:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 322
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Военните пилоти се оплакаха от "убийствено положение"

Положението с летателната подготовка на военните пилоти е убийствено. Това обяви пред Нова тв началникът на авиобаза "Крумово" ген. Димитър Иванов. Именно от тази база са екипажът и хеликоптерът Ми-17 от трагичния инцидент в понеделник вечерта, при който загинаха двама пилоти, а един техник оцеля по чудо.

Има три версии за катастрофата, обясни ген. Иванов. Едната била за повреда на вал в опашния въздушен винт, но се разглеждат още възможности за грешка на пилотите и външни фактори, довели до инцидента. Разследващата комисия има срок от 30 дни да излезе със заключение за причината, довела до падането на хеликоптера. Ген. Иванов посочи, че черната кутия на катастрофиралата машина е извадена и се проучва. "Всяко летателно средство има черна кутия. Тя вчера беше свалена и се започна разчитането на параметрите на полета", заяви началникът на авиобаза "Крумово". "Работим при остър недостиг от материални и финансови средства. Това продължава от години. Постоянно има недостиг на резервни части, особено за руската техника", обясни още ген. Иванов.

Според него пилотите се нуждаят от между 5 и 10 пъти повече летателни часове, отколкото имат в момента. "Това е пряко свързано с финансовата страна на въпроса и бюджетирането към армията - каза военният. - Един час полет на хеликоптер струва средно около 7 хил. лв."

"Срамно е пилоти, на които се разчита да спасяват, да имат 17-20 летателни часа от началото на годината", заяви от своя страна ген. Спас Спасов, председател на фондация "Български ВВС".

Ген. Спасов поясни, че техническата поддръжка и на гражданската, и на военната авиация в България е на добро ниво, но винаги съществува риск от повреда. Ето защо по правилник, когато е възможно, се избягват маневри във въздуха над населени места.

В същото време лидерът на партия "Воля" Васелин Марешки поиска оставката на военния министър Красимир Каракачанов. Според него той бил отговорен за смъртта на двамата пилоти, дори причината да се окажела техническа неизправност. Марешки обяви още, че ще подаде сигнал в прокуратурата срещу политическото ръководство на Министерството на отбраната. "Ние ще сезираме прокуратурата за бездействие и несвършена работа. Излиза, че в този ден няколко български екипажа са играли на руска рулетка", заяви Марешки. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обаче защити коалиционния си партньор от "Обединени патриоти" и заяви, че трагичните инциденти не може да са повод за искане на оставката на Красимир Каракачанов.

929
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД