:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 200
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Родители се обявиха срещу промените в изпитите след VII клас

Анонсираните от просветното министерство промени в тестовете за националното външно оценяване в края на VII клас засега се посрещат с недоверие. Родители недоволстват от разширяването на съдържанието на изпитите, тъй като според тях това ще натовари ненужно децата им, а и те нямат време да се подготвят за промените.

МОН обяви, че от 2019 г. изпитите ще обхващат и материал от пети и шести клас, като по литература например ще се включат само български произведения. Ще се редуват и по-разнообразни задачи - например да се изготвя характеристика на художествен герой. "Това ще наложи децата не просто да си припомнят съдържанието на произведенията, но и да го научат почти наизуст. Как иначе ще се сетят, че правещите словесен портрет чести реплики на Серафим от едноименния разказ "Така да се каже" са израз на внушеното от автора като характеристика на героя негово евангелско смирение", пита Мария Георгиева в сайта mamanindja.bg.

Тя и други родители смятат още, че времето няма да е достатъчно - както за учениците да се подготвят, така и за учителите, та дори и за фирмите, подготвящи сборниците и помагалата със задачи, съответстващи на новия формат на изпитите. "Кога учителите от общинските училища ще успеят да подготвят себе си, а след това да преминат към преподаване на учебния материал за VII клас, кога ще преговорят наученото в V-VII клас съобразно изискванията на новия формат за НВО и кога децата ше го затвърдят", пита Георгиева. Тя припомня, че от римско време има принцип законът, който утежнява ситуацията на лицата, да се прилага занапред и никога за заварени положения. "Така готвените промени следва да се приложат за децата, които през тази година ще бъдат в пети клас", казва майката. Според нея едно нещо е ясно отсега - че частните уроци ще започват още от пети клас. И така, вместо да се повишава качеството на образованието, тежестта ще се изнесе още повече към сивия обучителен сектор.
3
2478
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
14 Юни 2018 07:17
Анонсираните от просветното министерство промени в тестовете за националното външно оценяване в края на VII клас засега се посрещат с недоверие. Родители недоволстват от разширяването на съдържанието на изпитите, тъй като според тях това ще натовари ненужно децата им, а и те нямат време да се подготвят за промените.

Що им ще им натоварвате дечицата, бе начи. Ми матриалът по граматика от 5, съответно 6 клас, не е част от овладяването на книжовната норма, да не си помислите. Получили са си оценчиците за тия класове, а "наученото" там си е и останало. За кво им е ? Важното е да научат как да се справят с формАта на теста след 7 клас и толку.
И с литературата е същото - кво ще ги натоварвате с някакви си братчета на Гаврош, отечества любезни и хубави си мои гори. Нали са получили оценчици в 6 клас за тях. И даже класни са правили с предварително зададени теми. Ама моля ви се, за чий са им някакви си Каравеловци, Вазовци и Смирненски, та да ги помнят и след 6 клас...
14 Юни 2018 07:28
Ми да ги записват с тест във Вършец.
14 Юни 2018 10:13
"Тя и други родители смятат още, че времето няма да е достатъчно - както за учениците да се подготвят, така и за учителите, та дори и за фирмите, подготвящи сборниците и помагалата със задачи, съответстващи на новия формат на изпитите."

На помощ идват НПО-тата за борба с насилието, партьори на МОН. Несправилите се родители се глобяват, и се обявяват за нуждаещи се от психолог, а партьорите осигуряват уж безплатните услуги психолог от НПО.
1. Всички деца се подлагат на масови класирания с цел преразпределение в други училища. Децата и родителите са лишени от нормално общообразователно квартално училище до 16 г.
2. Изпитите отчитат резултати получени навън (статията това доказва) и ги приписва на училища, които присвояват т.е КРАДАТ тези резултати, и училището твърди че са негови успехи, като децата които не се справят само с училищни занятия постепенно с годините се демотивират и отпадат. Става дума за изхвърляне на деца, като технологията е подредена така, че да изглежда, че семейството е виновно за някакви непостигнати резултати, в училище което уж само е избрало.
3. При пращане в друго училище, в друг район на деца, които не са израснали за такава смяна, се получава следното; естествено поради успеха си и начина на попадане там се събират с други подобни, на родителите се вменява, че са виновни за това, че са пратили детето в район който е непознат за тях, съответно за тях родителите от другите райони са непознати.

Така системата на образованието, наложена изкуствено от хора без добра квалификация за работа с деца, изолира децата и родиелите от средата и ги осатавя сами срещу СИСТЕМАТА, срасната с ИЗБРАНИ БЕЗ ОБЯВЕНИ КОНКУРСИ НПО-та, ( типичен пример - една фондация водеща Номер 1 за ИК в междуведомствената комисияа, същтата с МОН, РУО, АСП, Норвежки програми), че са добри, щом ги пускат при децата, сега разпада общността.

Възпитанието няма работно време, и училищто има свой отделен принос, който работи срещу детето, семейството и бъдещето им.

А от статията се вижда, че става дума за едни пари. Те на свой ред водят грантовете на другите, става дума за милиони. Алчност, влюстност, срастване на вкластиви структури, организации и фирми.Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД