:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ и патриотите замислят общински сили за сигурност

С промени в закона управляващите предлагат кметовете да наказват въз основа на видеозаписи
ГЕРБ и "Обединени патриоти" искат да се позволи на общинските съвети и кметовете да създават собствени звена за контрол на обществения ред в населените места и собствени системи за видеонаблюдение. Те ще получат права, които в момента има само полицията.

Парламентарните групи на управляващата коалиция внесоха общ проект за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Подписите под него са на зам.-шефа на парламента Емил Христов от ГЕРБ и зам.-председателя на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. "Създадената през 2009 г. възможност общините да създадат звена "Общинска полиция" се оказа с ограничена приложимост поради високата цена на издръжката на един полицай. Поради това към момента от тази възможност са се възползвали едва 9 общини - столицата, някои областни градове и други общини с по-добри финансови възможности", мотивират се вносителите. Затова предлагат на местните администрации да се разреши "да си създават звена за контрол по изпълнението на актовете на общинския съвет и кметовете, свързани с опазването на обществения ред, общинското имущество, организацията на движението в населените места". На практика това ще са общински служители, а не като при общинските полиции - служители на МВР.

На служителите в тези звена ще се даде право да изискват документ за самоличност при констатирано нарушение и да задържат до пристигането на полицията, ако нарушителят бъде хванат на място да уврежда общинско имущество, да нарушава обществения ред или правилата за движение. В София например на работещите в Центъра за градска мобилност ще се разреши да задържат хора до пристигането на униформените полицаи. "Служителите на тези звена ще подпомагат цялостната контролна и административно-наказателна дейност на общината, опазването на собствеността и реда. Новите правомощия няма да доведат до допълнително натоварване на общинските администрации, съответно на бюджетите им", твърдят вносителите. В общия случай тези дейности ще се извършват, както и досега, от съществуващите общински звена за контрол - инспекторати, общински предприятия - например за контрол по паркирането", се казва в мотивите. Служителите ще носят униформи и отличителни знаци, одобрени от съответния кмет. В срок до три месеца от назначаването си те ще минават и курс по специална програма, изготвена от МВР. Контролиращите от местната администрация ще могат да съставят протоколи за предупреждение и да връчват предписания.

Управляващото мнозинство предлага общините да изграждат и използват свои средства и системи за наблюдение, въз основа на които кметовете ще глобяват с електронен фиш. Чрез промените в Закона за местното самоуправление в преходните разпоредби на Закона за движение по пътищата се записва, че общините имат право да използват за установяване на нарушения на правилата за движение автоматизирани технически средства и системи, заснемащи или записващи датата, точния час на нарушението и регистрационния номер на МПС-то.

Според ГЕРБ и "Обединени патриоти" предложените мерки ще доведат до увеличаване на приходите от наложени глоби и до намаляване на пътнотранспортните произшествия.

В момент единствено МВР и пътната полиция имат право да наказват по видеоматериал чрез електронен фиш, и то само за нарушения по Закона за движение по пътищата. Сега се предлага това право да имат и кметовете.

Промените създават правна възможност, а не са задължение, уточняват вносителите. Заявено е още, че новите текстове не отнемат правото на общините, които желаят и имат необходимия ресурс, да създадат и ползват общинска полиция съгласно Закона за МВР.

Само преди няколко месеца ГЕРБ прокара и друга норма в тази посока. С приетия закон за частната охранителна дейност те дадоха възможност на кметове на малки, средни и големи градове да сключват договори с частни охранителни фирми, които да пазят цялото населено място. До този момент можеха да се подписват отделни договори за охрана на училища, паркове, водоеми, общински сгради и др. Въпреки протестите на опозицията и бизнеса правителството и ГЕРБ наложиха норми, които дават възможност на една охранителна фирма да охранява цял град, включително чрез видеонабюдение и мобилни охранителни патрули - независимо че в него има охранителна, общинска полиция, жандармерия, криминална полиция, звена за борба с организираната престъпност и други държавни звена. Веднага след приемането на нормата тя бе атакувана пред Конституционния съд и от президента Радев, и от главния прокурор. Двамата поискаха отмяната на разпоредбата на практика със сходни мотиви. Основните сред тях са, че е недопустимо се прехвърлят правомощия на държавата, реализирани от МС и конкретно от МВР, по опазване на обществения ред и националната сигурност.



15
3666
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
13 Юни 2018 20:01
Линч, до там стигнаха законотворците.
Перушината се осигурява с обществена поръчка....
13 Юни 2018 20:02
ГЕРБ и патриотите замислят общински сили за сигурност
управляващите предлагат кметовете да наказват
той, и кметът чоков искаше точно това, ве! защо подгонихте най-успешния кмет на територията? пък и ваш си беше.
13 Юни 2018 20:22
Трябват. Наближават избори:
"Едно магаре тури за кандидат, и магарето ще ти избера, майка му стара! Само дай ми околийския с жандармите и ми дай 1000-2000 лева. Да ти събера аз тебе, приятелю мой, ония ми ти синковци от кол, от въже, тъй 40-50 прангаджии и да ги наредя в две-три кръчми по краищата, да им подложа по ведро на глава, па да им извикам: "Ха бакалъм! Да живее България!"
13 Юни 2018 20:49
В София например на работещите в Центъра за градска мобилност ще се разреши да задържат хора
Искам да го видя това на живо. Наистина. Ще е Мега.
13 Юни 2018 21:04
И да не е нито към МВР, нито към общината. Да спретнат еднна Агенция, с една хубава сграда, десет-двайсе мерца и минимум 100-200-300 служители - истински работни пчелички. А...и да спретнат един нов телефон - 113 и онлайн заявки за помощ
Ваща МДЕ !!!....
13 Юни 2018 21:07
От Бачо черните ризи, от Баце окафявените гащи.
13 Юни 2018 21:24
Вдигнете знамето високо и редиците стегнете!
ГЕРБ марширува със спокойна твърда крачка.
Другарите, убити от Червения Фронт и Реакцията
продължават да маршируват с нас, духът им е в нашите редици.

Освободете улиците за ГЕРБовите батальони,
Освободете улицата за Патриотака!
Вече милиони са изпълнени с надежда гледайки към ГЕРБ.
Денят на свободата и благоденствието настъпи.

За последен път зове тръбата.
За борба вече всички сме готови.
Скоро ГЕРБовите знамена ще се развеят над всички улици
и ще известят, че краят на робството настъпи.

13 Юни 2018 21:26
По добре общински, отколкото частни.
13 Юни 2018 21:52
Феодална Република България.



13 Юни 2018 21:55
Иде шерифско време!
14 Юни 2018 06:02
Аууу, да не би нашата полиция да е престанала да ни пази?!
То вярно, че от демократичните промени насам по централните улици на най-добрия Му за живеене град жив полицай за цяр не е бил забелязан (Оня ден инвалид биде блъснат почти на тротоара и шАфьорът избегА, а пазител така и не се появи), но няма ли да му дойде множко на БГ данъкоплатеца със 700 лв. средна заплата /из провинцията е по-нисичка/ да издържа паралелни структури все пак? Или още инвалиди и онкоболни смятат да лишат от пенсии и лечение за целта, та да могат пазещите Ги да продължат да се пенсионират преди учителите с 20 заплати за компенсация?
14 Юни 2018 06:03
Понеже пазещите Ги от националната божем полиция са заети да охраняват прайдове?
14 Юни 2018 09:32
1. Задълбочаване на феодализма.
2. А пари?
14 Юни 2018 09:42
И що трябваше 30 години да се мъчат от милицията да правят полиция?
14 Юни 2018 09:47
Създадената през 2009 г. възможност общините да създадат звена "Общинска полиция" се оказа с ограничена приложимост поради високата цена на издръжката на един полицай.

По-малка ли ще е издръжката на общински чиновник с изисквания и правомощия като на полицай?
Според написаното, подготвя се очевидно създаване на щурмоваци. Първоначално са безплатни за общините.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД