:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 369
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Властта премина в ръцете на Отечествения фронт

ГЕРБ и БСП пеят в един хор по ключови въпроси. Държавническа мъдрост или нечистоплътност е това?
 
Има две неща, които никога няма да харесам в политическата игра - конюнктурната смяна на позиции и широките безпринципни коалиции. Ясно защо - ако често сменяш мнението си, най-вероятно действаш не защото си прозрял тайните на битието, а защото имаш скрит стимул да го правиш. Ако влизаш в договореност с политически опонент по ключови въпроси, най-вероятно двамата сте застанали от едната страна на политическата барикада и няма никакъв смисъл да се афиширате като конкуренти.
Може би не съм напълно прав - има десетки примери за хора, които сменят мнението си ката ден и вероятно не го правят от зла умисъл, примерно Бойко Борисов. Този човек има няколко акъла и от всичките вторият му е най-добър.
Може би не съм прав и за коалициите. Има една прекрасна страна - Германия, която вече не знае друг начин на управление освен широка коалиция с Меркел начело.

И въпреки това цялата тази история ми се струва доста нечистоплътна

Ако целият ви интерес към политиката в България се свежда до "чух по новините, докато щраках по каналите", вероятно сте останали с впечатление, че в България Бойко Борисов управлява, а БСП е в опозиция. Грешите, вероятно сте попаднали на реплика на Корнелия Нинова от рода на: "Борисов се провали във всичките си мисии - на отмъстител, строител и обединител". Нормално е, извадена от контекста, подобна реплика може да ви заблуди. Още по-нормално е - опозиционното поведение се крепи от гръмки реплики, а колаборационизмът - от тихи стъпки зад кадър.
От началото на юни се случиха 3 неща, които са важни за страната - парламентът рестартира проекта за изграждането на АЕЦ "Белене" - със 172 гласа "за", включително гласове от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и БСП. Против бяха ДПС, вестниците на Делян Пеевски ("Монитор": "Парламентът със скандално решение за АЕЦ "Белене") и извънпарламентарната опозиция, която протестира пред прозорците на депутатите.
Въпреки че ярките социалисти - застъпници на проекта "Белене", или не са в активна позиция, или не са вече в БСП (Румен Овчаров, Румен Петков), социалистите по инерция подкрепят проекта. През февруари 2013-а не ГЕРБ, а БСП искаше да рестартира проекта.
Единственият спор тук е дали да има държавни гаранции, или да няма. (БСП е "за".) Под "държавни гаранции" обаче Нинова разбира нещо, което никой друг не разбира: "Инвеститорът да има гаранция, че държавата държи на проекта и стои зад него. Кой инвеститор ще тръгне да влага толкова пари в проект, за който няма сигурност, че държавата стои зад строителството"... Имаше лек спор дали да се отменя решението за спиране на проекта и дали ръцете на ресорната министърка са достатъчно отвързани, че да действа ефективно. Т.е. спор между БСП и ГЕРБ по този ключов въпрос на практика нямаше, имаше единство.
Два дни по-късно парламентът одобри проектите за модернизация на армията, които включват 3.26 млрд. лв. за нови изтребители и бойни машини за пехотата. "За" гласуваха 151, 7 бяха "против" и един депутат се въздържа. Тук "против" бе само "Воля". "Спазени са нашите две условия - да не се надхвърлят 2% от БВП и да бъдат ангажирани фирмите от българската военна индустрия", обясни Нинова. За да не се тълкува това като конюнктурно решение, взето само от партийната върхушка, БСП даде политическа подкрепа за двата проекта за модернизация на въоръжените сили и чрез гласуване на Националния съвет на социалистите. Тук "споровете" бяха съвсем проформа, по този ключов въпрос има абсолютно единство между БСП и ГЕРБ.

Чакайте, чакайте...

БСП подкрепила превъоръжаване на натовската ни армия с бойни единици по натовски стандарти? Ми да, така се получи. Тук му е мястото да отбележим онова съобщение на пресцентъра на БСП, което долу-горе се изчерпваше с изречението: "Председателят на БСП Корнелия Нинова проведе среща в централата на партията с посланика на САЩ Ерик Рубин по негово желание". Намесваме срещата на Нинова с Рубин не за друго, а защото след гласуването на проектите за превъоръжаване същото направи и пловдивският бизнесмен и лидер на партията в града под тепетата Георги Гергов - той също заподозря връзка между срещата с Рубин и гласуването в пленарна зала. "На мен не може да ми се обяснява, че 100 млн. лв. на година нищо не е, все пак ние имаме социална програма, в която трябва да се говори за здравеопазване, а за въоръжаване да си се оправят управляващите", скочи Гергов. Тук няколко другари тръгнаха да бранят Нинова с реплики като: "Обвързването на националната сигурност с образованието и здравеопазването е неправилна теза" (Атанас Зафиров), та накрая се получи това, което се случва напоследък в БСП - партията пак се разцепи по шефовете.
Историята с разцепването на БСП очевидно е тясно свързана с тема номер 3 - Истанбулската конвенция....
Още един ден по-късно Нинова за пореден път се разграничи от лидера на европейските социалисти Сергей Станишев, "разкритикува остро" Борисов, че не искал референдум за Истанбулската конвенция, но на практика подкрепи с две ръце политиката му на отказ от ратифициране на документа. Каква е позицията на БСП по този въпрос, е толкова ясно, че социалистите заподозряха, че ПЕС ще изключи БСП. Позицията на БСП по Истанбулската конвенция вероятно е осмислена някъде, но още по-вероятно се обоснова на перманентното разграничение между Станишев и Нинова - на практика тези двамата живеят на различни планети. И живеят само за да подчертаят разцеплението в левите редици, не за нещо друго.
Не ме разбирайте погрешно - не зная кое е правилно. През всичките тези години не чух достатъчно смислени аргументи дали ще имаме необходимост от втора АЕЦ след 10 г., или няма да имаме. Страната ще се развива, ще ни трябват нови източници на енергия, ама защо те да идват от скъпа АЕЦ, а не от възобновяеми източници, например.
Армията? Разбира се, че трябва да се модернизира техниката, и то във всички родове войски. Защо търпяха това безобразие до момента, в който водещият парада на Гергьовден хеликоптер падна и умряха хора? Защо подмяната на бойна техника не течеше планово? Имаше времена с над 3 млрд. излишък, в които не се намериха поне 300 млн. за подмяна на част от техниката - и при управлението на Станишев бе така, и при управлението на Борисов.
Защо Истанбулската конвенция бе гласувана от правителството, преди да бъде оттеглена... от правителството. Не можеха ли поне да проучат общественото мнение, преди да лансират спорен документ?
По всички тези въпроси има дебати. Но по един няма - в ключови моменти очевидно БСП и ГЕРБ пеят в хора на Отечествения фронт. През годините под знака на Борисов ГЕРБ приласка патриотите, използва "Воля", а със сигурност намери подкрепа и от ДПС - тази партия гласува заема от 16 млрд., тази партия участва в подмяната на съдебната реформа, тази партия доуби пряката демокрация в България. Сега явно ГЕРБ намира подкрепа за важните дела и от последните парламентарно представени - социалистите.

24
3769
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
15 Юни 2018 19:50
Въпреки че ярките социалисти - застъпници на проекта "Белене", или не са в активна позиция, или не са вече в БСП (Румен Овчаров, Румен Петков), социалистите по инерция подкрепят проекта.
...
Единственият спор тук е дали да има държавни гаранции, или да няма. (БСП е "за".)
"Спазени са нашите две условия - да не се надхвърлят 2% от БВП и да бъдат ангажирани фирмите от българската военна индустрия", обясни Нинова.
авторе, защо така неподготвен? я виж:
Държавна подкрепа за
развитие на големите българ-
ски енергийни инфраструктурни проекти – АЕЦ „Белене“,
Бургас–Александруполис и газови връзки и коридори с
доказана икономическа ефективност.
...
Ефективно използване на капацитета на българ-
ския военно-промишлен комплекс за
модернизация на
българската армия.
това е от предизборната програма на бсп - Натисни тук. теб сега те е яд, че бсп си спазва това, което е обещала ли?
Още един ден по-късно Нинова за пореден път се разграничи от лидера на европейските социалисти Сергей Станишев, "разкритикува остро" Борисов, че не искал референдум за Истанбулската конвенция, но на практика подкрепи с две ръце политиката му на отказ от ратифициране на документа. Каква е позицията на БСП по този въпрос, е толкова ясно, че социалистите заподозряха, че ПЕС ще изключи БСП.
тук същата работа. нинова отсече, че това недоразумение няма да се приеме, и не го приема. отново спазване на обещания.

наистина ли да помниш какво си обещал и да го спазваш е толкова лошо?
15 Юни 2018 20:12
Господин Цеков, уважавала съм Ви за минали много принципни позиции, уважавала съм Ви заради мненията ви от сърце - това, което днес сте написал по никакъв начин няма да ме принизи до Боко, щото уж и аз съм в неговия лагер. Това по никакъв начин няма спечели привърженици на каузата, която сте си харесал. Аз имам известни подозрения, но по мое мнение, което едва ли за Вас има значение, е мноо обидно за Вас да се позиционирате сред маргинали и професионално неосъществени хора...дори и като наблюдаващ журналист! Имате право на много повече самочувствие
15 Юни 2018 20:24
Прав си онзи. БСП на Нинова заприлича на лидерска партия. Нинова отсича. Ситуационно. Женски амбиции , еднолични решения, реакция не принцип. То отдавна върви процеса на департизацията на масовата партия, но тя го го завърши като котерийка от електорален тип.
15 Юни 2018 21:01
БСП на Нинова заприлича на лидерска партия. Нинова отсича. Ситуационно. Женски амбиции , еднолични решения, реакция не принцип.
баси глупостите. решението за разкъшкване на стамбулската тъпота. беше взето от цялата партия, на пленум.

по-горе съм цитирал предизборна платформа. и за нея ли е отсякла нинова?

15 Юни 2018 21:04
Предизборната платформа? Спокойно можеше да е на ГЕРБ или Да,България без русофилските елементи. В нея нама нищо каква България виждат Кире Контрабандисто и Ездачката с МаксМара, освен прислужваща им
15 Юни 2018 21:13
Предизборната платформа? Спокойно можеше да е на ГЕРБ или Да,България без русофилските елементи.
а бе той и мавтинчо димитров спокойно може да е айнщайн, ама не е.

15 Юни 2018 21:14
И ми е трансджендера за истанбулската конвенция. Нинова кат баце ситуационно , безпринципно взема решения. ДА не говорим че угоди на тълпата и щото кокошките-конкурентки Мая и Илияна скачаха в подкреа на песовци. И заплахата са не педитата , а гревио. По същество приватизиран от наднационална бюрокрация международен надзор
Ма се разтревожихте че ье ви онодят.
15 Юни 2018 21:23
не знам къде ти е, ама не спираш да я повтаряш тази стамбулската. и там, и в предишните два цитирани от мен случая нинова изпълнява поети ангажименти. това лошо ли е? кажи, бе? лошо ли е?
15 Юни 2018 21:26
Четири милиарда за джепане без ясен враг Нинова си ги реши енолично въпреки конгреса и разкапващи се социални системи. Само кудкудяк и пози
15 Юни 2018 21:33
Нинова си ги реши енолично
глупости. земи прочети статията, под която коментираш. там например пише:
БСП даде политическа подкрепа за двата проекта за модернизация на въоръжените сили и чрез гласуване на Националния съвет на социалистите
я пак да те питам: лошо ли е да обещаеш нещо и после да го спазиш?


15 Юни 2018 21:36
Виж поглед
15 Юни 2018 21:43
За бепене--изнасяме ток за турски зводи завда печелятелектромерите. Ще харчим милиарди за да изнасяме още ток за Турция, вместо да строим заводи. Риска башка. За да кярят пак електромерите
15 Юни 2018 21:47
Та тъй за казионните. Пунта мара и ръчкан край копанята
15 Юни 2018 21:50
За бепене
цитирах обещанието, поето от бсп преди последните избори.

а бе пак да те питам: това да обещаеш нещо и после да го изпълняваш лошо ли е или не?
15 Юни 2018 21:51
Ще харчим милиарди за да изнасяме още ток за Турция, вместо да строим заводи.

Ако има ток, заводи може да има, може и да няма.
Ако няма ток, заводи със сигурност също няма.
15 Юни 2018 22:25
Ток и в момента има. Продаваме го евтино на Турция за да конкурира и доубие остатъчната ни индустрия
15 Юни 2018 22:34
Всичко това е, комай, само за да се охули БСП.
Доста примитивно.
15 Юни 2018 22:39
Диванни социалисти само тука. Firmin беше в позиция да каже какво се случва с партията-майка, но беше грубо обиждан и натирен от здравите сили, кланящи се на един мустакат, избил десетки милиони от собствения си народ.
15 Юни 2018 23:34
БСП подкрепила превъоръжаване на натовската ни армия с бойни единици по натовски стандарти? Ми да, така се получи.

Не е за вярване, ама се налага да подкрепя комунетата.
А каква позиция очкваше от БСП г-н автора? Да кажат, не бе, това Б в абревиатурата е за заблуда на противника. Ние всъщност сме петата колона на хаганата и прокарваме неговите интереси?
16 Юни 2018 07:08
много слаба работа.
не заслужава внимание.
автора явно е в творчески спад - случва се; или пък надделяват стари симпатии и антипатии
16 Юни 2018 08:01
whoever16 Юни 2018 07:08
..
автора явно е в творчески спад

Нещо като Комарницки, когато не е нарисувал Б.Б.
17 Юни 2018 10:20
За позицията на БСП относно "Белене" - авторът търси под вола теле.
За превъоръжаването и модернизацията на армията, май Цеков е бил човекът , който е превключвал каналите по времето на президентските избори и всички последвали новини, свързани с президента Радев. Издигайки кандидатурата на Радев, БСП се обвърза с платформата му, в която модернизацията на армията и ново въоръжение са централни теми. Отказ на БСП да подкрепи закупуването на нови самолети и бойна техника, би означавало не само отмятане от тази позиция, но и ненужно разграничаване с избрания и с нейните гласове президент.
17 Юни 2018 14:56
Журналистът Петьо Цеков се прояви като пропагандатор и агитатор....Примитивно, но трендът е проследим в определени издания и сайтове. Важно е да плюем БСП и я поприкачваме към ГЕРБ да се пооцапа. И всичко да свеждаме до личностите.. Като няма факти, ще послъжем... Дали при него е седесарски рефлекс, платен цинизъм или началническа повеля - казва ли ти някой, пък и кого да попиташ...
17 Юни 2018 14:57
а не трябва ли да е така?
по важни за държавата въпроси трябва да има съгласие без политическа партизанщина
дано има повече подобни случаи в бъдеще
я колко по-лесно се диша без турската партия да клати кораба?

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД