:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 317
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бронзовата къща хвана последния влак

От Столичната община настояват авторът й да се извини за думите си, с които клевети българските институции
СНИМКА:ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Майстори оглеждат откъде да започнат монтажа на елементите.
Едва вчера - последният срок, в който се очакваше да започне изграждането на арт инсталацията "Бронзовата къща", авторът й Пламен Деянофф започна да я сглобява. От Столичната община, която прие скулптурата като подарък от Австрийското посолство в чест на българското европредседателство, са категорични, че ако до 18 юни инсталацията не се сглоби в срок, проектът ще бъде прекратен. Твърди се, че по този въпрос тежката си дума е казал и премиерът Бойко Борисов. Крайният срок за монтажа изтича на 25 юни, потвърди общинският съветник от ГЕРБ и председател на комисията по култура и образование към Столичния общински съвет Малина Едрева пред БНТ.

Пред "Сега" авторът на проекта Пламен Деянофф обясни, че не знае колко време ще е необходимо за сглобяването на всички елементи. (б.а.: преди няколко дни смяташе, че му трябват 2-3 седмици). Сроковете обаче не са единствената беда за художника. Оказа се, че в първия монтажен ден на творбата му липсва ток и се налага работниците да ползват агрегат. От общината му съобщили, че трябва да подаде молба да му се пусне електричество. Това обаче няма как да се случи за един ден. На всичкото отгоре един от складираните на площадката елементи е откраднат и в момента се изработва нов, който има надежда да е готов до утре. По думите му на площадката в момента има над 400 елемента, но те обаче далеч не са всички - останалите се намирали в различни складове. Над 2000 са общо частите, от които се състои цялата конструкция. Както "Сега" писа, Деянофф очакваше от общината освен бетонната плоча, върху която да бъде поставена арт инсталацията, да изгради и паважа върху нея, за да може едва тогава той да започне работа по изграждането й. Видимо недоволен от липсата на паваж, той все пак започнал да я подготвя.

До поставянето на ултиматум към автора се стигна, след като месеци наред на площадката не личеше никакъв напредък по инсталацията, която иначе трябваше да е отдавна готова. За капак наяве излезе разговор с художника във Виена, в който той обяснява, че политиците го съветвали как да заобикаля закона, а българите не разбирали от съвременно изкуство. Пред БНТ зам.-кметът по културата на София Тодор Чобанов определи това като "серия от абсурдни твърдения в разрез с истината и фактите". Той и Едрева поискаха от Деянофф да се извини за казаното във видеото. "Тук г-н Деянофф трябваше да е много благодарен, че благодарение на сериозната подкрепа от чужбина той получи уникалната чест да бъде първият, който ще представи творба, макар че месеци преди това видяхме огромния успех на един друг истински знаков български творец, който работи в чужбина, който на метри от това място успя с една инсталация, непоказвана досега, да направи голямо впечатление на българската публика. В този смисъл проектът на "Бронзовата къща" е натоварен с много очаквания и подобни хаотични, ексцентрични анализи не помагат по никакъв начин на каузата на съвременното изкуство", заяви Чобанов. В началото на годината свой визуален проект представи режисьорът Теодор Ушев.

ДИПЛОМАЦИЯ

"Не бих искал да коментирам отделните изказвания на Пламен Деянофф в това видео. В него има части, които будят недоразумения. Донякъде те са извадени от контекста в медиите тук в България. Разговарях с художника и той ме увери, че нямал намерение да изразява критика към никоя от българските институции, ангажирани с проекта, и ако все пак е възникнало такова впечатление в българската общественост, той много съжалява", защити Деянофф зам.-посланикът на Австрия в България Томас Щьолц. По думите му австрийското посолство изцяло подкрепя проекта и добре би било да се реализира.

2
1243
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
14 Юни 2018 01:29
...проектът на "Бронзовата къща" е натоварен с много очаквания...

Най-големи са очакванията във Филиповци и Факултето. Деяноффффф да подготвя още резервни части.
14 Юни 2018 11:56
И колко време ще гледаме този бронзов мавзолей?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД