:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,307,448
Активни 149
Страници 19,449
За един ден 1,302,066

Накрая пак ще питаме чий е Гоце Делчев

Атина нагази дълбоко и твърдо в двустранните проблеми със Скопие и спечели. София не посмя и отново ще бере големи ядове
Снимка: БГНЕС
Борисов и Заев имат добри отношения. Но важното е България и Македания да имат ясни и обвързващи споразумения.
"Не може реализирането на стратегическите цели на Македония - членство в НАТО и ЕС, да бъдат алиби за вредни и разрушителни договори, които ще ги сключва Македония." Така Георге Иванов - президентът на югозападната ни съседка, обоснова своята съпротива срещу споразумението, което правителството в Скопие сключи с Атина за промяна на името на страната на Северна Македония. И обясни: "Ние не можем да бъдем нищо по-различно от това, което са определили нашите предци... Ние сме македонци и ще останем македонци".

В това изявление на Иванов, което той направи на срещата си със своя български колега Румен Радев, се съдържа и същината на случващото се в момента. За по-малко от шест месеца (преговорите за новото име започнаха през януари т.г.) Скопие преодоля гигантския разлом, който тровеше отношенията с Атина и поставяше непреодолима преграда пред евроатлантическата интеграция на бившата югорепублика. Цената, която обаче плати, беше също толкова огромна - пълен отказ от претенциите, че корените на македонската идентичност се простират до античната епоха. Накратко казано, споразумението с Гърция безцеремонно премести Александър Македонски в лоното на "елинската цивилизация". Иточно това вбесява "античките македонци"като Георге Иванов - заради бързането да се осъществят "стратегическите цели", основата на "идентитетот" беше разбита с един замах. Какво ще остане от него, въобще не е ясно. Затова и Иванов очевидно е готов да рискува (поредна) тежка политическа криза, която да разкъса страната, но не и да приеме споразумението във вида, в който беше договорено.

И предстоящата битка в Скопие ще бъде страшна, това е несъмнено. Защото тук не става дума само за бъдещето на македонската национална идентичност. А за голямата игра, която ще определи в каква геополитическа орбита ще се движат Македония и Западните Балкани - западната или руската. В това отношение ролята на споразумението с Атина беше ключова и не е случайно, че противниците му развяват руски и сръбски знамена. Спорът за името (и съпровождащите го терзания на гърците, че Скопие е присвоило основни маркери на древната им история) възпираше приемането на бившата югорепублика в НАТО в продължение на десетилетие. А сега Йенс Столтенберг - генералният секретар на пакта, уверява, че благополучната развръзка отваря пътя на Македония към членство. Европейският съюз също не закъсня - шефът на дипломатическата му служба Федерика Могерини призова неговите лидери да започнат преговори с Македония за еврочленство още този месец. Бързат всички, най-вече основната движеща фигура на целия процес - македонският премиер Зоран Заев. Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (бившите комунисти) се изяви като толкова ревностен поддръжник на евроатлантизма, че броени месеци, след като дойде на власт през юни 2017 г., сключи отлагания с години договор за добросъседство с България, след което на бърза ръка уреди и спора за името с Гърция. Преградите падат една след друга,затворени до скоро врати пред Скопие се отварят,а балансът на силите в региона очевидно се променя в полза на Запада.

В тази игра българската държава усърдно изпълнява своята роля - да следва неотклонно евроатлантическата линия. Рядкост е да се види подобен консенсус между водещите институции у нас, какъвто се забелязва в подкрепата за присъединяването на Македония към западните военнополитически структури. Това пролича и в отношението към скандала, който разтресе нашата съседка, след като беше обявено споразумението с Гърция. Президентът Румен Радев лично и публично призова македонския държавен глава да не започва битка със Зоран Заев заради договора. "Залогът в момента е много голям. Залогът е не само за Република Македония, за Гърция, това е за целите Балкани, това е за цяла Европа", почти тревожно каза Радев. И посочи, че трябва "да се избегнат всякакви възможности да бъде стопиран процесът на евроатлантическа и европейска интеграция на Република Македония".

А българското правителство толкова силно желаеше да се подмаже на своите европейските началници, че почти директно каза на Георге Иванов да се разкара от България по време на посещението му у нас миналата седмица. "Аз лично съм свидетел какви усилия костваше на Гърция и Македония да се споразумеят за името. На двете страни се наложи да вземат тежки и непопулярни решения, за да придвижат този процес. Щеше да е предателство, ако днес в София бях посрещнал македонския президент с фанфари", обясни премиерът Бойко Борисов, след като безпрецедентно отказа да разговаря с Иванов.

Разбира се, нюанси в позициите на водещите държавни фигури имаше. Румен Радев съумя да запази добрия дипломатичен тон в отношенията с Георге Иванов. И откроинеобходимостта да се гарантира българският интересслед споразумението с Гърция, като се поискат допълнителни гаранции срещу евентуални претенции на Скопие спрямо България в бъдеще. Борисов и неговото правителство пък направо размахаха голямата бухалка, при това в защита на определена македонска политическа фигура (премиера Заев) срещу друга подобна фигура (президента Иванов). Защитата на дългосрочния български интерес оставиха на силно надценявания договор за добросъседство, който отгоре на всичко може да бъде развален едностранно само с едно писмено уведомление - факт, който нашите управляващи не обичат да се споменава.

Всъщност, когато се сравнят развитията, които претърпяха отношенията на Скопие със София и Атина, започва да изглежда сякаш най-добрата сделка постигнаха гърците, следвани от македонците, а ние оставаме в не съвсем изяснена и поради това уязвима позиция. Чрез договора за добросъседство, който сключиха на 1 август 2017 г., двете страни се разбраха да честват заедно общи исторически събития и личности; да работят по разрешаване на споровете в историята; да не предявяват териториални претенции една към друга и, съответно, да не подкрепят сепаратистки и подривни организации; да не се месят във вътрешните си работи; да се борят с враждебната пропаганда от страна на медии и частни лица, използващи езика на омразата. И толкова - останалото са стандартни (и формални) текстове за подобряване на двустранното сътрудничество. На това разчитаме да доведе до нова ера в българо-македонските отношения, както и да опази българската национална идентичност от посегателства.Всичко това го има и в споразумението за името.Този документ обаче нагазва далеч по-дълбоко в блатото на проблемите между Атина и Скопие, отколкото ние се осмелихме да направим. Доста детайлно се дефинират различните значения, които двете страни отдават на термините "Македония" и "македонски". За гърците това включва "областта и народът" на техния северен регион, както и "елинската цивилизация, история, култура и наследството на този регион от античността до днешния ден". А за бившата югорепублика - "нейната територия, език и народ", като специално се подчертава, че те нямат нищо общо с античната цивилизация, история и култура на северната област на Гърция.

Скопие се задължава до 6 месеца от влизането в сила на договора да преразгледа статута на своите паметници, държавни сгради и инфраструктура и да "предприеме съответните коригиращи действия", ако попадат във вече забранената територия на елинската култура и история. Накратко казано, гърците рязко дръпнаха чертата, отвъд която могат да кажат - това си е наше, повече няма да пипате. А Зоран Заев се разписа със замах. Ултранационалистите и от двете страни се вбесиха, разбира се, но те винаги ще реагират така, независимо какво бъде договорено. А управляващите могат да бъдат доволни - Скопие се сдоби с пропуск към евроатлантическата общност, а Атина подсигури своята географска и културно-историческа територия.

Пред нас обаче изникват няколко сериозни въпроса, на коитонашите държавници спешно трябва да дадат отговор.Първо - откъде можем да бъдем сигурни, че договорът за добросъседство ще остане в сила след конституционната промяна, с която ще изникне новата Република Северна Македония?

Второ - защо приемаме географско наименование на съседната държава, след като самият Бойко Борисов поддържаше обратната позиция още по време на първия си мандат?

Трето - какво пречеше в договора за добросъседство ясно да се разграничи съвременната македонска държава с нейния официален език, история и култура от българската, както се направи в споразумението за името с Гърция?

Четвърто - какво пречи на Скопие да премести основата на македонската идентичност изцяло на полето на българската история и култура, след като античният й корен беше прерязан?

Пето - ще поставим ли всички проблемни моменти по време на преговорите между ЕС и Македония?

Защото иначе нещата започват да изглеждат така - от желание да угодят на своите партньори във Вашингтон и Брюксел, които искат ускорена военна и политическа интеграция на Западните Балкани, българските власти са избързали да подпишат договор с бившата югорепублика, без да изяснят напълно спорните моменти между двете страни и да ги разрешат задоволително, така че да не изникват проблеми в бъдеще. А такива ще има, ако се доверим на досегашния си печален опит.

Сега най-малкото, което нашите управляващи могат да направят, е да последват препоръката на президента и да изискат поетите от Скопие ангажименти в договора за добросъседство да бъдат включени в бъдещата рамка на преговорите с ЕС. Работата е там, че по нищо не личи правителството да планира да заеме някаква проактивна позиция. А бездействието и снишаването, съчетани с дипломатически издънки като отказа да бъде приет Георге Иванов, биха били най-лошата възможна политика в подобна критична ситуация. Накрая пак ще питаме чий е Гоце Делчев.

Снимка: БГНЕС
Гърците се бориха упорито и получиха това, което искат.
25
4358
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
18 Юни 2018 20:18
Трето - какво пречеше в договора за добросъседство ясно да се разграничи съвременната македонска държава с нейния официален език, история и култура от българската, както се направи в споразумението за името с Гърция?


е затова говорим.
18 Юни 2018 20:47
Първо - откъде можем да бъдем сигурни, че договорът за добросъседство ще остане в сила след конституционната промяна, с която ще изникне новата Република Северна Македония?Надявам се, че този въпрос не е зададен сериозно.

Второ - защо приемаме географско наименование на съседната държава, след като самият Бойко Борисов поддържаше обратната позиция още по време на първия си мандат?

А защо не и къде е проблемът, като го правим?
И какво иска авторът освен изречение, в което да спомене името башба(л)канско?

Трето - какво пречеше в договора за добросъседство ясно да се разграничи съвременната македонска държава с нейния официален език, история и култура от българската, както се направи в споразумението за името с Гърция?

Очаквам предложения как точно може да се направи такова разграничение.
Как да стане това и то по приемлив за двете страни начин?

Изключително несериозно, но и некоректно е, да се поставят на една и съща плоскост споровете между Македония и Гърция и между Македония и България.

Четвърто - какво пречи на Скопие да премести основата на македонската идентичност изцяло на полето на българската история и култура, след като античният й корен беше прерязан?

Нищо не пречи. И какво от това? Да се плашим или да се надяваме?

Хайде да поразсъждава малко авторът - ще го направи ли Скопие?
Чия ще бъде ползата, ако го направи?

Пето - ще поставим ли всички проблемни моменти по време на преговорите между ЕС и Македония?

Примерно, в преговорната глава "Историческа идентичност и носталгия" или в глава "Деленье на коските на умрените"?

Имам чувството, че и авторът не знае какво точно не му харесва и как точно си представя това, което би могло да му хареса.
Комай най-важното е да се използва и договорът между Македония и Гърция колкото може повече за вътрешнополитически нужди.


Дали така гнусливите инак либерали бойкоборци осъзнават, че на този фронт са в една редица с "кремълските агенти" и че вкупом наливат вода в една и съща хибридна воденица?
18 Юни 2018 21:36
Имаме две държави , какво толкова. Гърците как имат две.
18 Юни 2018 22:07
Атина нагази дълбоко и твърдо в двустранните проблеми със Скопие и спечели. София не посмя и отново ще бере големи ядове


С подзаглавието съм напълно съгласен.
България води вредна и неадекватна политика след 1988г.
18 Юни 2018 22:14
Измъчена статия. Измъчена, защото се люшка между добре усвоени предразсъдъци и умозрения и опит за пробив към съзнанието на реалностите.
Общо взето работи с вероятности породени единствено от страхове и обсъжда какво ще се случи, ако нероден Петко направи това или онова. Пропуснато е единствено какво ще стане, ако голям астероид удари земята или изригне Йелоустоун.
18 Юни 2018 22:16
Какво става в Македония в момента. На живо от социалните мрежи.

https://www.facebook.com/svest.mk/videos/1760585314034055/UzpfSTEwMDAwMDAyMzIyMTk0MzoyMDEwMzAwOTk1NjQ3MzIy/
18 Юни 2018 22:17
Заплахата е на друго място.
18 Юни 2018 22:18
Първо - откъде можем да бъдем сигурни, че договорът за добросъседство ще остане в сила след конституционната промяна, с която ще изникне новата Република Северна Македония?

Второ - защо приемаме географско наименование на съседната държава, след като самият Бойко Борисов поддържаше обратната позиция още по време на първия си мандат?

Трето - какво пречеше в договора за добросъседство ясно да се разграничи съвременната македонска държава с нейния официален език, история и култура от българската, както се направи в споразумението за името с Гърция?

Четвърто - какво пречи на Скопие да премести основата на македонската идентичност изцяло на полето на българската история и култура, след като античният й корен беше прерязан?

Пето - ще поставим ли всички проблемни моменти по време на преговорите между ЕС и Македония?


18 Юни 2018 22:49
Трето - какво пречеше в договора за добросъседство ясно да се разграничи съвременната македонска държава с нейния официален език, история и култура от българската, както се направи в споразумението за името с Гърция?


Как бре, авторе? Сядат и пишат: Гоце - наш, Кърсте - ваш, Яне - общ? Или на белот да ги разиграят?
19 Юни 2018 01:44
Че какво лошо има ние да имаме териториални претенции към РСМ и те към нас. Но нека да са много големи
Сливаме се в една държава, гоним малко албанци и всичко е ток и жица.
19 Юни 2018 05:23
Лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (бившите комунисти) се изяви като толкова ревностен поддръжник на евроатлантизма


почти тревожно каза Радев. И посочи, че трябва "да се избегнат всякакви възможности да бъде стопиран процесът на евроатлантическа и европейска интеграция на Република Македония"

Другари, и тозьи ви забива нож в гърба. Как пък не можахте истински русофил да си изберете за президент, толкова сте много ....
19 Юни 2018 05:56
Другари, и тозьи ви забива нож в гърба. Как пък не можахте истински русофил да си изберете за президент, толкова сте много ....
Не си се наспал ли? Какво? Кафето ли не струва???
Може би не знаеш, но президента е президент и на червени, и на сини, и на пембени! Даже и на всички натурални!
Не се превъзбуждай от сутринта...
19 Юни 2018 09:21
Гърците твърдо си защитиха интереса с тези преговори. България само помага на "братска" Македония и не поставя никакви изисквания. И накрая какво? Гърците размахват плашилото"Велика България". А някой изобщо питал ли е българското население дали изобщо иска присъединяване на държава с толкова много албанци? Малко ли са ни проблемите с ромите? И изобщо, стига с братските чувства, я по- трезво. Гърците го удариха на пазарлък и успяха. Браво на тях.
19 Юни 2018 09:24
Много уместни въпроси задава статията. Утре Заев отива в опозиция, връщат се на власт великобюрмяните, и к'о прайм??? Най-добре е албанците да идват, с тях проблеми нямаме.
19 Юни 2018 09:48
Натисни тук

Никос Коцияс: "По-добре Македония да бъде наш приятел, отколкото част от Велика България". Гърците си изиграха много добре картите /нищо, че са в поза партер, щото са фалирали/, а нашто Кисинджър от Банкя изу гащите за да се хареса на началниците.
19 Юни 2018 09:52
Гоце - наш, Кърсте - ваш, Яне - общ?
И Кръсте е наш. Достатъчно много е писал за това.
19 Юни 2018 10:57
Neopol 18 Юни 2018 22:14
Прав.
А Котката е седнала.
Подзаглавието е глупаво.
НАшият най-голям интерес е да падне границата с Македония, за да може нашият народ да живее НЕРАЗДЕЛЕН от сепаратистки простотии.
Докато четох излезе нюсфийд, че театърът на БА тръгва на турне в Македония...
ЕТо, това е, което трябва да се прави.
А не да се спори чия е историята, което само може да задълбочи сепаратизма.
Защото тя е толкоз наша, колкото и тяхна.
Важното е да се възстанови общият живот.
После всичко ще си дойде на мястото.
Сърбоманията ще си отпадне като сухо листо, от самосебе си...
19 Юни 2018 14:36
Forza NATO18 Юни 2018 20:47
Продава ново и още по-високо измерение на израза "изсмукано от пръстите"
19 Юни 2018 14:38
Втора смяна19 Юни 2018 09:48
19 Юни 2018 14:44
Абе как да вярваме на хора, които ще дойдат в БГ с папка документи, съдържащи кръщелните свидетелства на баба и дядо - българи, ще се подпише, че е етнически българин за да получи паспорт, ще го получи и навън пред хората ще ни псува на татари, и какви ли не. Ще ми говори на един полусръбски език и ще ми се прави на горд Македонец. И за каква обща история - българите на балканите имат обща история, но с македонците - нямаме и не може да имаме обща история с хора, които се родиха в манастира Прохор Пчински 1944 година! На тази продажна пасмина връткаща задника по сръбска свирка не може да се вярва!
19 Юни 2018 14:54
говори на един полусръбски език

и полусръбски не е. А е изкуствено изкълчен български.
Затова ще отпадне сам, ако влезем в общо културно пространство.
19 Юни 2018 15:06
Educated

19 Юни 2018 16:09
Mitnicharъ

Много уместни въпроси задава статията. Утре Заев отива в опозиция, връщат се на власт великобюрмяните, и к'о прайм???

К'о прайм - ми същото както ако договорът ни за приятелство беше рязък и елино-чудесен, както жалее авторът.
Ни този, ни онзи договор не значи нищо, ако едната страна не желае да го спазва.

Великобюрманите обаче няма да ревизират договора.
Може и подуднат в стил "Ореша Заев е виновен", но дотам.

Уместният въпрос, който статията не задава е какво е това реалистично друго, което можеше да направи България и как?
Обръщам внимание на божидардимитровистите и прочие хардлайнери, че Европа може би донякъде, на една трета, примерно, разбира каква е случката между македонци и гърци, но никой не може и на йота да проумее каква е случката между бюрманите и нас.
Никой не би вдянал защо, примерно, една Германия би държала австрийците да се наричат германци и ги обвинява, че й крадат историята на Свещената римска империя.
Ние сме в по-кофти изходна позиция от гърците по начало и нашият единствен ход е да подкрепяме соработката и сопиячката, защото само чрез тях можем да се сближим отново и до някаква степен да преодолеем отчуждението, наложено от београдските ни брача.

Най-добре е албанците да идват, с тях проблеми нямаме.


От край време твърдя, че трябва да имаме добри отношения с албанските партии в Македония.
Първо, щото могат да са гарант за поведението на мнозинството и, второ, щото близостта ни с тях влудява букефалите както нищо друго на овой бели свет.
19 Юни 2018 17:00
И двата договора на големобюрманите - с Гърция и България - не струват и хартията, на която са написани.
19 Юни 2018 17:02
Educated Мога само да добавя граблива.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД