:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 265
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Албанската сделка" приключи със 100 хил. лв. обезщетение

СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Всички подсъдими за продажба на оръжия по време на югоембаргото бяха оправдани.
Прословутата сага за "албанската сделка", разследвана от 1993 г., приключи с присъждане на обезщетение на оправдания Марио Стоичков. Той осъди прокуратурата на първа инстанция, съобщи lex.bg.

Стоичков беше подсъдим като помагач в присвояване на 100 минохвъргачки, които трябвало да стигнат до Албания по време на югоембаргото. Първоначалните обвинения включваха и 10 000 мини от поделението в Горна Малина и 150 пушки "Драгунов", като общата стойност на оръжията беше изчислена на над 17 млн. неденоминирани лева и 670 000 долара.

Останалите подсъдими също бяха оправдани: началникът на управление "Снабдяване и търговия" в МО полк. Валентин Попински, заместникът му Стоян Цаков и Николай Николов от контраразузнаването. Попински е осъдил прокуратурата да му плати обезщетение от 50 000 лв. На Николов са присъдени 32 000 лв.

В исковата си молба Стоичков пише, че заради воденото срещу него дело животът му бил съсипан - фирмите му фалирали, капиталите им били източени, преживял силен стрес заради влошени отношения с близките си, изгубил и баща си, който се самоубил.

Оправданият е поискал обезщетение за неимуществени вреди от 120 000 лева, но съдия Божана Желязкова е намалила размера, тъй като е приела, че и той е имал вина за продължителността на делото, защото е избягал в Чехия.

1067
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД