:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 333
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Хиляди гърци протестират заради името на Македония

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Уес Мичъл
Хиляди гърци протестираха в десетки градове на страната срещу споразумение за името на Македония между Атина и Скопие. Междувременно днес или утре се очаква премиерите на двете страни да се договорят окончателно за името на бившата югорепублика, което ще разчисти пътя на Скопие към евроатлантическа интеграция. Македония и Гърция започнаха преговори тази година. Премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че е готов да промени името на страната си. Според медии в двете страни възможното бъдещо име е "Република Северна Македония".

За САЩ югоизточното крило на Европа, включително и Западните Балкани, е стратегически важен сегмент от отбраната срещу руското и китайското влияние в региона и Вашингтон прави активни усилия за решаване на спора за името, за да влезе Македония в НАТО. Това подчерта Уес Мичъл, помощник държавен секретар на САЩ, отговарящ за Европа и Евразия, пред "Херитидж фаундейшън", предаде БГНЕС.

ПОЗИЦИЯ

"ЕС губи фокуса върху Западните Балкани през последните години и държавният департамент зае позиция за активна роля в решаването на проблемите на Балканите - между Косово и Сърбия, вътрешните проблеми в Босна и преодоляване на задънената улица със спора за името между Македония и Гърция", заяви Мичъл.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Хиляди гърци участваха в протестите под мотото "За защита на гръцкия характер на Македония". Най-голяма беше демонстрацията в град Пела, който се смята за родното място на Филип и Александър Македонски.
3
1815
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
07 Юни 2018 21:48
А бе защо не а кръстят Югозападна България?
08 Юни 2018 14:14
Интервю на Петър Волгин с Велизар Енчев
________________________________________
Не е ясно дали Гърция и Македония ще стигнат до споразумение за името на Македония. Това заяви в предаването „12+3“ Велизар Енчев – бивш посланик на България в Хърватия.
http://bnr.bg/post/100980528/velizar-enchev
08 Юни 2018 14:16
Хиляди гърци протестират заради името на Македония
Пак ли?
Или "студени" новини?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД