:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 297
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Институциите събират лични данни, без да искат съгласие

Когато публичен орган трябва да обработи нечии лични данни, гражданите са длъжни да ги предоставят. Това обясни председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов по време на форум за еврорегламента за личните данни GDPR, който влезе в сила на 25 май. Конференцията е част от календара на европредседателството. Съгласието за обработка на данни не е единственото основание и не е панацея за бизнеса, допълни Караджов.

"След шест месеца разбрах две неща - първо, когато комисията казва нещо, други трима експерти казват обратното. Второ, екскурзоводката раздала декларации за съгласие на служителка на комисията, защото преди 25 май имало една комисия, а след 25 май тя била закрита и сега трябвало да попълват декларации", каза Караджов, цитиран от "Дневник".

"Моите наблюдения са, че регламентът изобщо не се познава", обясни шефът на Комисията за регулиране на съобщенията Росен Желязков. "Ще има една известна вълна на опити за колективни искове, за провокации на комисията, за проверки, опити за налагане на санкции просто за да се тества как работи моделът", допусна той.

Заради влизането в сила на еврорегламента комисията на Караджов подготви промени в Закона за защита на личните данни, които бяха внесени от МВР за обществено обсъждане. Те събраха много критики от най-различни гилдии, които видяха в проекта опити за прокарване на цензура за медиите, заплаха за адвокатската и лекарската тайна, както и за малкия бизнес, застрашен от огромните минимални глоби за нарушения. В момента проектът се преработва, за да бъде внесен в парламента. Очаква се той да бъде приет от депутатите до юли.

973
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД