:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 353
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Голямата "победа" се оказа голямо прецакване за българските превозвачи

Корекциите в плана "Макрон" ни поставят в още по-неизгодно положение, твърдят транспортните фирми
ЕПА/БГНЕС
"Капитулация на закона "Макрон", бомбастично се похвали вчера евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков, като си приписа архизаслуги в защита на българските превозвачи. Няколко часа по-късно се оказа, че транспортната комисия на ЕП е приела още по-драстични правила, които ощетяват нашите превозвачи още повече. На снимката - "капитулирият" Макрон се срещна със старши треньора на френския национален отбор по футбол Дидие Дешан по случай предстоящото световно първенство в Русия.
Шумно рекламираната в понеделник вечерта "абсолютна и безусловна капитулация" на плана "Макрон", срещу който протестираха българските превозвачи, се оказа пирова. Часове по-късно засегнатите фирми разясниха, че много от приетите текстове на практика ще затруднят още повече тяхната работа и отново заплашиха с протести. Така че в случая става дума или за нескопосана пиар акция, или управляващите са били подведени какво е гласувано в европарламента, или изобщо не са разбрали за какво става дума.

Тон зададе евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков, който обяви, че е постигнат пробив в полза на българските превозвачи. Той е единственият български евродепутат, който има право на глас в транспортната комисия на европарламента. В първоначална еуфория се включи и премиерът Бойко Борисов, който при завръщането си от Тирана даде специален брифинг на летище "София" и обяви, че решението "не е повод за фанфари, а показва, че всичко може да се случи чрез диалог, компромиси и без повишаване на тон". Транспортният министър Ивайло Московски също побърза да заключи, че имаме пълен успех за пакета "Макрон", макар и само на ниво комисия.

Текстовете, одобрени от евродепутатите, привидно отразяват част от исканията на българските превозвачи, зад които застана и правителството. Към тях обаче са приети множество допълнения, които на практика поставят транспортните ни фирми в още по-неизгодно положение.

"Рано е да бием тъпана", заяви вчера Петър Курумбашев, депутат от партията на европейските социалисти. "Ако става въпрос за пробив в полза на нашите превозвачи, то той е в изключването международния транспорт от директивата за командироване на работници", обясни той. В същото време обаче тази директива ще се прилага още от първия ден за каботажа (натоварване, превоз и разтоварване в една държава от чуждестранна фирма) и за комбинирания транспорт в частта, в която той е сухопътен. "Едното е добро за нас, а другото - не. Посланието на западните държави е: Каботажът остава за нас, а либерализираме международния транспорт", коментира Курумбашев.

Проблем има и със задължението шофьорите на всеки три седмици да се прибират вкъщи за почивка. "Това изискване отпадна, но беше гласуван един много неприятен текст, при това в голямо противоречие с по-горното решение - на всеки три седмици трябва да има поне едно разтоварване и натоварване на камионите в държавата членка на регистрация. Което означава, че въобще не е избегнато връщането на шофьора, защото на практика трябва да се върне камионът. Изискването за връщането на камиона е още по-странно. Ако шофьорът може да е носталгичен към своето семейство, то на камиона защо му е мъчно и защо той трябва да се върне", иронично пита Курумбашев.

Не е решен и проблемът с това къде ще спят шофьорите, когато пътуват зад граница. Според новите текстове те няма да могат да ползват нито седмичната, нито намалената седмична почивка в кабината на камиона, освен ако не са паркирали в специално сертифицирани зони, които трябва да отговарят на дълъг списък с условия като брой тоалетни, душове, пейки и други санитарни и хигиенни изисквания. Такива зони тепърва ще се изграждат.

Част от българските превозвачи отново заплашиха с протести. "Не сме се борили за това да стане по-лошо, а да изградим нещо по-добро", заяви вчера Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи. "Някой или не казва истината, или заблуждава общественото мнение", смята той. Лалов посочи пред в. "Сега", че само включването на каботажа и комбинирания превоз в директивата за командированите работници ще извади от пазара 30% от българските транспортни фирми.

"В момента сме в по-лоша ситуация, защото в предишния вариант шофьорите трябваше да се прибират на 3 седмици, а камионите остават. Докато сега камионите трябва да се прибират на 3 седмици с товар до България и да излизат с товар. Това е измислица на чиновниците, недоумяваме какво се случва, тъй като очаквахме, че с приетата декларация ситуацията ще се подобри, а сега излиза, че с новия вариант дори и камионът да се прибере празен, не се признава", обясни превозвачът Петко Ангелов пред агенция "Фокус". От Камарата на автомобилните превозвачи пресметнаха, че заради това ново изискване може да се окаже, че български камиони ще чакат с месеци зад граница, докато се намери товар за България и от България, или ще се извършват превози под себестойност само и само да отговори на това изискване.

"Не знаем в Европа да има паркинги, които да отговарят на изискванията на пакета "Макрон". Еврокомисарят по транспорта Виолета Булц ни обеща забраната да се спи в кабините на камионите да влезе в сила, след като на всеки 100 км бъдат изградени тези паркинги", недоволства Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи в България.

Вотът в транспортната комисия е само първа стъпка от дълга процедура за одобрение на правилата. Предстои пакетът "Мобилност" да бъде гласуван от европарламента, а след това да бъде дискутиран с Европейския съвет и Европейската комисия. В т.нар. триалог се търси компромис между тези три институции и едва тогава документът се превръща в закон.



СНИМКА: БГНЕС
Малко преди полунощ в понеделник премиерът Бойко Борисов и транспортният министър Ивайло Московски обявиха на летище София пълна победа за българските превозвачи и провал на плана "Макрон". Реалността се оказа доста по-различна.
42
44013
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
05 Юни 2018 19:42
Не слагайте каруцата пред коня! Все още нищо не сте постигнали. Усвоихте маниера да се хвалите предварително и след това да си посипвате главата с пепел.
05 Юни 2018 19:49
И сега като започната едни диалози до посред нощ- "дребен шрифт на слабо осветление" по Б.Б.
05 Юни 2018 19:53
Бойко Борисов и транспортният министър Ивайло Московски обявиха на летище София пълна победа за българските превозвачи и провал на плана "Макрон". Реалността се оказа доста по-различна.




Сефте! Лъжливото овчарче. Язък за мазните палци и "Браво Бойко!".
05 Юни 2018 19:57
За голяма “победа” срещу Макрон ще трябва някои хора да изядат тонове филиЙ с мас.
05 Юни 2018 20:28
да изядат тонове филиЙ с мас.

...и мЪргЪрин, който при соца беше по-скъп от маслото /според Ялият Филии с Мас/
05 Юни 2018 20:33
Ей сега по Канал 3 един гербер разпалено обяснява, че победата на България е грандиозна (като не пропусна да спомене и Светиня му), а описаното в статията било черен пиар от злоба от БСП.
05 Юни 2018 20:45
Само голям наивник може да вярва , че Франция ще се остави да бъде прецакана от най-бедния член на ЕС.Но каквото сме си избрали , това си получаваме.
05 Юни 2018 20:49
Типична голяма победа на ББ.
Следващата ще е предаване на един дилър в интернет магазин на американското правосъдие .
05 Юни 2018 20:56
Транспортният министър Ивайло Московски също побърза да заключи, че имаме пълен успех за пакета "Макрон", макар и само на ниво комисия.

И тоя пълен успех ако не го оправят на ниво комисия, ще доживеем до референдум за излизане.
Какъв успех? Във варианта на Макрон шофьорите трябваше да си прибират на 3 седмици. Сега трябва и камионите да докарват! Значи френският шофьор с камиона си (пълен-празен) се прибира на 50 км на село, българският (пълен-празен) маа до България. Ами Московски да им плаща.
05 Юни 2018 21:20
Голяма филия с мас лапни, голяма дума не казвай!

05 Юни 2018 21:27
Вай Аллах, за да изклинчат от задължителното спазване на "общоевропейските ценности" за треторазрядните, второ-скоростни по-бедни членове на ТКЗС-то, сега ще трябва всички да пререгистрират тировете си в Анадола, зер с турски номера ще могат да си карат както преди.
05 Юни 2018 21:48
Господарят на международното положение и Западните Балкани постигна велики неща:
1. Три провалени мащабни енергийни проекта
2. Съсипване на транспортния бизнес
Това и Кунева го не може.
05 Юни 2018 21:49
ТИРовете - в Македония или Турция.
Данъците - тоже там.
Бравос, еферим.
05 Юни 2018 21:56
Аз ли нещо не вдявам или и превозвачите са толкова наясно? В тоя бизнес такова нещо като камион няма. Има влекач и ремарке. Двете са с различни регистрации и нищо не ги задължава да са от една държава. Като става дума за връщане с товар може ли да ми обясни като как става дума за влекача, дето няма къде да товари. Регистрите си ремаркетата в Германия. Гражданската на ремаркето едва ли е проблем, ама за някои техническото състояние ще е.
05 Юни 2018 22:58
*
05 Юни 2018 23:16

В биографията си 30-годишния евродепутат Новаков
не е споменал и думичка - какви ЧУЖДИ езици владее?!

http://andreynovakov.eu/biography/
Пропуск или незнаене.

И тогава може да се предположи,
че цялата вакханалия
(пиршество, а също оргия, по инфоречника)

е тъжен резултат от ... ГРЕШКА в ПРЕВОДАааа.

И да припомним - що е то "социална кохезия".
Кохезия - нали е едно от ТРИТЕ К-ъта на БГ-Европредседателството ни.

"Подход и процес на сближаване и приобщаване в обществото,
основаващ се на предоляване на неравенството,
НЕСПРАВЕДЛИВОСТТА, маргинализирането и социалното изключване
на определени индивиди и групи.

...Социалната кохезия НЕ МОЖЕ да реши и премахне социалните ПРОБЛЕМИ,
но има за цел да СМЕКЧИ социалните контрасти
и да отслаби икономическата ТЕЖЕСТ върху социално слабите.""

Същият младеж не го ли натовариха и с тази - кохезия.

Бе не е лесно да се обяснява как се преодолява НЕРАВЕНСТВОТО и т.н. при демокрацията.
Специалистите се изпотяват, какво остава за останалите.




п.с. Драги превозвачи - гледайте позитивно напред!

Натрупаните капитали инвестирайте в Родните си села и градове.
Следвайте примера на мистър Тръпм.

Произвеждайте истински качествени български продукти,
в български заводи, с български работници,
за българския потребител!



05 Юни 2018 23:43
Просто има една партия, със седалище в София и команден център в Сибир, дето основното и занимание е да пуска димки.
То водата не беше отровена, то не беше Истанбулската конвенция и ред други.
А истината е една. Лампичката на Шушана изгасна...
06 Юни 2018 00:10
недоумяваме какво се случва

Случва се същото, което и в останалия свят - всеки си защитава интересите. Българският бизнес ще успее една тогава, когато престане да разчита на подбиване на цени и робски труд, а започне да предлага качество и високи трудови стандарти. Който е неконкурентоспособен в условията на висок стандарт - да фалира. От такъв "бизнесмен", който дърпа назад няма нужда.
06 Юни 2018 06:49
Neopol

Зная защо има толкова много хора, които обичат да цепят дърва. В тази дейност те незабавно виждат резултатите.

Алберт Айнщайн 1879-1955
06 Юни 2018 07:08
А СЕГА да видим, ще спазят ли обещанието си превозвачите - РЕФЕРЕНДУМ за излизане от ГЕЙ съюза.
Аз съм "ЗА" с двете ръце !
06 Юни 2018 08:17
Покрай таз камионджийска история аз малко се ошашавих. Хора, от години дуднещи за шведски социализъм изведнъж залюбиха "фирмите" дето лускат шоферчетата от махалата по европските пътища с години за няколко стотин повече евра, превърнали ги в придатък на тировете.
А пък Макрон гаче ли са го записали в шоферската секция на нашенските профсъюзи. Само не разбрах дали към КНСБто или Подкрепа?
И изобщо от профсъюзите ни по темата ни звук, ни стон тия дни. Да ни би някой да се е споминал?
06 Юни 2018 08:36
Има и още нещо.
Ал. Стамболийски: Промените в пакет „Мобилност“ ще се препънат в решение на Европейския съд

http://bnr.bg/post/100979767/promenite-v-paketa-mobilnost-shte-se-prepanat-v-reshenie-na-evropeiskia-sad-pozvolavashto-na-darjavite-chlenki-da-vavejdat-dopalnitelni-pravila
06 Юни 2018 08:59
Изразът "лъжеш като циганин" е политически некоректен и следователно забранен, вместо него обаче спокойно може да се използва "лъжеш като гербар", за сега не е забранен.
06 Юни 2018 09:55
Ще съм много благодарен ако някой ми обясни.

ЕС гарантира свободно движение на хора, капитали , стоки и услуги! Сега както аз разбирам фирма за международни превози регистрирана в София не може да предостави услугата превоз от Париж до Мадрид ако не тръгне със стока от София за Париж и после се върне със Стока от Мадрид за София.

Къде тук е свободната конкуренция и еднаквите правила за всички след, като е ясно че слънцето не грее по равно за всички?!?! Чий го дирим в ЕС тогава?

Този закон е показателен за целия ЕС и че свободата е само за тях и че няма равно третиране ама то беше ясно още от земеделските субсидии.

П.С.
Дори стоките които внасяме от ЕС ще ни се карат от чужди спедитори.
06 Юни 2018 10:15
"Къде тук е свободната конкуренция и еднаквите правила за всички..."

кои точно правила смяташ спазват нашите фирмаджии, пардон, "превозвачи"?

и "свободна конкуренция" какво точно означава за тебе? защото значението, което в ЕС влагат е "ЛОЯЛНА" конкуренция! по правилата, а не всеки да прави каквото си иска, т.е. конкуренция на гърба на експлоатация на труд, неплащане на данъци и т.н., което е НЕЛОЯЛНА конкуренция.

а върхът е това с каботажа - ясен знак и силен сигнал, че не може се явява някой да превозва ТЯХНАТА продукция до ТЕХНИ дестинации. да разберат тъдява, че транспорта не е сам за себе си - следва да имаш и ПРОИЗВОДСТВО и ПОТРЕБЛЕНИЕ. в полза на което и да превозваш.
06 Юни 2018 10:20
Ще съм много благодарен ако някой ми обясни.

ЕС гарантира свободно движение на хора, капитали , стоки и услуги! Сега както аз разбирам фирма за международни превози регистрирана в София не може да предостави услугата превоз от Париж до Мадрид ако не тръгне със стока от София за Париж и после се върне със Стока от Мадрид за София.

Къде тук е свободната конкуренция и еднаквите правила за всички след, като е ясно че слънцето не грее по равно за всички?!?!
Объркал си се фундаментално.

Наште верни съюзници от Западна Европа разбират свободното движение на хора, капитали, стоки и услуги изключително еднопосочно - от нас към тях. Обратно се движат само потупвания по рамото и малко напечатани евра - колкото да се поддържа колониалната администрация. Практикуват го от стотици години и добре са овладели тоя занаят.

А това, че туземците ги разбират тия неща буквално и се радват, че ги били приели сред цивилизованите народи, си е проблем на туземците...

06 Юни 2018 10:20
освен всичко друго упорито се избягва мнението по въпроса на семействата, които са загубили близки, убити на пътя от преуморени тираджии. каращи за "превозвачи", които разбират правилата така, както на тях им е изгодно. дали не следва да имат някакъв режим на труд работниците им, почивка, което да предпази и другите участници в движението от опасности.
СЕГА излиза, че на пътя има само "превозвачи" и нищо друго.
06 Юни 2018 10:25
ruff сам виждаш че не си прав но ОК.

1. Сега ликвидираме БГ транспортни фирми - какво ни пука не сме шофьори
2. Утре ликвидираме ИТ -то защото за да пишеш за франция трябва да си французин според твоята логика
3. После ликвидираме аутосорсинга защото да обслужваш трябва да имаш свои клиенти.

Това казваш ти човече за да возиш трябва да произвеждаш - егати логиката.

Или с други думи политическа регулация на бизнеса т.е. ако имаме нужда ще ни работите ако не ще си работим сами.
06 Юни 2018 10:26
и още нещо ми иде на ум като чета по темата:

на времето беше популярен следният въпрос: "дали да издигнем масите до нивото на културата, или да принизим културата до нивото на масите?".

преведено по темата, струва ми се, нещата изглеждат така:

"дали да издигнем транспорта до нивото на европейските правила, или да излезем от ЕС, за да си тъпчем на нашето ниво".

щото поне едно е ясно - нямаме ресурс да доведем европейските стандарти до нивото на булгаристанските разбирания за правила.
06 Юни 2018 10:32
homoludens,

в дълбока грешка си!

1. ако ликвидираме нещо, то е защото не е постигнало определени стандарти. за да работи в условията на правилата на ЕС. за постигането на които стандарти се изсипаха маса пари! а не за крадене! разбери - НЕ ЕС закрива фирми, а ПРАВИЛАТА го правят! които са известни от преди по-вече от 10 години!
2. ако си обърнал внимание - в износът миналата година N 1 е ИТ секторът! а българска ИТ фирма се продаде за близо 300 милиона долара!

което не е конкурентно - да си ходи! нямаме нужда - робството си отиде отдавна от тука, мисля!

а точка 3 не ми се коментира. щото от какво по тези места следва да се препитава електоратът, ако не произвежда?


ПП всъщност научи за какво се отпускаха пари преди присъединяването ни към ЕС и след това. и виж значението на "кохезия", "конвергенция" и т.н. свързани с отпуснатите средства. за да има изненадани 15 години по-късно.

ПП по точка 1 пропуснах - за шофьорите ни проблем няма, ще си намерят работа навсякъде в ЕС. даже ако се беше запазило това на всеки три седмици да си е в къщи, германският им работодател, например или испанския, щеше да е задължен да ги изпрати в БГ.
06 Юни 2018 10:35
ruff или лъжеш или не разбираш.

Ако това се приеме имаш политическа забрана на фирма от страна членка на ЕС с регистрация в София да продава транспортната услуга международен превоз.

Това е! Няма значение в какви дрехи ще го облечем това е резултата. Ако не го разбираш ОК толкова са ти възможностите ако го разбираш но си за ЕС значи просто имаш други свои интереси (не живееш в България) и не те интересуват останалите българи.
06 Юни 2018 10:37
няма забрана за подобни услуги. ако транспорта ни може да ги предостави по правилата на ЕС.

в изработването на които правила сме участвали и НИЕ! да не забравиш!

ПП как пък разбра какво сам съм виждал?! по-точно, че не съм прав?! точно обратното - сигурен съм, че съм прав!
06 Юни 2018 10:46
Оле боже.

И от какъв зор ме задължаваш да тръгна пълен? Къде е моя избор като фирма може пък да ми е на далавера да стигна празен до Париж какво толкова има в БГ за возене от БГ до Париж? И защо камиона трябва след 3 седмици да се върне от Мадрид със стока за БГ ами ако няма?

Да знаеш фашистите са ликвидирали евреите съвсем по правилата на третия райх щом си такъв радетел за правилата. И второ не сме участвали имаме 10-15 депутата. Де факто едни 100-ци милиони западно европейци ми определят правилата по които да живея.

Това ще свърши по единствено възможния начин а именно ГОЛЯМА КЪРВАВА ВОЙНА колкото по-скоро толкова по-добре. Никой не обича да му казват как да живее и как да си гледа и възпитава децата.
06 Юни 2018 11:15
оооо, до колкото си спомням в ЕС влезе РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!

нито homoludens, нито ruff, нито който и да сам за себе си! ако не ти утърват ЗАДЪЛЖЕНИЯТА, а гониш само кяра - твоя работа. но в лично качество не ме устройва да ме набутваш във войни, които уйдисват само на тебе! защото РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, да ти обърна внимание, е държава на общността ни. на българите. и решенията, които касаят бъдещето й, следва да вземе общността ни, по определените правила.

ПП за твое сведение в определяне правилата на третия райх евреите не са участвали. а България в ЕС участва с ГЛАС, равностоен на гласа на останалите членки.
06 Юни 2018 11:53
ПП за твое сведение в определяне правилата на третия райх евреите не са участвали. а България в ЕС участва с ГЛАС, равностоен на гласа на останалите членки.

Тука е най-голямата лъжа. Имаш едни 400 милиона, които не са на твоето мнение и си играем на демокрация ние зачитаме правото ти на глас но ще живееш по нашите правила. Това просто няма да стане защото така поставен въпроса превръща България в окупирана територия.

А аз във война няма да те вкарам ти сам ще се вкараш като се опиташ да ми кажеш как да живея и как да си възпитавам децата. ИК ви го показа БЪЛГАРИНА няма да ви даде децата си до като са малки чак след като пораснат и сами си изберат.

Бай Петко от Лясковец показа че баретите не струват най-елитното ни поделение КОЙ ще ти наложи ИНСТАНБУЛСКАТА конвенция, тогава ако хората кажат НЕ. Разлома вече го има просто трябва време хората да почнат да се ориентират на коя страна да застанат аз моята съм я определил и съм се подготвил вие само се пробвайте да минете границата която Патриарха ви показа.

Настало е време разделно който не го разбира по-зле за него. Ние не сме като тях и няма да бъдем.

П.С. Демокрацията не е диктатура на мнозинството над малцинството а е КОМПРОМИС който малцинството е готово да направи преди да реши че е време за самоопределяне.

06 Юни 2018 12:13
homoludens,

нещо тотално си се объркал!

кой иска да ти вземе децата? в България? ако искат да ти ги вземат в Норвегия, не ходи там!

и какво общо има Истанбулската конвенция с темата?

живей си по твоите правила там, където можеш да ги определяш!

не разбирам каква е причината да вършиш бизнес в Германия, например, но по булгаристанските правила? а освен това не си спомням някой да ние бил по главата да ставаме член на Ес.

това пък с Лясковец избива рибата! на европейските барети ли показа несъстоятелността? или на нашите. всъщност примерът ти ми харесва - до сега се мъчех да докажа СОБСТВЕНАТА ни несъстоятелност да постигнем по-висок стандарт. и че това не е по причина, че някой ни пречи да го направим. не само в транспорта. примерът ти ми хареса!
06 Юни 2018 12:24
Ами мене никой не ме е питал за ЕС и за НАТО също.

Въпроса е да правиш свободно бизнес. Както се оказа шофьорите далеч не са експлоатирани а си докарват по 5-6000 лв. чисто и нагоре. Международните превози са регулиран сектор ОК и тези регулации се СПАЗВАТ.

Къде ги стяга чепика Франция, Германия и т.н. че източно европейците са по-конкурентни и по правилата на свободния пазар взимат хляба на други.
Нали това беше смисъла на свободното движение на стоки и услуги.

Иначе още от комунистическо време ако само нарушиш на милиметър правилата в Германия примерно и си заминал. Така че правилата за безопасност технически изисквания към камионите и т.н. всичко е на 6 иначе нямаше да могат да се движат из Европа въобще.


06 Юни 2018 14:05
А защо точно за шофьорите е така загрижен ЕС? Домашните прислужници, берачите на ягоди и маслини, каналджиите, плочкаджиите, сервитьорките и т.н. гастарбайтери нямат ли същата нужда да си почиват в къщи на всеки 3 седмици?
06 Юни 2018 15:03
не разбирам каква е причината да вършиш бизнес в Германия, например, но по булгаристанските правила? а освен това не си спомням някой да ние бил по главата да ставаме член на Ес.
Чакай бе нещо доста си се по-объркал. Нали всичко е вече е общо, няма Германия, няма България. Свободен обмен на хора, работа и стоки. Всичко уж свободно, пък хоп някакави правила, които те удрят под кръста. Трябва да ви кажа, че и в СИВ нямаше такива ограничения. Никой не казваше на бай ти Тодар, какво да строи. Цялата тежка химия беше построена от западни фирми, уж имахме Студена война. Сега,няма да строиш Бурегас-Александрополис, няма да строиш Южен поток, няма да строиш Белене, ще затвориш ядрените реактори, въпреки, че МАЕ казва, че са годни. Ще казват на шофьорите, къде да спят, кога да се връщат. Скоро ще им сложат норма, колко пъти да оправят булките. Ами преди 1989г. същите шофьори свободно се движеха из Европа, Никой копче не им казваше.
Ква стана тя. Голяма свобода настана.
Къде са тези от сектата на психо-десните, дето толкова рИваха за тази Европа и това НАТО и за евроатлантическите ценности. Където Александър Йорданов обясняваше по ЕВРОКОМ, че хан Ааспарух ни довел тук, в Европа, едва не каза, че ни довел заради евроатлантическите ценности.
06 Юни 2018 16:39
Колко отмъстително е това Макронче. Два пъти накарахме цяла Франция да застане на колене, като ги бихме по футбол

и ги елиминирахме за световното а той сега ни го връща с българските превозвачи.
09 Юни 2018 23:30
Транспортът е особен вид дейност,която сред тикви не вирее!На българин,водач на МПС,категория C, C+E,когато и да му удариш шамар е малко и той добре си знае защо.
11 Юни 2018 10:30
Това българина е много кораво същество, мачкат ни, натискат ни, но нейсе... седнахa няколко предриемчиви момчета, с течение на годините си подбраха екип, направиха грешки, някои изчезнаха други се поучиха и почнаха да успяват.

Българските превзовачи, за сведение отдавна покриват европейските норми, тях ги проверяват бая по-честичко... дали не е дискриминация? Къде ги руфовците, неополите и другите да се възмутят и с един гняв ахилев да ги защитят... няма ги, не им се плаща за това.

Сега ЕС видя, че пак сме намерили начин да се наложим, да успеем, а не може... ще сложат нови пречки, но пак са си направили грешната сметка... българина има много недостатъци, но има нещо в него, след като падне, пак става, след бурята, пак ще посади, пак ще се закрепи... пак ще оцелее. Българина има едно такова вътрешно чувство на съзидание... е има и маргинали, кланящи се на западняците, повтарящи като папагали техните ценности, без дори да са ги осмислили и разбрали, защото ако го бяха направили, само биха ги заплюли заради лицемерието, омразата и сегрегацията.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД