:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бивши военни министри искат ракети "Пейтриът" край Бургас

Предлагат и българско летище да служи за база на многонационална бойна ескадрила
Бивши министри на отбраната, които са в основата на учредения наскоро Атлантически съвет на България (АСБ), поискаха НАТО да разположи ракети "Пейтриът" край Бургас. Това става ясно от разпространена позиция на съвета по повод участието на България в срещата на върха на НАТО в Брюксел на 11-12 юли 2018 г. В нея се предлага България да поиска официално от алианса "развръщане на ротационна основа от съюзниците в района на Бургас на дивизион ракети за противовъздушна отбрана "Пейтриът" в срок до края на 2019 г.". Те биха имали функция да ни пазят от евентуални нападения, но и биха предизвикали остра реакция от Русия.

В Атлантическия съвет членуват двама бивши военни министри - Тодор Тагарев и Велизар Шаламанов, бившият икономически министър Трайчо Трайков, бившият председател на НС Александър Йорданов, бившият шеф на комисията по досиетата и бивш депутат Методи Андреев, ген.-майор о.р. д-р Съби Събев - национален военен представител на България във Военния комитет на НАТО 2002-2004, и др. Те настояват и за разполагане в България на многонационална механизирана бригада или многонационална бригада "Специални сили" в срок до края на 2020 г. Както и за развръщане на ротационна основа на многонационална бойна ескадрила на българско военно летище в срок до края на 2019 г., която да осъществява съвместна съюзна операция по охрана на българското въздушно пространство.

АСБ счита, че на срещата на върха в Брюксел страната ни трябва да настоява пред останалите 28 съюзници да участва в една от създадените четири многонационални бойни групи на НАТО в балтийските държави и Полша. Освен това трябвало да изрази готовност да се присъедини към създадения през 2017 г. в Хелзинки съвместно от НАТО и ЕС Европейски център за усъвършенстване на способностите за противодействие на хибридните заплахи (Hybrid COE). Настоява се и за консултации с Румъния и Турция, в които да се настоява за разработване и приемане на стратегия на НАТО за Черно море. Целта трябвало е да е отговор на "нарастващото предизвикателство от продължаващата промяна на военния и стратегическия баланс на силите в региона в полза на Руската федерация и в ущърб на НАТО". България следвало да иска от НАТО да стане домакин на сухопътни, военновъздушни и военноморски компоненти от изграждащото се Адаптирано предно присъствие на НАТО на югоизток.



НЕЗАВИСИМОСТ

На юлския форум на НАТО да се настоява за постигане на съгласие за краен срок за "прекратяване на зависимостта на страните членки от Руската федерация при поддръжката на основни оръжейни системи и оборудване, включително чрез засилено сътрудничество в рамките на НАТО и ЕС и използване на агенциите на НАТО и ЕС", предлага организацията. Това предложение идва на фона на наскоро подписан сравнително дългосрочен договор за поддържане на българските МиГ-29 от Русия.

6
1612
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
19 Юни 2018 20:07
Какво ли не правят хората за пари ......
19 Юни 2018 22:25
Нужно е спешно да се организира диверсионна група от супер доверени ПЕЗЕВЕНЦИ, които да се спуснат с космическа ракета в тила на Русия и на място да унищожат врага....в състава на групата да влезнат ..... Тодор Тагарев и Велизар Шаламанов, Трайчо Трайков, Александър Йорданов, Методи Андреев, ген.-майор о.р. д-р Съби Събев ......може и други ПЕЗЕВЕНЦИ доброволци!!!
И обезателно да има и един поне с едно око да ги води!!!!
19 Юни 2018 22:30
чудесна идея, но... само ако споменатите бивши и сегашни ковр... е, де пуста клавиатура, министри и мераклии бръкнат в собствените си джеби и заплатят всички разходи по мерака си. след като подобно правило важи у секи бардак на планетата, какво пречи да се приложи и за таа куца евроатлантическа идея?
20 Юни 2018 00:34
Много точно и правилно становище.
За същите пари може да се поддържа американска техника.
20 Юни 2018 09:01
Цацаратурата не е ли време да се занимае с тези "патриоти"?
Чл.103 от наказателния кодекс май е приложим в случая.
Само че ВОЛЯ нема.
А иначе, основания бол.
20 Юни 2018 11:41
*
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД