътна полиция и бюджетната сметка, по която постъпват средствата.

"По сметката на републиканския бюджет, която се вижда в МВР, фигурират 200 хил. лв. повече, платени от глобите, които фигурират в регистъра на КАТ като платени глоби. Т.е. гражданите имат около 200 хил. лв. платени повече от това, което ние виждаме като платени", обясни Терзийски.

Проблемът идва от това, че в целия процес по плащане и отчитане работят няколко системи, създавани през различно време и от различни фирми. Другата причина е, че често пъти на платежните нареждания, които гражданите попълват, не се посочва основание за плащане, т.е. няма номера на наказателното постановление, с което им е наложена санкцията. В тези случаи "умната" система на КАТ изобщо не отчита, че има плащане. Същото се случва и ако с едно нареждане се платят две глоби.

За проблема се разбра, след като премиерът Бойко Борисов нареди да му се докладва колко чиновници не са си платили пътните глоби. След това се оказа, че на негово име се водят няколко неплатени санкции, въпреки че те са били погасени. Тогава се разбра, че от години наред данъчните хабят усилия да преследват мними длъжници, тъй като от КАТ им подават подобна информация.
1823
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД