:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 335
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Прилив на мъдрост? Мечтайте си...

Калин Донков
Повечето мъдри хора, на които съм се натъквал до днес, са били потомствено мъдри. Внуци и синове на размишляващи, склонни към осмисляне на живота предци, те са приели тази нагласа и се отнасят към лишената от разум съвременност смислено и отговорно. Те не са просто природно интелигентни, нито природно схватливи или паметливи, те са умни, въоръжени с наследствена разсъдливост, с товар от знания и прозрения за битието, които не са получили от природата, а от потеклото си. Понеже мъдростта по нашите земи не може да се използва за прехрана, тя не може да се упражнява и да се наследява като занаят. Не и както се случва при обущарите, при лекарите и часовникарите. Мъдростта в онези фамилии, в които тя получава шанса да се продължи, се предава неусетно, делнично, без да се дефинира и без да се износва от употреба. Тук думата употреба добива още едно значение. Употребява мъдростта онзи, който я извлича и формулира от всекидневността - това той прави, като я споделя. Употребява я и всеки, който я получава от него и я прилага за свои си нужди. Тези мъдри хора разпределят ролите на членовете на обществото - със собственото си отношение те посочват годните да го водят, да го движат и възпират, да го вдъхновяват, да го утешават и обновяват. И ако сте забелязали, всеки такъв, посочен човек, влиза в ролята си и я изпълнява. Рядко някой се съпротивлява на мъдростта. Един народ може да остане без земя, без свобода, без препитание и простор - без мъдрост не остава. И собствената му мъдрост е това, което ще му даде и свобода, и гордост, и небе.

Хората, които я практикуват, рядко преуспяват в живота. Всъщност не преуспяват в бизнес и в кариера, но като мъдреци те се осъществяват. Светят, заслепяват. Иначе мъдростта не ги подпомага по стълбата към богатството и властта. По една причина: мъдростта задължително е морална. Нечестният мъдрец е най-обикновен хитрец. Поправка: не е обикновен, това е много опасен хитрец...

Било е време, когато думата на мъдреца е струвала жълтица.

"Като видиш някъде да се вият орли, иди да провериш какво има отдолу." Или: "Когато се свърши дори зърното за посев, трябва да се разровят мравуняците." И други такива безсмъртни инструкции, издълбани в гранитните страници на фолклора.

А които от потомствено мъдрите хора получат образование и простор, те стават учители на народа си. Тяхната мъдрост работи десетилетия, векове. Тя храни хиляди умове и окуражава хиляди съвести. Само глупаците на екрана си въобразяват, че истината е в надприказването. Има и много други техники да се затвори устата на мъдреца. В наше време те получиха срамен разцвет.

Проблемът не е дори в това. Проблемът е отглеждаме ли още сред нас мъже и жени от това специално потомство на надарените с работещо съзнание българи. Имаме ли какво да им дадем, имаме ли с какво да ги спасим от заразите на прагматичния век и можем ли да превъзмогнем заблудата си, че това ще стане без жертви?

Защото мъдростта категорично остава извън призива "важното е да се забавляваме!", мъдростта е придружена с изстрадване и това е чуждо на окаяно позитивния свят.

Притежателите на лична мъдрост се щурат сред нас като хора без предназначение. Тяхното място в днешния обществен порядък си остава неопределено. Те не просто предоставят своя принос към страната, те трябва да го про-кар-ват. Но и това е част от мъдростта: че тя съществува само когато е споделена. У мъдрия човек този императив е здраво, бих казал, "фабрично" вграден. Властта и силните на деня органично не приемат това - нищо не е тъй застрашаващо за тях, както появата на мъдреци по техните етажи. Те се отбраняват от мъдростта като от опасно нашествие, макар че чак за нашествие на мъдрост в нашата държава ще е пресилено да се говори. Не видяхме прилив на мъдрост дори в моменти, които крещят за нуждата от нея: нито когато съсипвахме страната (с реституция, с приватизация, с ликвидационни съвети), нито когато сривахме образование, здравеопазване и национална сигурност, нито когато заместихме кадърните българи с всевъзможните насекоми на прехода - от калинки до скакалци.

Резултатът е съкрушителен: живот под прага на бедността, разрушената икономика безуспешно търси работна ръка, качественото население се изнася в чужбина, управлението на остатъка от България се упражнява от самодоволни парвенюта, широк простор за хитреците и за самозванците. От цялата мъдрост на този народ е останало едно микроскопично зрънце: че търпението е последното средство. Но от това последно зрънце нищо свястно няма да поникне.

Това са едни внезапни разсъждения, вероятно е да има и други. До'ще време, ще видим. Засега е ясно едно. Мъдрият ще умре мъдър. Негодникът ще умре богат...

16
7470
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
07 Юни 2018 20:05
„............... управлението на остатъка от България се упражнява от самодоволни парвенюта, широк простор за хитреците и за самозванците................................................................................................................................................................................. Мъдрият ще умре мъдър. Негодникът ще умре богат..."
07 Юни 2018 20:30
Защото мъдростта категорично остава извън призива "важното е да се забавляваме!", мъдростта е придружена с изстрадване и това е чуждо на окаяно позитивния свят.

Колко мъдро.
07 Юни 2018 20:34
07 Юни 2018 20:37

"Като видиш някъде да се вият орли, иди да провериш какво има отдолу."

Ф 100% од случаите отдолу се оказва проверяващият.
07 Юни 2018 21:14
Еха!
Размечтах са.. за още внезапни мисли.
07 Юни 2018 21:20
Ех, мечти. Но родното ежедневие друго казва.
Пари ми дай, акъл не ща.
07 Юни 2018 22:29
Великолепно есе!!!
Г-н Донков, дано имате повече късмет...явно мъдрост имате!
07 Юни 2018 22:35
Резултатът е съкрушителен: живот под прага на бедността, разрушената икономика безуспешно търси работна ръка, качественото население се изнася в чужбина, управлението на остатъка от България се упражнява от самодоволни парвенюта, широк простор за хитреците и за самозванците.

И като си помисли човек, че нещата тепърва ще се влошават.
07 Юни 2018 22:50
Господин Донков,
08 Юни 2018 09:15
Притежателите на лична мъдрост се щурат сред нас като хора без предназначение.

За съжаление... а ако не се щурат, ами си намерят уютно местенце под крилото на някой политически или икономически натегач - мъдростта залинява, покрива се с булото на борбата за оцеляване и плахо изчезва в годините...
08 Юни 2018 09:54
Има и много други техники да се затвори устата на мъдреца. В наше време те получиха срамен разцвет.

Проблемът не е дори в това. Проблемът е отглеждаме ли още сред нас мъже и жени от това специално потомство на надарените с работещо съзнание българи

Донков
Оше едно мнение по темата
https://a-specto.bg/prof-palashev-indoktriniraneto-ima-za-cel-da-prekrati-vsyakakva-sprotiva/
Малко дълго може да се стори на някой интервюто, но определено си заслужава четенето.
Името на професор Палашев, бе непознато за мен, но се радвам, че има все още на територията от надарените с работещо съзнание и мнението им успява, макар и рядко, да получи по-широка медийна подкрепа.
08 Юни 2018 09:56
wreckage
07 Юни 2018 20:37

Тук сме все мъдреци, безсребреници (без кьорав сребреник).
08 Юни 2018 13:44
Мъдрец!
09 Юни 2018 08:06
Блестящо прозрение господин Донков!Поздравления! Но колко години трябва да изминат за да достигнат до него онези 80% ?
09 Юни 2018 09:36
"Мъдрият ще умре мъдър. Негодникът ще умре богат..." Тъжни мисли на един мъдър писател. Нищо ново под слънцето. Народа е казал: "Докато умния се наумува, лудия се налудува".
09 Юни 2018 12:07
Хубаво за ниво семейство, род, въобще човешки отношения.
На ниво държавно/общинско управление обаче фокусирането сега главно, основно, единствено върху мъдростта подпомага фактическото хипнотизиране на хората, така щото да не забелязват основния проблем:

"Когато има трайни, устойчиви социални практики, те не могат да бъдат обяснявани с такъв фактор като човешката глупост или незнание." (Емил Дюркем)

Източник: Доц. Иво Христов: Корупция и власт. Премълчани истини с Минчо Христов - след 9:05 https://www.youtube.com/watch?v=rsciatw2bgU&t=525s

*

"Забелязал съм, че когато някой разпределя ресурс, кой знае защо той никога не забравя за себе си." (Лев Троцки)

Източник: Доц. Иво Христов: Корупция и власт. Премълчани истини с Минчо Христов - след 14:10 https://www.youtube.com/watch?v=rsciatw2bgU&t=525s

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД