:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

За скъпо лъчелечение ще се иска разрешение от здравната каса

За провеждане на лъчелечение по най-скъпите пътеки с най-модерната апаратура ще се иска специално разрешение от районната здравна каса за всеки пациент, съобщиха от НЗОК. От тази година е в сила "разрешителен режим" за диагностика и лечение по 3 от най-скъпите пътеки в тази област - модулирано по интензитет лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания, радиохирургия и радиохирургия с кибернож, а също и за изследване с ПЕТ скенер.

В момента на подобен режим е изследването с ядрено-магнитен резонанс. Ако лекар в доболничната помощ смята, че то е необходимо на пациента, се пише писмо до районната каса със съответната медицинска мотивация и ЯМР се прави само ако касата позволи. Касата от години е въвела това изискване, тъй като изследването е скъпо. Това е мотивът и сега при най-скъпото лъчеление, тъй като има случаи на злоупотреби.

От гилдията на лъчетерапевтите вече се оплакаха, че касата е въвела лимити за този вид медицинска помощ, при положение че досега такива нямаше. По този повод от касата отвърнаха, че "има значително увеличение в обемите дейности, включени в клиничните пътеки за лъчетерапия през 2018 г." За модулираното лъчелечение за тази година е предвидено да се платят 2500 случая - с близо 1000 повече от миналата година. За радиохирургия договореният с лекарския съюз обем е 423 случая при 197 миналата, а за кибернож ще се плати лечението на 30 души вместо миналогодишните 20.
921
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД