:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 338
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Боршош отива на съд за присвояване

Срещу него е внесен обвинителен акт за липсващи 3.97 млн. лв. от бюджета на НДК
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
Мирослав Боршош по време на панаир на книгата в НДК, докато беше директор. Прокуратурата го обвинява, че е харчил средства не по предназначение.
Бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош е даден на съд за присвояване на близо 4 млн. лв. Според официалната информация от прокуратурата това се е случило на 1 ноември 2016 г., а точният размер на присвоената сума е 3 971 999.52 лв. Подробности обаче не се съобщават.

В обвинителния акт прокуратурата сочи и други престъпления, докато е бил директор на НДК - два случая на умишлена безстопанственост, 15 неизгодни сделки и разпореждане с бюджетни средства не по предназначението им.

Последното обвинение е за това, че е разпоредил 3 431 146 лв. да бъдат изхарчени за разходи, които не са свързани с дейностите, за които са били отпуснати. Става въпрос за част от 17 млн. лв., с които правителството е увеличило капитала на НДК за преустройството, модернизацията и адаптирането му заради европредседателството.

С първия случай на умишлена безстопанственост според прокуратурата са нанесени щети на НДК за 389 624.82 лв. с "договори с адвокатски дружества при наличие на назначени двама юрисконсулти, за изработване на уебсайт и изготвяне на технически паспорти при съществуващ интернет сайт на НДК и изработени два технически паспорта на сградата".

Вторият казус е за щети за 28 399.61 лв. Боршош поискал служебни коли от Министерския съвет, въпреки че НДК имал "Ситроен С4" и микробус "Хюндай". Но не изчакал решението на правителството, а сключил договор за лизинг за "Лексус ЛС 600" за срок от 12 месеца. Кабинетът му предоставил "Пежо 607", но директорът на НДК не прекратил договора за лизинг за още година.

"От 24 ноември 2014 г. до 23 декември 2015 г. длъжностното лице съзнателно е сключило 15 неизгодни сделки, от които за НДК са настъпили значителни вреди в размер на 86 740 лв.", съобщава прокуратурата. Шест от договорите били за PR обслужване при назначени в НДК четирима служители за тази дейност, а девет са за процесуално представителство пред съдебни органи при назначени двама юрисконсулти.

На съд е предаден и бивш председател на съвета на директорите на НДК. Прокуратурата не съобщи името му, но периодът съвпада със заемането на длъжността от Валентин Кръстев.
4
1706
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
01 Юни 2018 10:58
А след делото:
"Боршош се върна от съд след присвояване."
02 Юни 2018 09:59
Аз се басирам, че ще излезе невинен и чист, като момина сълза!
Да здравствует наш суд, самый гуманный суд в мире!
https://www.youtube.com/watch?v=ezJ8kYzXe-I
02 Юни 2018 12:04
Лиляна Павлова уволни Боршош за "системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала, както и системно неизпълнение на решения на Съвета на директорите".
Борисов върна Боршош и взе НДК от Лиляна Павлова.
Сега Боршош отива на съд за присвояване.
Т.е присвоявал, но не заделял достатъчно във фонд "Чадър за калинките".
А и влиза в категорията "Подсъдими- до ниво кмет"
02 Юни 2018 12:06
Боршош....Шорош.....все едни и същи......филантропи Сър
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД