:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 354
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Фандъкова отчете успешно справяне с потопа

Няма канализация, която да поеме толкова дъжд, обясни кметът
Снимка: Фейсбук
Така изглеждаха редица подлези в София в понеделник вечерта.
Градът се справи добре с потопа в понеделник вечерта, а улици, подлези и сгради се наводниха предимно заради големия обем вода, който се изсипа над София. Това е равносметката на кмета Йорданка Фандъкова след наводнението, въпреки че БСП поиска оставката й и извънредна сесия на СОС.

"Такъв обем от дъжд като вчера (понеделник - б.р.), разбира се, не може да бъде поет от каквато и да е било канализация. Мисля, че за всички е ясно, че особено в града проблеми с оттичането почти нямаше. Там, където имаше, те бяха свързани или с подземни нива, каквито са подлезите и транспортните тунели, или с проблеми със самата инфраструктура. Преди няколко години тези участъци бяха над 100. Сега сме ги свели под 20. Разбира се, не мога да кажа, че всички шахти са били 100% изчистени и никой не би могъл да каже това", обяви Фандъкова вчера, докато инспектираше почистването на участък от Владайската река.

По повод на това, че станциите на метрото "Сердика", "Витоша" и "Г.М. Димитров" се превърнаха в басейни, Фандъкова пък натърти, че метрото не е спирало да се движи. "Ясно е, че при тежки наводнения винаги може да се стече вода по стълбите, тъй като са под земята", поясни кметът на София. Другото положително е, че няма данни за сериозни щети по инфраструктурата.

Все пак общината ще анализира ситуацията в града и ще прецени къде са били почистени шахтите и къде не. "Там, където работата не е свършена добре, ще предявя претенции", допълни кметът. Ще бъдат огледани и входовете на наводнените метростанции и ще се обсъди вариант да се изградят стени, които да спират водата. Това обаче не е препоръчително, обясни Фандъкова. Тя подчерта, че отводнителните системи в метрото са работили добре и водата се е оттекла бързо. По-късно се разбра, че 0.85% от шахтите в града са били запушени - 300 от 35 000. 22 светофара са били ударени от мълнии.

За час в понеделник вечерта над София се изсипаха 50 литра на кв.м дъжд. Големи части от града потънаха под вода. Метрото не спря, но две от станциите бяха затворени, за да бъдат отводнени. На места в "Младост" и "Красно село" спря токът, заради завиряване на изхода на Центъра за спешна медицинска помощ линейките не можеха да излизат на адреси. Наводнени бяха и мол "Парадайс", подлезите до Централна гара и Министерството на спорта, банка ДСК на ул. "Княз Александър I", Театър 199, болница "София мед", онкологичната болница в "Дървеница", болница "Свети Наум" на 4-ти километър, Министерството на туризма, гаражът на СДВР, фонотеката на БНР на бул. "Драган Цанков", театър "Българска армия", редица мазета и заведения. От всички 1500 сигнала 900 са били за наводнени обществени и частни сгради. В разгара на бедствието друга служба на общината обаче е работила безотказно - "Паркинги и гаражи" са вдигали коли и са слагали скоби на неправилно паркирали коли, съобщи Би Ти Ви.



ПРИЗНАНИЕ

Фандъкова обърна внимание и на подлезите на бул. "България", които от години се наводняват при обилен валеж. Според нея проблемите там могат да се решат единствено с ремонт на съоръженията. До вчера по обяд пък беше затворен тунелът при Лъвов мост заради ремонт на отводнителните помпи. "Все още не се знае причината при всеки по-голям дъжд тунелът да се наводнява", призна Фандъкова.

Общината ще продължи работата по превенцията - почистване на речни корита, дерета и шахти, обяви кметът.



ОТ "ФЕЙСБУК"

"А нашето метро не спира - дори и в тежки условия!" Това написа зам.-кметът Тодор Чобанов по повод затворените 20 спирки на метрото в Париж заради наводнения.
6
1197
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
19 Юни 2018 20:08
19 Юни 2018 20:19
Значи доколкото разбрах от статията, Фандъкова е готова веднага да хвърли оставката, ако има сигнал за наводнения на .. да кажем 20-тия етаж на сграда. Разбира се наводнението трябва да е причинено от много на брой запушени шахти, а не някви си 300.
Това едно, другото важно е че Ловкия влезе в задочен спор с Фандъкова - аре разберете се вие двамата последно вчера валя ли много или не
19 Юни 2018 20:24
Какъвто му е асфалта, такова му е метрото, същото му е и санирането, само корупцията му е истинска.
19 Юни 2018 21:42
Права е учительницата! В тиквостан нема такава канализация
20 Юни 2018 09:58
А случайно да е казала, че по- голямата част от София няма дъждовна канализация, а някои квартали нямат никаква, а застрояването се уплътнява ли, уплътнява?
20 Юни 2018 10:28
Назаем от интернет:
- Тате, тате, далеч ли е НДК? - Не говори, а плувай.
- Плавай, плавай, така ще е то, като не ходим на море, то ще дойде при нас.
- Добре че не са завършили "Бронзовата къща" че щеше да й протече покрива.
- В София ако преплуваш улицата на червен светофар, глобата е 50 лв. и ти взимат банския за месец.
- София, София, моя малка Венеция.
- Столична община ни уреди Венеция, но забрави да пусне гондолите.
- Караянчева към Фандъкова: Данче, ако пуснеш едни гондоли, ще стане точно като във Венецуела
- Пратете някой евролидер на романтичен круиз с гондола в метрото. Да види за какво се усвояват фондовете.
- Е сега да имаше един Моисей да разтвори водата...
- Седя си аз и си чакам метрото и изведнъж... ферибот!
- Възползвайте се сега - Софийското метро вече предлага и превоз с подводници.
- Имаме си вече нови реки. Трябва да намерим кръстници.
- От сега нататък не са ни нужни кръстници на реки и улици в България защото слава Богу си имаме Б.Б. и можем просто да си кръщаваме улиците и реките на негово име, като за да ги различаваме просто им добавяме цифра. По този начин ще може да величаем името му по подобаващ се начин, което за тази личност е абсолютно задължително според мен!!!!
- "Боса по асфалта, вървя си, влизам в метрото...и плувам..."
- Извинете, как да стигна до Софийския университет? - По течението, по течението....
- "Метрополитен предупреждава пътниците да се пазят от мъртвото течение".
- Институтът за дясна политика подготвя изданието "Бизнес перспективи пред пристанище София". Гост-лектор - Йорданка Фандъкова.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД