:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,782,364
Активни 67
Страници 25,326
За един ден 1,302,066

Борисов и Радев - една лоша дипломатическа комбинация

Национална външна политика няма да има, докато самолюбието и политическите амбиции на премиера и на президента ги сблъскват един с друг
СНИМКА: СЕГА АРХИВ
Радев и Борисов стоят рамо до рамо само на официални случаи, а през останалото време се ритат по кокалчетата.
Ако има нещо, което българите категорично не желаем да следваме, това е мотото, с което толкова се гордеем - "Съединението прави силата". Особено в политиката. Партийните котерии, които са окупирали полето на политическото пространство, сеят раздори сред обществото по всевъзможен начин. И се обединяват единствено когато усетят, че диктатът на политическата класа над гражданите може някак да бъде застрашен.

Пораженията върху обществената тъкан, до които водят битките между политическите кланове и техните разклонения в медиите и съдебната власт, наблюдаваме всеки ден. По-слабо видими са бедите, които липсата на вътрешно единство причинява на българската държава на международната арена. Страната няма своя самостоятелна външна политика, водена съгласно ясни национални интереси, и това е очевидно за всички. И проблемът не се поражда само от участието ни в наднационални структури като ЕС и НАТО, чиито интереси понякога не съвпадат с нашите. А преди всичко от нежеланието на националните ни институции да действат проактивно, защото се чувстват по-комфортно, когато някой в Брюксел, Вашингтон или Москва им праща депеши каква линия да поддържат.

Колкото по-разединени са родните институции, толкова по-лесно става за гласове от изток или запад да им диктуват какво да правят. Бедата е, черазните властови фракции у нас са твърде заети да воюват помежду си,за да осъзнаят в какво положение поставят страната. Просто егоистичните им амбиции се оказват по-важни от формулирането и отстояването на общия национален интерес.

Това съвсем ясно се видя в поредния сблъсък между президента Румен Радев и управляващите - този път покрай последователно проведените посещения на държавния глава и на премиера Бойко Борисов в Русия. По нищо не се забеляза двамата водещи български държавници да полагат съвместни и координирани усилия да защитят някакви национални приоритети пред руския държавен глава Владимир Путин. При завръщането си у нас и Радев, и Борисов обясняваха, че искали да оправят развалените двустранни отношения с Москва. Напредък в тази посока обаче не се вижда.

Вместо да си извадят поука, че отстояването на националния интерес изисква трайно и стабилно сътрудничество помежду им, президентът и управляващите се впуснаха в поредна политическа схватка. Първия изстрел (както започна да става обичайно) даде Румен Радев, който се оплака, че "и до днес не престават опитите на говорители, на депутати, на мнозинството по всякакъв възможен начин да се омаловажи моята визита". Той видя "стратегия на правителството" в това, че Борисов последователно не се консултира с него за големите външнополитически събития. "Диалог няма. Срещата между ЕС и Турция бе договорена с чужд канцлер, без да бъде уведомен българският президент, при положение че се кани президент на съседна държава. Българският президент не беше поканен на срещата на върха на нашето европредседателство. Българският президент научава за визитата на нашия премиер в Русия от чужди държавници", недоволно изтъкна държавният глава. Радев даже допусна, че"някой тегли каруцата към автокрация"посредством "обсебването на всички институции". "Дайте ми определение за политическа система, в която премиерът може да се отбие на кафе в Народното събрание и да си тръгне след двадесет минути с оставката на председателя на парламента, който би трябвало да го контролира", заяви президентът.

Свидетелство за нарасналото самочувствие на Радев беше недвусмисленото му предупреждение към управляващите, че "методичното погазване на мнението и позициите на президента води до натрупване на обществено неудовлетворение, което рано или късно властта ще усети". С други думи, напомни им, че неговият рейтинг остава трайно по-висок от този на Борисов и ако продължават да го пренебрегват, това може да има непредвидими политически последици в бъдеще. За да няма никакво объркване какви биха могли да бъдат последствията, държавният глава посочи, че "бих подкрепил, бих приветствал политически субекти, които са насочени към решаване на проблемите на обществото и които срещат неговото разбиране и подкрепа". Това беше косвен намек за проблемите, които би могла да създаде на ГЕРБ една нова партийна формация, осланяща се на високия президентски авторитет.

Както обикновено, премиерът Борисов не реагира лично на критиките на държавния глава, а остави отговора на своя партиен заместник Цветан Цветанов, който и без това има зъб на Радев заради изгубените от ГЕРБ президентски избори (а пък и заради саркастичната му реплика, че "Цветанов разбира от апартаменти"). Зам.-шефът на ГЕРБ увери "съвсем отговорно, че по никакъв начин премиерът Борисов не се е намесвал в законодателната власт". И направо обвини президента, че завижда на министър-председателя.

Ето така си общуват водещите институции в държавата. И как при таковаповедение, обсебено от мисълта за политическо надмощие,да очакваме единодействие в името на националните интереси? А без сътрудничество нищо не може да се получи, най-малкото защото самата конституция е разпределила ролите в държавата така, че е необходимо президентът и управляващите да работят заедно. Основният закон повелява, че "Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната в съответствие с конституцията и законите". И в същото време посочва, че държавният глава "олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения". Президентът назначава и освобождава българските дипломатически представители в чужбина по предложение на правителството. Въобще "Дондуков" 1 не може да води пълноценна външна политика, освен ако не го прави съвместно с "Дондуков" 2.

България може да реализира националните си приоритети на международната сцена само ако Радев и Борисов са двете страни на една и съща монета. Звучи трудно, може би направо невъзможно, ако се има предвид латентният политически антагонизъм между двамата, който при определени обстоятелства може да прерасне в открита война. Но друг начин няма. Всичко останало означава, че водещите външнополитически решения все така ще се взимат на тъмно в партийни централи.
27
3588
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
05 Юни 2018 20:06
Статията пренебрегва важния въпрос кой от двамата е бил прав при възникналите конфликтни ситуации.
05 Юни 2018 20:10
Първия изстрел (както започна да става обичайно) даде Румен Радев...

Ноо кофти и заядлив тип излезе тоя Ради Радев...

Ясно е, че за бизнес-политическия кръг, към който от известно време с показен ентусиазъм се числи газетата, за президента следва да се говори или недобро, или нищо, но така и не разбрах, кой точно от коментарите на президента авторът намира за неоснователен и защо.

бавно загряващ
05 Юни 2018 20:17
Forza и бавно загряващ,
05 Юни 2018 20:28
Борисов и Радев - една лоша дипломатическа комбинация

Тцъ, тцъ, тцъ…
На някои президентите не им върви - кат ги е емнала обективната преса... Примерно - само като си помисля какво бе изливано и се излива срещу бившия президент РосПлев това сегашното срещу Румен Радев е едно голямо нищо... Румен Радев направо е галеник на обективната ни преса...

При ББ не е по-различно положението... Помните ли на каква унищожителна критика бе подлаган той от обективната преса по време на Втория му Режим, когато бе в съдружие с РБ/ДСБ, докато сега обективната преса отразява сухо и протоколно всичките му мероприятия, без да му дири много-много кусури...
05 Юни 2018 20:32
Присъединявам се към мненията на колегите и искам да допълня.
Винаги ми е правело впечатление семантиката и лексиката в двубоите.
Президентът винаги се е изразявал точно, обосновано и интелигентно.
За Цв. на м. няма какво да говорим, защото е несравним. За другия държавен субект - и там е ясно. Последно го видяхме при Путин. За предните му "крилати" изрази знаем всички.
05 Юни 2018 20:44
"...самолюбието и политическите амбиции на премиера и дипломатичната и единствена корекция на президента ги сблъскват един с друг"
05 Юни 2018 21:09
Авторе , с Борисов всяка комбинация е лоша.
Разбира се без Борисов и Плевнелиев - там нямаше комбинация, но бе много лоша.
05 Юни 2018 21:23
*
05 Юни 2018 21:36
оказа, че 'шапкарят' е няколко нива над пожарникаря.

Туй кога? Когато мънкаше пред попа? Или когато государят го светна, че не е компетентен и предпочита да говори с пожарникаря?
Не че пожарникарят нещо свърши....
Но такава ни е "дипломацията" с двамцата.
05 Юни 2018 22:15
България може да реализира националните си приоритети на международната сцена само ако Радев и Борисов са двете страни на една и съща монета.
Ето едно разумно изречение, което намерих в тази статия...
Обаче..., както много пъти съм казвал... БЪЛГАРСКИ национални приоритети не съществуват.

05 Юни 2018 22:19
Както обикновено, премиерът Борисов не реагира лично на критиките на държавния глава, а остави отговора на своя партиен заместник Цветан Цветанов,

Нали така? Има дисонанс между Президента и Министър-председателя, лае някакъв партиен секретар! Министър-председателят в това време рита топка.
Намекът на автора, щатен журналист на Сега, президентът да образува партия като му обещава сериозна подкрепа, е много тънък. Всяка партия е много лесна за оплюване и проваляне.
Разбрахме ли сега каква е линията на газетата?
05 Юни 2018 22:35
Има дисонанс между Президента и Министър-председателя

За щастие не е когнитивен. Просто въпрос на лични интереси.
05 Юни 2018 22:57
Просто въпрос на лични интереси.
Именно.
Когато държавните интереси липсват, остават личните.
05 Юни 2018 23:09
Ако има нещо, което българите категорично не желаем да следваме, това е мотото, с което толкова се гордеем - "Съединението прави силата".


Никога не съм се гордяла с плагиатството от белгийците, натаманено според зависи, ноооо... Аз лично бих предпочела това
Свята и чиста република
05 Юни 2018 23:37
плагиатството от белгийците

А що не от Хаити?
Или Езоп?
06 Юни 2018 00:23
Когато държавните интереси липсват, остават личните.


Ама те държавните интереси винаги са личните интереси на някого! Който и държавен лидер да вземем,се вижда,че той управлява държавата лично и само така,както смята той за правилно. Така е с Тръмп,Путин,Меркел,Макрон... Стига с това идеалистично и романтично "разбиране" на Властта...
06 Юни 2018 00:35

sydran4o
05 Юни 2018 23:37


ЛИКБЕЗ

Националният девиз се появява малко след освобождението на България през 1878 г. Върху първите пробни монети, отсечени през 1880 г., е изобразен българският герб (наподобяващ белгийския) с буквален превод на белгийския девиз L'Union fait la force ("Съединението прави силата". Това става по силата на "Закон за правото за резание монети в Княжеството" от 1880 г., където в чл. 8 е записано: "На другата страна на опакото те (монетите) ще показват стойността на монетата [...] и отдолу една лента, на която ще бъде написано: Съединението прави силата". Девизът е резултат от заимстване на девиза на Белгия, като е следвана аналогия с белгийската конституция, послужила за модел на Търновската.[1] Девизът Съединението прави силата е поставен на главната фасада на сградата на Народното събрание, след построяването ѝ през 80-те години на 19 век. Оттогава не е премахван. Въпреки, че Съединението прави силата се среща в различни проекти на герба на България в следосвобожденските години, официално той става част от него едва през 1927 г.[2] След 1948 г. девизът отпада от новата комунистическа Конституция, но остава върху фасадата на Народното събрание. След промените през 1989 г. и приемането на нова Конституция през 1991 г., девизът е възстановен.
06 Юни 2018 00:40
Който и държавен лидер да вземем,се вижда,че той управлява държавата лично и само така,както смята той за правилно

С'я. едно е да управляваш така, както смяташ за правилно, друго са "лични интереси". Второто има пейоративна конотация. (Боже, дано го изписах правилно )
06 Юни 2018 00:45
ЛИКБЕЗ
C'est quoi ca ?
следвана аналогия с белгийската конституция, послужила за модел на Търновската

QED.
Не ни е конституцията, респ. законите проблем, а тяхното (не)спазване.
Вкл и разделението на властите, или по-точно казано всяка шапка (пожарникарска каска) да си знае гъола.
PS: В момента белгийският парламент лишава от държавна субсидия брата на краля, защото си е позволил да отиде на прием в китайското посолство, без разрешение от правителството.
06 Юни 2018 00:57
Мисля, че има известна разлика между заяжданиците, които наблюдаваме между туземните политици, и воюването, за което се пише тук.
06 Юни 2018 09:02
Ама те държавните интереси винаги са личните интереси на някого!

Проблемът е в това, че държавните интереси не са формулирани и публично заявени.
Те в никакъв случай не се подразбират от самосебе си.
Ако ясно е заявен нашият общ интерес, всички ще могат да виждат дали един управник работи за общия интерес или за личния си.
Затова болшевишката мафия, която управлява държавата, се пази от формулирането на общия интерес, като дявол от тамян.
06 Юни 2018 09:18
В България политика е да крякаш срещу ВСИЧКО предложено от опонента. А логиката и обществения интерес е да крякаш само срещу грешните предложения на опонента. Това е което кара около 50% от населението никога да не гласуват на избори.
06 Юни 2018 12:30
Амбиции....едва ли! Въпрос е каква е концепцията за управление на държавата и какво излъчва всъщност матреалът , че да има изобщо национална концепция за просъществуване.
06 Юни 2018 12:39
лоша е комбинацията между нещо и нищо, никога не работи.
06 Юни 2018 12:46
Шапкар и пожарникар... Единият е излишен, щото само разваля убавата пасторална картинка на мутренския политически живот на територията...
06 Юни 2018 14:20
участието ни в наднационални структури като ЕС и НАТО, чиито интереси понякога не съвпадат с нашите

Всъщност, по-точно е да се каже, че интересите на ЕС и НАТО само понякога, при това съвсем рядко, съвпадат с нашите, а най-често не съвпадат - примери безброй.
Първия изстрел (както започна да става обичайно) даде Румен Радев, който се оплака, че "и до днес не престават опитите на говорители, на депутати, на мнозинството по всякакъв възможен начин да се омаловажи моята визита"

Е, от това следва, че не Радев е бил пръв. Авторът, вместо да информира, май взема страна с това "както започна да става обичайно" - примерите му говорят, че това съвсем не е обичайно, а точно обратното, например:
Срещата между ЕС и Турция бе договорена с чужд канцлер, без да бъде уведомен българският президент

Дайте ми определение за политическа система, в която премиерът може да се отбие на кафе в Народното събрание и да си тръгне след двадесет минути с оставката на председателя на парламента, който би трябвало да го контролира.

И какво? Въпросът е много точен, но отговор в статията няма.
06 Юни 2018 18:28
Национална външна политика няма да има, докато самолюбието и политическите амбиции на премиера и на президента ги сблъскват един с друг


Илиев, заменете думи след "национална външна политика няма да има, докато" със "записаното в глава четвърта на Конституцията не се пренапише по начин, по който Президент и Министър-председател БЪДАТ ПРИНУДЕНИ ДА КООРДИНИРАТ ДЕЙСТВИЯТА СИ, или пък по начин, по които главата ПРЕСТАВА да участва в номерацията на главите на Конституцията!", и всичко ще стане точно!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД