:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 300
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

След гафа "Пелов": Министърът остава, директорът си отива

Телефонните измами са резултат от високото доверие в полицията, установи Радев
СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Вътрешният министър Валентин Радев остава на поста си.
След седмица отричане МВР призна, че са допуснати грешки при неуспешното издирване на избягалия затворник Владимир Пелов, който бе застрелян в Ботевград. Дни по-късно от раните си почина и вторият участник в престрелката - Марио Панчев. В сряда се разбра и за друг гаф - в областната дирекция на МВР-София са задържали Панчев с незаконно оръжие, а той им е обяснил, че носи пистолет, защото се бои, че Пелов може да му направи нещо. Не е последвала никаква реакция. Според шефа на дирекцията Георги Григоров Панчев не е бил "специален случай".

Ден след това изказване вътрешният министър Валентин Радев обяви, че е приел оставките на Григоров и заместника му. От МВР обясниха, че началникът е подал рапорт за пенсиониране. Само ден по-рано Радев бе в Ботевград с висши полицейски началници. Шефът на Националната полиция Христо Терзийски заяви, че пропуски при издирването на Пелов няма. Часове по-късно министърът вече не бе съгласен.

"Те не се справиха, включително спомнете си какви отговори ви даваха на вас, същите отговори даваха и вътре. Има дисбаланс, има нещо, което не е направено в цялата област, и отговорни за това са от областната дирекция", заяви Радев. Той заяви, че е питал подчинените си защо нито един гражданин не им е казал къде е затворникът, но не могли да му отговорят. Иначе министърът обясни, че високото обществено доверие в полицията е една от причините за телефонните измамници - хората вярвали на МВР и затова давали пари.

"Защо хората не са дошли да ви го кажат на вас, нали вие сте най-силните, защо са се страхували? И те не можаха да ми отговорят на тоя въпрос, това е една от причините да са освободени. Защо сте направили така, че хората не вярват на полицията както е по цялата държава, навсякъде, където отивам, ми казват: "Искаме повече полицаи, хората ги лъжат, те дават по половин милион, защото вярват на полицията". Как така се получи, че тука вярват на един бандит или престъпник доказан? Няма отговор на този въпрос", заяви министърът.

Докато в МВР си тръгват началници на по-ниско ниво, от БСП и АБВ настояват за оставката на министър Радев. Бившият вътрешен министър Румен Петков твърди, че Панчев е бил агент на МВР, много пъти им е давал информация и е свидетелствал срещу Пелов. От БСП даже внесоха вот на недоверие заради кризата в сектор "Сигурност".

Гафовете по случая с Пелов са многобройни, а оправданията за тях абсурдни, но досега това бе проблем за МВР. Неуспешното издирване бе обяснено с променения му външен вид - брада, шапка и качулка. Стана ясно, че Пелов и другият беглец - Радослав Колев, са живели в апартамент в Ботевград, собственост на негов покоен приятел, където сега живее семейството му. МВР е знаело за апартамента, но никой не го е проверил, нито пък им е направило впечатление, че там ежеседмично се носят огромни количества храна за бегълците. Засега серията от гафове завършва с неуспешното издирване на Колев. МВР не е обърнало внимание и на оплакванията на една от неговите жертви - Тихомир Каменов, когото Колев се опитал да убие с нож и чук. "Казаха да не се притеснявам, че няма нищо тревожно, и да ги потърся, ако той се опита да ме намери", заяви Каменов пред Нова телевизия.
6
1337
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
13 Юни 2018 20:32
Телефонните измами са резултат от високото доверие в полицията, установи Радев
14 Юни 2018 04:52
Телефонните измами са резултат от високото доверие в полицията, установи Радев
Мъдрец! Този е от ГЕРБ, нали? От най-приближените Му...
14 Юни 2018 09:34
Даже социоложката беше по-достойна за този пост от този посредствен ходещ бисер...
14 Юни 2018 09:35
Министърът, рода ли е с Димитър Пенев "Стратега"....
14 Юни 2018 10:31
"Телефонните измами са резултат от високото доверие в полицията, установи Радев"
Тц, Радев! Тъй като измамените са предимно доста стари хора, от високото доверие в милицията са, Радев, в милицията, а не в полицията!!!
14 Юни 2018 22:23
Съмнявам се дали телефонните измами са резултат от „високото доверие в полицията“. Позволявам си да мисля, че те са по-скоро в резултат от страха от полицията. А също и от банките. Нещо повече, допускам, че „полицаи“, „банкери“ и „ало измамници“ са все „братчеди“, играещи в един отбор и ползващи един и същ ... чадър.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД