:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 246
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София отново променя приема в детските градини

Ще има повече места за класиране на деца по социални критерии
След недоволството на родители от недостига на места в детските ясли и градини в София зам.-кметът Тодор Чобанов предлага нови промени в наредбата за приема. Тя беше променена само преди 4 месеца, но доведе до намаление на местата за прием в много заведения. Сега се очертава следващият прием догодина отново да е с промени.

Зам.-кметът предлага да се върне старата възможност по социални критерии да се запълват до 40% от свободните места, а не 30%, както беше при последната кампания. Остава обаче правилото незаетите по социален критерий места да се прехвърлят към общия брой при следващите класирания. Запазват се точките - дете с починал родител ще получава 6 точки, дете от многодетно семейство (с три и повече деца) ще получава 2 точки, за близнаци се полага 1 точка, колкото и за деца с разлика до 2 г.

В друга промяна се предлага на децата на възраст 3-4 години, които посещават почасово дадена детска градина, да може да преминат към целодневно обучение в същата градина в годината, в която навършват 5 г. С това отпада допълнителната 1 точка, която досега се даваше на дете, ако поне 6 месеца е посещавало почасово детската градина.

В проекта са допълнени и текстове в защита на децата, които предстоят да попаднат в забавачка. Така например 6-годишните не са заплашени да останат без място, ако при две последователни класирания по първо желание родителите им не са ги записали, или не са подали заявление до директора на детската градина, че не желаят да ги запишат - в такъв случай според сегашната наредба децата губят правото да кандидатстват до началото на класиранията за следващата учебна година.

След приключване на класиранията за прием през септември на съответната учебна година, в детските градини и подготвителните групи в училищата децата ще могат да кандидатстват с по-голяма или по-малка възрастова група, когато има свободни места и няма чакащи за прием деца от съответната възраст. Досега в документа не беше посочено от кога може да се кандидатства за такова място. "Така е правено и до момента, като е разписано в ръководството за родители. Сега го уточняваме и в наредбата", съобщиха от Столичната община за в. "Сега".

В наредбата се предлага и нов раздел, който да засяга сроковете за съхранение на личните данни, според който представените в детските градини или училищата документи при записване да се съхраняват 10 години. Същият срок е определен и за данните от регистрираните профили в системата за прием в детските градини и подготвителните групи в училищата на Столичната община и записите, свързани с всички процедури по приема на децата в детските градини и подготвителните групи в училищата.
2
1460
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
08 Юни 2018 10:37
След недоволството на родители от недостига на места в детските ясли и градини в София зам.-кметът Тодор Чобанов предлага нови промени в наредбата за приема.

Аз предлагам преди това да се смени цялата пасмина в МОН. Имаше един стар виц за това дали е възможно да направиш нов бардак със старите ... труженици.
09 Юни 2018 15:42
Аз да попитам, какво стана с оная директорка на детска градина, която първо ония фльорци от столична община+кметицата на района "въртяха на шиш" и запляшваха, а после Ботьо Ботев ходи да я "респектира" и разследва?

Докато има недостатъчно детски градини корупцията, заплахите .... ще процъфтяват, независимо и въпреки импотентните напъни на Чобанов, омбудсМанката мая и цие.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД