:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 368
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от “България” 1

Дупката на геврека

Димитри Иванов
Иван Бакалов ми донесе разни работи за ядене, между тях кутийка, на която пише "Европейска салата". Отворих я да я опитам и се разсмях: Абе, Иване, каква ти европейска салата, това е руска салата, много върви с водка "Белуга".

Но Иван е постник (вегетарианец) и ми обясни: В европейската салата няма шунка.

Бря! Че то било като в брадатите вицове: Някои ядат свинско, други - зеле, значи средностатистическият българин яде свинско със зеле. И вицът за "Гласът на Америка": Питат ни от България имаме ли в Америка гевреци. Отговаряме: Да, в Америка гевреци има, но без ненужната дупка в средата.

Има интернационален заговор против мен да ми смачкат самочувствието на преводач. Отидох в Русия, казах руска салата, не знаят какво е; там казвали французский салат. Отидох във Франция, казах салат рюс, не ме разбират; там казвали маседоан, сиреч македонче, понеже в салатата има всякакви работи и както Македония е мешавица от чисти българи, шиптъри албанци и всякакви други хора. По заръка на Коминтерна Венко Марковски, нула като поет, роден в Скопие, но академик на БАН, им преправи езика, за да говорят като "прави сърби", нежели на югозападен български диалект.

Пък макетата си пееха:

Македонско девойче,

китка шарена.

Дали има овой бели свят,

по-юбаво девойче от македонче.

Нема, нема, неке се роди,

по-юбаво девойче от македонче.

Македония доскоро беше БЮРМ (Бивша югославска република Македония), пък не можеш да пееш "Неке се роди по-юбаво девойче от бюрмче". Сегашните македонци се родеят с Александър Македонски толкова, колкото сегашните гърци с ахейците от "Илиада". А Заев и Ципрас се били разбрали за названието Северна Македония, като гърците щели да признаят македонския език в Гърция. Мигар има македонски език.

Те не знаят ли къде е юг, къде е север? Кажете им, че си загубих компаса, "la boussole". На български се казва загубих пусулата. Хубав морски компас е, къде се дянал? На поплавък в чист спирт (това на моряците не се казва, за да не го изпият).

Ако е за преименуване, ние, българите, сме силни по преименуването. Преименувахме връх Мусала на връх Сталин, Варна - на град Сталин. We would sell our mothers wholesale if they came more than one at a time (извинете за американския сленг, тези думи значат майцепродавец). Пък българите не щем да приемем Истанбулската конвенция за "джендърите", не щем да аплодираме гей прайда, както искат европейските социалисти от ПАСЕ начело със Сергей Станишев. Макар че израелците победиха в "Евровизия" с травестита/травеститката Дана Интернешънъл.

Дядо ми Димитри кюмюрджията с гемийката си разнасял кюмюр (дървени въглища). Завел 16-годишната си булка на сватбено пътешествие на о-в Лесбос да я видят роднините. Те казали: "Много е хубава. Но може ли да готви. Да каже каква риба да й донесем от кея." Баба Венета се запретнала, казала да й донесат калкан. Те казали: "Имаме всякаква риба, такава нямаме". Тя казала: "Вие нямате риба". Те скочили: "Как да нямаме риба!". Скарали се. Дядо Димитри си взел булката, качил я на кюмюрджийската гемийка, мълчешком вдигнал платната, замахнал с ятагана и срязал шватовото въже. Роднините се струпали на кея, викали "Хондродокефалос булгарос" (дебелоглави българи). А от борда 16-годишнината ми баба ги ругаела на български, гръцки, турски, румънски, руски и френски, защото момиче варненче, но живяло в Кюстенджа и Одеса, където момичетата четели... срам ме е да кажа какво. В бабината ракла намерих неприлични книги като "Декамерон", Histoiire secrette des femmes galantes, ятагана и бусолата на дядо Димитри.

Струва ми се, че сега сме изгубили пусулата. От време оно старците все мрънкаме глупостта, че бяхме по-добри от сегашните млади.

Все пак ще ви кажа да си го навиете на пръста и да ви е обеца на ухото провалът на мулти-култи модела. Бошлаф е, че Ципрас и Заев се били разбрали за името на Македония. Виждал съм аз преименувания. Бях варненче. Преименуваха Варна на град Сталин. С мама и татко се качих на Мусала, който преименуваха на връх Сталин. После прочетох как Алековият Бай Ганьо казал: "Ти ли ще ме учиш на политика бе, кьорпе? Ти, ако му цалунеш ръка, аз още по-надолу ша го цалуна".

Един шуменски кмет поиска да рециклира тоталитарен паметник в монумент на атлантическата солидарност, селски кметове канеха US за бази, надявайки се на голям келепир. Ама келепир йок. И от ЕС келепир йок, само европейска салата. Вижте как Макрон натирил тираджиите ни. Меркел и Макрон през крив макарон ще се видят големи като Аденауер и Дьо Гол. Те и Юнкер са дребни като брюкселски зелчици. САЩ ни подаряват дупката на геврека - Тръмп даже пари ще ни иска за старите бракми F-16.

Нашата политическа "класа" папагалстват от "Уикипедия" за Чърчил, вместо да прочетат The Gathering Storm и следващите томове. И томовете на Маркс да прочетат, белким научат, че "Религията е опиум за народите" не го е казал Маркс, а немецът Новалис (1772-1801). В увода "Към критика на Хегеловата философия на правото" Маркс цитира Новалис. "Който не работи - не трябва да яде" е цитат от Второто послание на апостол Павел към солуняните.



Постскриптум:

Гласуващитe хора са политически животни, цитирам Аристотел. Заев дваж цитира Аристотел, когато на брега на Преспанското езеро подписваше договор с Ципрас. Докато македонците и гърците плюят през него, договорът ще е дупка на геврек.



 "Декамерон" на Бокачо
 Карл Маркс не е казвал, че религията е опиум за народите
 Апостол Павел във Ватикана
 Новалис
 Друго развратно четиво за момичета
61
15233
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
61
 Видими 
19 Юни 2018 19:35
Мастер!!!
19 Юни 2018 19:49
Толкоз много думи, за да се каже нещо много просто:
комунизмът=марксизмът=социализмът=джендъризмът=
травестизмът=гейризмът са вредни и трябва да се унищожават
на место. А Тръмп ще ни научи да работим!
19 Юни 2018 19:59
Отидох в Русия, казах руска салата, не знаят какво е; там казвали французский салат.

Неудобно ми е да напомням нещо, писано поне сто пъти във форума, но в Русия руската салата се нарича 'салат оливье' по името на създателя ѝ.
19 Юни 2018 20:02
Има интернационален заговор против мен да ми смачкат самочувствието на преводач. Отидох в Русия, казах руска салата, не знаят какво е;


Оливие е на руски, о-ли-ви-е. Това се учи още в детската градина.
19 Юни 2018 20:33
Constituent е смелчага?
19 Юни 2018 21:06
"Струва ми се, че сега сме изгубили пусулата."

Никога не сте я имали, понеже си говорим метафорично.
19 Юни 2018 21:47
... Кажете им, че си загубих компаса, "la boussole". На български се казва загубих пусулата. ...
- Т.е. загубен, неориентиран, ненамиращ вярната посока, изгубен(як)...
Та ако приемем, че сегашният македонски език е български, то "пусула" е нещо друго Натисни тук Верно, Македония не граничи на 3 морета и затуй пусулата не е la boussole, а нещо съвсем друго. Тук се знаят турски, български, гръцки, шиптърски (арнаутски), а "... румънски, руски и френски... " и т.н. (ни) се губят. Най-вероятно, щото са приели турската дума, а не "бусолата", която идва през руски. Байдъвей - в казармата чух веднъж разузнавачите/артилеристите (АИР), че ползваха думата "бусола", но нямам спомен в какъв контекст...
Та - това означава ли, че българският е македонски е турски е френски е италиански език? Натисни тук Е, верно е и че от една дума не може да се обобщава...
19 Юни 2018 23:20

Здрав и все така добър човек бъдете, г-н Иванов!

Хубава писаница.
Свеж полъх в "платната" на изтерзаните ни души!

То не стига всичко, което ни се сгромолясва
над главите от "цалуващите ръки и т.н. по Бая Ганя",
ами и Небето се разцепи.
Чудо наистина - какво предизвиква тези "завихряния"
и невероятната сила на вятър и дъжд...

И не компаса, пусулата, ами и главите си ша загубим.

.... "Все пак ще ви кажа да си го навиете на пръста
и да ви е обеца на ухото
провалът на мулти-култи модела.
Бошлаф е, че Ципрас и Заев се били
РАЗБРАЛИ за името на Македония." ...

Така смятаме и ние.
Не са се разбрали, щото и двамката изглеждаха
и говореха като здраво стиснати ...за топките!

И договора, може би няма да е дупка в геверека.
А го гласуваха в парламента,
а кацна генерала Йенс....

Прочее, колко жители на държавата Македония бюрм
са получили - БЪЛГАРСКО гражданство, доказвайки
българския си произход?!
Колко жители на държавата Македония бюрм
са получили - ГРЪЦКО гражданство, доказвайки
гръцкия си произход?!

.... И сте прав - дупката в геврека е за
България, плаща за нищо или все за втора употреба!!

Оптимистичното е, че може и да не са толкоз много,
но такива смели, с достойнство и знаещи хора, като
отколешните "дядо Димитри и баба Венетка" -
има, има още в прекрасната ни Родина.



19 Юни 2018 23:59
Бошлаф е, че Ципрас и Заев се били разбрали за името на Македония.

Така си е. Рано или късно зяблуденият син овца ще се прибере при майка България.
PS: Долу ръцете от мАкедонско дЕвоиче. Що ракия е била изпита и що мАкедонски дЕвойки са били ... ухажвани.
20 Юни 2018 00:11
Докато македонците и гърците плюят през него, договорът ще е дупка на геврек.


20 Юни 2018 00:17
Заев бе направен не за да мине договора с Гърция, а за да влезе Македония в НАТО. Момчето не е глупаво и както се видя в края на церемонията дори си свали вратовръзката като подарък за Ципрас. За командването в България пък е важно да се отпуши интеграцията към Вардар, другото са подробности. Трети и съвсем не на последно място е въпроса, че когато Македония е на път да влиза в НАТО, самият генерален секретар на организацията вече открито говори за нейното разпадане
20 Юни 2018 03:42
Руска закуска. Уафъл хаус - ти боун стек със Гинес в девет сутринта. Салатата я прескачаме. На геврека дупката и на теслата дръжката също. И верно нема по-юбаво девойче от македонче. А най ми е мило, мило ем драго, во Струга града дюкян да имам. Е , може и птицекланница. Не се кахърете, каквото е писано , ще стане.
20 Юни 2018 07:24
Те, жителите на досегашната БЮРМ ще се изтрепат за български паспорти, за да напуснат страната си, та едно име няма да сменят, със същата цел!
Джимо
20 Юни 2018 07:30
А Тръмп ще ни научи да работим!

Още 2007 Путин ви каза, че трябва да се научите да живеете с това което сте заработили.

Чисто погледнато "Сталин" е много по-хубаво име от арабското " Мусала" . Бившите гяури, обаче, си го харесват. Може би заради неосъзнат стокхолмски синдром. На същия синдром се основава и неистовата омраза на русофобите.
20 Юни 2018 07:51
Опиум в една или друга форма - се ке требе, инак ке е голяма главо-блъсканица - т.е. голяма мака.

https://www.youtube.com/watch?v=2oyhlad64-s
20 Юни 2018 08:39
Оригиналът е "Die Religion ... ist das Opium des Volkes". Това би трябвало да се превежда като "Религията е опиумът на народа", а не "за народа", което дава по-различен смисъл от общоприетия от нас. Но така е като се превежда не от оригинала, а от руски. Прочее имам съмнения, че Д.И. и други неща е превеждал от руски, вместо от оригинала,, но за това - друг път. Когато му дойде времето.
20 Юни 2018 09:04
от ЕС келепир йок

Мдааа, и на стари години, макар покрити с изящни думи и фрази купешки, е трудно да се излезе от ориенталския манталитет...
20 Юни 2018 09:29
Мдааа, и на стари години, макар покрити с изящни думи и фрази купешки, е трудно да се излезе от ориенталския манталитет...

Бай-дъ-уей, чуждиците не са изящни, по-скоро тромави и бяха с привкус на "Кореком"
Е, вече не са. Но сега се ползват, защото се бърза и ни мързи или не знаем да намерим вярната българска дума (дори диалектна).
Ако не изящен - то отсяван със столетия и невероятно жизнен е диалектът ни.
Турцизми или диалект - не означава веднага ориенталско мислене - по-скоро къс и точен израз, мисля.
20 Юни 2018 11:05
Перископична Артилерийска Бусола - ПАБ - 2А.
Земна артилерия, АДРУ.
Вече няма такива.

Благодаря за интересната писаница, бачо Димитри. Много ми хареса, особено историята за дядо ти и баба ти. Много картинно, много живо, истинско, пълнокръвно; направо си представих гемийката, дядото с ятагана ...

И един виц:
Шоп се оженил за македонка. Решил да се направи на мъж и веднага след сватбата и рекъл заповеднически :
- Виж сега, когато калпакът ми е нахлупен ниско над веждите, не ми искай нищо и не говори, щото това значи, че въобще не съм на кеф. Виж, когато е килнат назад съм на кеф и ще ти изпълня всякакви желания.
На македонката не и мигнало окото:
- А, ти - рекла тя - гледай ми ръцете. Ако съм си ги турнала на кръста като буква Ф, много внимателно си помисли на коя страна ще си нахлупиш калпака.
20 Юни 2018 11:40
На френски обаче салата е салад, и си е от ж. р., не от мъжки, като на руски; в Ленинград на въпросната руска салата, докато учех там, не казваха оливье, а столичный салат, имаше я в различни варианти - с кокоше или говеждо месо, например, каперсите, казват, били заменени с грах, видът и цветът е подобен; изобщо точно тази салата си е московско изобретение, следреволюционно... Както и да е.

Иначе ленинградските ми колеги се изненадваха, че българските салати са без месо - за да пиеш водката със стакан, ти трябва сериозно мезе - тоест мези се с месо - за ония студове и ширини месото е мезето, не каперсът, грахът или картофът.

Иначе си хапваха най-вече сельд под шубой.

Прочее, наздраве, колегата ни хващаше към 14 ч. пътната чанта и отиваше на опашка - горбачовска - отваряха в три след март 1985 г. - за водка, мезето се свеждаше обаче - на работното място - до докторски салам и кашкавал (докторски салам другите българи си и ми забраняваха, поради състава му от рога и копита, но братушките не придиряха).

Приятно вспомнить, колегата носеше прекрасното име на великия имам Шамил. Дано да е жив и здрав!

Да отдадем нужното, ако ще да сме точни, и на прецизния французски правопис: точното е histoire secrète.

Поздрави.



20 Юни 2018 11:53
Дядо ми Димитри кюмюрджията с гемийката си разнасял кюмюр (дървени въглища). Завел 16-годишната си булка на сватбено пътешествие на о-в Лесбос да я видят роднините. Те казали: "Много е хубава. Но може ли да готви. Да каже каква риба да й донесем от кея." Баба Венета се запретнала, казала да й донесат калкан. Те казали: "Имаме всякаква риба, такава нямаме". Тя казала: "Вие нямате риба".


Типична байганьовщина, сир. На гърци да кажеш, че нямат риба.....

И от ЕС келепир йок, само европейска салата.


Що келепир йок? Някакви данни, може би? А не, пардон, мосю е артист, той просто усеща света, стилът му е друг, няма да се занимава с данни, факти и други глупотевини. Той си повтаря приказката за свинското със зеле и не му дреме за разните му там факти и данни.

Като ще говорим тогава така на килограм ето и една от мен: Ако го нямаше ЕС, България все още щеше да е заседнала в кошмарния период между 1989 и 2000.
20 Юни 2018 13:22
Хареса ми
20 Юни 2018 13:37
Rambuteau 20 Юни 2018 11:53

Наистина ли не разбираш идеята като се каже: Та вие нямате риба.

Що се отнася до калкан, гърците ползват същото наименование за рибата. А думата калкан е турска. Странно е, че нямат своя, гръцка дума, за тази риба, която е средиземноморска.
20 Юни 2018 17:11
Ако е за преименуване, ние, българите, сме силни по преименуването. Преименувахме връх Мусала на връх Сталин, Варна - на град Сталин

Бачо Димитри, и в това не сме оригинални или уникални. Руснаците си имат Сталинград /и с право/, унгарците бяха кръстили един град на Дунава Сталинварош, после го преименоваха на Дунайварош. Ако се разрови човек, сигурно много други подобни примери ще изскочат.

А в Париж и до ден днешен има булевард "Сталинград". Един от големите булеварди.
20 Юни 2018 17:16
Отидох в Русия, казах руска салата, не знаят какво е; там казвали французский салат. Отидох във Франция, казах салат рюс, не ме разбират; там казвали маседоан

Пък ако отидеш в Турция ще разбереш, че й казват "американ салатасъ". Без майтап.
20 Юни 2018 20:06
Jules, и в Брюксел има също булевард "Сталинград".
20 Юни 2018 20:13
Хубаво, Rambuteau, ама България стана страна - членка на ЕС чак през 2007 г., бая време след кошмарния период.
20 Юни 2018 21:00
в Ленинград на въпросната руска салата, докато учех там, не казваха оливье, а столичный салат

Оливье и столичный нямат нищо общо (почти)
Оливье:
2 рябчика, телячий язык, четверть фунта паюсной икры, полфунта свежего салата (латука), 25 штук отварных раков, полбанки пикулей, полбанки сои-кабуль, два свежих огурца, четверть фунта каперсов, 5 яиц вкрутую, майонез на французском уксусе из 2 яиц и 1 фунта прованского (оливкового) масла.
Столичный:
отварной картофель, отварное куриное филе, соленые или свежие огурцы, майонез, соль, вареная морковь, яблоки, вареные яйца, листья салата-латука для украшения
20 Юни 2018 21:12
Ако е за преименуване, ние, българите, сме силни по преименуването. Преименувахме връх Мусала на връх Сталин, Варна - на град Сталин


Пък аз завърших седми клас в 20-то училище Йосиф Сталин/Тодор Минков/, най- високата бележка беше отличен (5)/като в СССР/ живях в Цанковата кооперация на ъгъла на Неофит Рилски и бул.Сталин, сега Витоша/истинското и име е ВитошКа. Имахме зелени банкноти от 3 лева и сиви от 25 лева, защото такива купюри имаше в СССР. Тези селяни, които не бяха дошли в София, да стават милиционери, превиваха гръб на полето за 0.26 лева/двадесет и шест стотинки/ за трудоден.За нас, децата беше хубаво, защото София беше около 500 хиляди души и между паветата на бул.Сталин растеше тревица и там ритахме топка.Само , като минеше някой трамвай или лека кола "Победа" викахме "Мъртва топка" и спирахме временно.Вечер булеварда се миеше с чиста вода за пиене от маркучи навити на едни огромни макари/май гальоти се казваха/. Детство мое!
20 Юни 2018 21:27
Jules, и в Брюксел има също булевард "Сталинград


Воала, как говорят французы !
20 Юни 2018 21:33
РЕВиЗОР
20 Юни 2018 21:12
Тези селяни, които не бяха дошли в София, да стават милиционери, превиваха гръб на полето за 0.26 лева/двадесет и шест стотинки/ за трудоден.

Ти топка ли риташе или бачкаше на полето?
"На Пленум на ЦК на БКП на 6 – 7 декември 1955 г. се отчита, че кооперираното земеделие „не може да бъде притегателен център за онези стопани, които са вън от кооперативното стопанство“, тъй като заплащането е 5,5 – 6 лв. на трудоден"
Отделно кооператорите са разпределяли натури, главно зърно.
Не спорим, че до 1956 селското стопанство е мачкано заради индустриализацията. Но не и както (си) го представяш
20 Юни 2018 21:38
Ако го нямаше ЕС, България все още щеше да е заседнала в кошмарния период между 1989 и 2000.


Както пишеха едно време кандидатстудентите:
До 09.0.1944 България беше на ръба на пропастта.
След 09.09.1944 направи решителна крачка....

П.П. Ако го нямаше ЕС България пак щеше да е в Европа и пак нямаше да е в шенген.
20 Юни 2018 21:46
Иха моят любим писател пак е натворил. Добре, че тази седмица беше богата на събития, че да не се налага да си съчинява биография. Е има там малко украсено, ама за без толко не може. Иначе, батко Джими трябва да знае, че това с Македония ставаше по заръка на Москва. Сталин, Тито и Темпо правиха една среща в Моску, там Сталин им обеща доста неща, дето са наши и после стана страшно. Венко Марковски може да е всякакъв, ама не той сменяше портретите на Ботев и Левски с такива на Тито и Сталин. Той бачо тогаз е донасял, трябва да ги знае тия неща.

Един шуменски кмет поиска да рециклира тоталитарен паметник в монумент на атлантическата солидарност, селски кметове канеха US за бази, надявайки се на голям келепир. Ама келепир йок. И от ЕС келепир йок, само европейска салата. Вижте как Макрон натирил тираджиите ни. Меркел и Макрон през крив макарон ще се видят големи като Аденауер и Дьо Гол. Те и Юнкер са дребни като брюкселски зелчици. САЩ ни подаряват дупката на геврека - Тръмп даже пари ще ни иска за старите бракми F-16.


Пак тоз ЕС ей, та даже и аванта самолети иска. Ма то едно време НРБ-то си ги плащаше, ти какво си мислиш другарю. Ем ни бяха отредили роля на пушечно месо пред турската и гръцка армии, хем си плащахме като попове. Да го питам аз батко Стефан колко километра магистрала имаше при началника бай Тошко. Колко станции имаше метрото. Май не беха много. А за заплатките по 60$ да не говорим. Това последното може и да не го знаем, щото отбраните другари и тогава получаваха доларес. Тогава, при Тошко само малцина имаха келепир. Тия дето се правеха на интелектуалци и обикаляха света на държавни разноски с един пример. Ама какви времена бяха ехее, как раздаваше апартаменти в центъра Тошето.

Що се отнася до енциклопедичните познания.

Религията е опиум за народите" не го е казал Маркс, а немецът Новалис (1772-1801). В увода "Към критика на Хегеловата философия на правото"


Тука пак сме се объркали. Това не го е казал нито Маркс нито Новалис. Това е реплика подправена от Ленин.
Маркс е казал “das Opium des Volkes“ опиум за народите в увода на Einleitung zu seiner Schrift Zur Kritik der Hegelschen Rechtsphilosophie.
Това твърдение често се прави от пишман специалисти. Просто сме изплагиатствали руската Википедия. Даже ако искаше да блесне можеше да допише, че маркиз дьо Сад го употребява първо. Ама както е казал народа.
Нерде Ямбол нерде Стамбул.
Важни са вагоните книги

Маркс в оригинал. Нещо което другарете не са виждали.
Das religiöse Elend ist in einem der Ausdruck des wirklichen Elendes und in einem die Protestation gegen das wirkliche Elend. Die Religion ist der Seufzer der bedrängten Kreatur, das Gemüth einer herzlosen Welt, wie sie der Geist geistloser Zustände ist. Sie ist das Opium des Volks.

20 Юни 2018 21:47
ИлияНиколов20 Юни 2018 20:13
Хубаво, Rambuteau, ама България стана страна - членка на ЕС чак през 2007 г., бая време след кошмарния период.
/quote]

разбира се. обаче процесът беше стартирал много преди 2007. и съответно ползите от членството
20 Юни 2018 22:40
На Пленум на ЦК на БКП на 6 – 7 декември 1955 г. се отчита, че кооперираното земеделие „не може да бъде притегателен център за онези стопани, които са вън от кооперативното стопанство“, тъй като заплащането е 5,5 – 6 лв. на трудоден"


Все си мисля, че на цитирането на документи на една партия, обявена със закон за престъпна е ако не съставомерно, поне не може да му се вярва.В някои села покрай град Трън, заплащането на трудоден е било дори с две стотинки по- малко.DIXI
20 Юни 2018 22:48
не може да бъде притегателен център за онези стопани, които са вън от кооперативното стопанство“, тъй като заплащането е 5,5 – 6 лв. на трудоден


Майтап ли си правиш?
6 лева на ден. 132 лева на месец?

Такива заплати в ТКЗС не вземаха и 20 години по-късно.
20 Юни 2018 23:08
buratinob
20 Юни 2018 22:48
Майтап ли си правиш?
6 лева на ден. 132 лева на месец?

Такива заплати в ТКЗС не вземаха и 20 години по-късно.

Не си прочел, или не знаеш.
Sine_metu
20 Юни 2018 21:33
"На Пленум на ЦК на БКП на 6 – 7 декември 1955 г. се отчита, че кооперираното земеделие „не може да бъде притегателен център за онези стопани, които са вън от кооперативното стопанство“, тъй като заплащането е 5,5 – 6 лв. на трудоден"

Този Пленум е 1955, през 1962 се извършва парична реформа 10:1, т.е. след 1962 това са 55 - 60 стотинки.
20 Юни 2018 23:52
Да, земеделските надници бяха ниски, но кооператорите получаваха брашно, олио, фураж за животните и купони за безплатен хляб.
С ттези ниски надници моите баба и дядо построиха етаж от частна кооперация на сина си в Русе 73г
Много са смешни гражданите, които се завайкали за „положението„ на селяните. А софиянци са направо жалки.
Селото беше богато.
Хората имаха всичко.Не търчаха в магазина за единия магданоз, като гражданите. Произвеждаха си храната, и не само нея.
21 Юни 2018 06:55
Да, земеделските надници бяха ниски, но кооператорите получаваха брашно, олио, фураж за животните и купони за безплатен хляб. С ттези ниски надници моите баба и дядо построиха етаж от частна кооперация на сина си в Русе 73г
Сигурна ли си, че за кооперацията не са добавили към надниците и някой наниз пендари, останал от старите времена
21 Юни 2018 09:06
Селото беше богато.
Хората имаха всичко.Не търчаха в магазина за единия магданоз, като гражданите. Произвеждаха си храната, и не само нея.
KaraKoliu
21 Юни 2018 06:55
Да, земеделските надници бяха ниски, но кооператорите получаваха брашно, олио, фураж за животните и купони за безплатен хляб. С ттези ниски надници моите баба и дядо построиха етаж от частна кооперация на сина си в Русе 73г
Сигурна ли си, че за кооперацията не са добавили към надниците и някой наниз пендари, останал от старите времена

Сигурен съм, че до 1990-те на влака от Видин казваха "мазния". Не можеха да го разтоварят на Централна гара. До 2000 г. спряха да му казват така, а след това почнаха да го товарят с продукти от София.
Сигурен съм, че през 1981 едва оцеляхме от една сватба на колега в Дреновец. В къщата имаха: свиня-майка към 250 кг с 5-6 сукалчета; 2 прасета по 130 кг за еденье; крава с юничка (бичето го изедохме на сватбата); магаре; 4 шилета; десетина мисирки и гъски; 25 кокошки-носачки; три бъчви по 300 л червено, две бело, две бурета самоток и две ракия; 400 буркана; камари зеленчуци и плодове, кой ти ги брои.
Сигурен съм, че през 2006 в същата къща клюцаха неколко кокошки и нещо се метлешкаше из градиняка.
Па вие си разправяйте за трудодни и "престъпни партии"
21 Юни 2018 09:24
Mochila
20 Юни 2018 23:08

Не си прочел, или не знаеш.

Много добре знаят, ама истината не им изнася. Щото е страшна.

Понеже стана дума за Дреновец. Там арендатор е едно тарикатче. Нема майбах, фен е на поршетата. Има три, от наш'те субсидии.
Арендата на декар е 26 лева годишно. 26 лева, 13 пълноценни евро. На година. И кофа зърно
21 Юни 2018 10:04
Без "престъпната партия", разбира се, е далеч по-добре на село.
Купуваш си 434, четиристотин тридесет и четири .00, декара, от арендата си докарваш 750 каймета месечно и си свиркаш.

Защо точно 434 и 750? В селското стопанство има понятие "икономическа единица". 1 ИЕ е земята, която носи 4 500 евро чист годишен доход

21 Юни 2018 10:32
РЕВиЗОР
20 Юни 2018 22:40
"На Пленум на ЦК на БКП на 6 – 7 декември 1955 г. се отчита, че кооперираното земеделие „не може да бъде притегателен център за онези стопани, които са вън от кооперативното стопанство“, тъй като заплащането е 5,5 – 6 лв. на трудоден"


Все си мисля, че на цитирането на документи на една партия, обявена със закон за престъпна е ако не съставомерно, поне не може да му се вярва.

Съставомерно е, разбира се, но аз немам време да докладвам източника където трябва. Готов съм обаче да ти съдействам да изпълниш дълга си.
И за верването си прав.
От днес ще вервам само на тебе. Много ми ареса дето селенете идвали да стават милиционери. Досега си мислех, че са ги заробвали из заводите, които престъпниците строяха като бесни, та и след 30 години още не можем да ги разрушим
21 Юни 2018 12:35
Стигаме до дупката на геврека, стигнахме.
Димитри -много силен, много верен в написаното.
21 Юни 2018 12:51
Стигаме до дупката на геврека, стигнахме.


Но, къде отива дупката на геврека след като изядем геврека?
21 Юни 2018 13:11
Имало едно време геврек по нашите земи, сега останала само д....
21 Юни 2018 13:27
Ама келепир йок. И от ЕС келепир йок, само европейска салата.


И спирка на метрото "Европейски съюз" измъдри бандата на Баце в столичната община. Даже махнаха вече монтираните табелки "Свети Наум", за да може банкянския самодръжец с някакви големци-господари от ЕС да извърши официалното откриване на втората линия на метрото. И да се натегне на новите си господари.
21 Юни 2018 15:27
>>><<<
В‌ щатите на гевреците казват "бегълс", а дупките сигурно изнасят безмитно за Европа...Е, сега ще има 25% мито и върху дупките.
21 Юни 2018 21:55
Много ми ареса дето селенете идвали да стават милиционери. Досега си мислех, че са ги заробвали из заводите, които престъпниците строяха като бесни, та и след 30 години още не можем да ги разрушим


Строиха като бесни, но какви? Фармацевтичните мощности на Полша, Чехия и ГДР бяха изкупени от солидни западни компании, нашите ги закупи един гигант във фармацията - Исландия. Затова повече от пациентите ми, които са с поставен стент, отиват в Гърция да си купуват лекарството, което го имаше преди, но сега го няма, а от българското, коронарните артерии се запушват пак/рестеноза/. КЦМ Пловдив, отрови с олово и цинк най- плодородното поле в България.За Кремиковци да не говорим.
В долината на червените гърнета няма нищо ново и интересно. Преди имаше интересни хора от които можеше да се прочете нещо разумно, макар и да бяха от другата страна, но сега няма и лъха на евтино. "Тъма египетска" бе възкликнал един руски писател.
22 Юни 2018 00:08
И спирка на метрото "Европейски съюз" измъдри бандата на Баце в столичната община. Даже махнаха вече монтираните табелки "Свети Наум", за да може банкянския самодръжец с някакви големци-господари от ЕС да извърши официалното откриване на втората линия на метрото. И да се натегне на новите си господари.


Друго си беше да я кръстят рассия или Жужу. Както в добрите стари времена

Дружно братя българи,
с нас Москва е в мир и бой,
партия велика води,
нашият победен строй.


Па да викнат Орлин Орлинов да издекламира нещо. А те ...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД