:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 185
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съюз на нациите е невъзможна концепция за ЕС

Или време е да се сложи край на популистката шизофрения
Аделина Марини
На 28 и 29 юни Европейският съюз ще се изправи пред хамлетовската дилема "да бъда или да не бъда". Това ще бъде срещата на върха, на която ще стане ясно дали политиката на консенсуса, която е самата ДНК на ЕС, е мъртва, или агонията ще продължи още малко, вероятно до европейските избори догодина. Европейският съвет в края на юни по план трябва да отбележи началото на следващата голяма интеграционна крачка в еврозоната и евентуално да предложи окончателно и трайно решение на миграционната криза. Поне такъв беше замисълът на председателя на Европейския съвет Доналд Туск (Полша, ЕНП), когато през октомври представи лидерската програма, с която се надяваше, че лидерите най-после ще хванат бика за рогата и ще решат най-разделящите проблеми помежду им. Това, което той пропусна да отчете, е, че за намирането на решение на фундаментални проблеми е нужен консенсус и отговорност. Само че това е концепция, която не се споделя от всички. За някои политици със силно консервативни и дори антилиберални възгледи



консенсусът е признак на слабост



Техният raison d'etre е ултиматумът, който те пакетират примамливо под марката на "Европа на нациите". Това е концепцията, най-семпло артикулирана от американския президент Доналд Тръмп "Америка на първо място" (America first). Зад тази концепция обаче не стои нищо друго освен популизъм в най-чист вид. В Европа тази концепция е много отпреди Тръмп. Още в началото на 90-те години на миналия век в Европейския парламент се появи парламентарна група с това име - "Европа на нациите", която към онзи момент беше малка и незабележима. Това беше първата евроскептична група, сформирана през 1994 г. от шепа евродепутати от Дания, Франция и Холандия. Любопитното е, че сред френските й членове е бил и внукът на генерал Дьо Гол, самият той застъпник на идеята за "Европа на суверенни нации" като алтернатива на наднационална Европа. В сегашния състав на Европейския парламент има няколко евроскептични групи, като групата на "Европа на нации и свобода" има 36 членове, сред които беше и новият италиански вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини. В групата е още и партията на Марин льо Пен, която не успя да спечели президентските избори във Франция. В тази група е и австрийската Партия на свободата, която е коалиционен партньор в правителството на Себастиян Курц.

За "Европа на нациите" се застъпва и унгарският премиер Виктор Орбан, чиято партия "Фидес" е част от най-голямото европейско политическо семейство - Европейската народна партия. Той е един от най-ярките привърженици на идеята за националната държава в ЕС. В прословутата си реч от 2014 г. обаче е достатъчно откровен, за да направи пряка връзка между идеята за националната държава и антилиберализма. "В този смисъл новата държава, която градим в Унгария, е антилиберална държава, нелиберална държава", каза Виктор Орбан преди четири години. Според него такава държава може да съществува в ЕС. "Когато споменавам ЕС, правя го не защото вярвам, че е невъзможно да се построи нова държава на антилиберални и национални основи вътре в ЕС. Мисля, че е възможно. Нашето членство в ЕС не изключва това", обясни той и се оказа прав. Вече четири години поред той необезпокоявано гради антилибералния си режим. Не само че го прави безнаказано и изцяло против европейската ценностна система, но и набира последователи. Причината да минава незабелязано между капките е, че е изключително



успешен в подмяната на европейския дневен ред



В началото на миграционната криза, когато огради Унгария с ограда и отказа да сподели бремето с останалите членки, Виктор Орбан беше лошото момче на ЕС. Докато обвиняваше германската канцлерка Ангела Меркел за отварянето на вратите за мигрантите (между другото напълно некоректно твърдение), от Брюксел се сипеха обвинения срещу унгарския министър-председател в национален егоизъм, ксенофобия и евроскептицизъм. Броени години по-късно той вече е звездата на най-голямата политическа партия в Европа - ЕНП. Шефът на групата й в Европейския парламент Манфред Вебер беше критичен към Орбан през 2015 г. в пика на миграционната криза. Тогава той призоваваше за квотна система и за изпълнение на хуманитарния дълг на Европа към бежанците. "[А] като християндемократ искам да повторя, че



Европа е изобретила не християнски, а човешки права",



каза Манфред Вебер преди три години. Днес обаче той е пръв защитник на Виктор Орбан. Нещо повече, Вебер смени плочата изцяло в синхрон с промяната на опаковката в Будапеща. Виктор Орбан вече не говори за антилиберална държава, а за християнска. "Нашият континент е с християнски корени. 75% от гражданите са християни. Моята група е горда с това християнско наследство, което виждаме в църквите ни, но и в традициите и ежедневието ни", каза Манфред Вебер през декември. "Ако погледнем фундаменталните структури на нашия континент, днес идеята за солидарността, за субсидиарността, толерантността в отношенията помежду ни, много от тези основни ценности щяха да са немислими без християно-юдейската история на нашия континент", добави той. Манфред Вебер е член на баварския Християнсоциален съюз (CSU) - сестринска партия на Християндемократичния съюз на канцлерката Ангела Меркел.



Врагът в леглото на Ангела Меркел



В последните дни между двете партии се вихри тежък семеен скандал, завършил с ултиматум. Всичко започна с настояването на лидера на баварските консерватори и министър на вътрешните работи в правителството на фрау Меркел Херст Зеехофер да бъде приет план, който предвижда връщането на бежанци още на германската граница, както и въвеждането на по-строги правила за предоставяне на убежище, което е изцяло в духа на "Германия на първо място". Ангела Меркел отхвърли плана и това доведе до първата сериозна, макар и очаквана, криза в правителството й само 3 месеца след сформирането му след половин година тежки коалиционни преговори. Проблемът с плана на Зеехофер е, че той е изцяло популистки - през есента предстоят избори в провинция Бавария. Темата за бежанците и миграцията се оказва успешна карта дори и когато се отчита драстичен спад на молбите за убежище в ЕС. Според годишния отчет на Европейския офис за подкрепа при предоставянето на убежище, молбите в страни от ЕС са спаднали с 44% миналата година в сравнение с 2016 г. Въпреки че миграционна криза на практика няма, темата ще измести други, далеч по-важни въпроси от дневния ред на лятната среща на върха на ЕС в Брюксел на 28 и 29 юни. Зеехофер даде на Ангела Меркел време до след Европейския съвет да се опита да намери европейско решение на проблема. Много е вероятно, както е ставало и друг път, да бъде намерено някакво решение, което да отложи отговора на въпроса "Докога ще позволяваме диктат на малцинството в ЕС?". На последните парламентарни избори в Германия CSU спечели 6.2% от гласовете, а на изборите за ЕП през 2014 г. техният принос е петима от общо 96 германски евродепутати. Орбановите евродепутати са 12.



До следващите избори



Възможен отговор са изборите за Европейския парламент през май 2019 г. ЕНП заложи всичко в името на това да запази политическата си доминация в ЕС. Проблемът обаче е, че Виктор Орбан постави ултиматум на ЕНП. Миналата събота, в реч по повод годишнината от смъртта на Хелмут Кол унгарският премиер заяви, че неговата партия е CSU-то на ЕНП, тоест крайнодясното й крило. "Вярваме, че е дошло времето за християндемократичен ренесанс, не за антипопулистки народен фронт. За разлика от либералната политика християнската е способна да защитава хората, нашите нации, семейства, нашата култура, чиито корени са в християнството и равенството между мъжете и жените", каза Орбан в Будапеща на 16 юни. Или до изборите някъде другаде - в някоя провинция, регионален парламент, някой референдум, национални избори. Проблемът на ЕС в момента е популизмът, който препакетира на ad hoc основа антилиберализма. Днес е Европа на нациите, утре е християнска държава, в други ден ще бъде нещо друго. По ирония на съдбата именно Манфред Вебер обяви победа над популизма точно преди една година след победата на либерала Еманюел Макрон във Франция. ЕС трябва да сложи край на тази шизофрения, подсилвана от нелепите и изпълнени с неверни данни туитове на американския президент Доналд Тръмп. Лятната среща на върха на ЕС е подходящ момент за това. Моментът е решаващ за ЕС. Той няма да издържи още един бунт срещу смисъла на ЕС в името на нечия краткосрочна изборна победа.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Виктор Орбан и Ангела Меркел са членове на една и съща европейска партия, но имат съвършено различни виждания за бъдещето на Европейския съюз
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Бежанците продължават да поставят Европа на изпитание
27
2938
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
20 Юни 2018 19:30
Женски вариант на съботните вкиснати бози с претенции за оригиналност...
Е, вече и това ще избягвам...
----------
Блогът на Генек
20 Юни 2018 19:33
Реално имаме доминиран от егоизма на големите нации конгломерат и пожеланията за "Повече Европа", на лицемери, глупци и ентелектуали на ведомост.
20 Юни 2018 19:37
*
20 Юни 2018 19:39

Поредната проповед, удобно изтъкана от аксиоми и заклинания.

Моментът е решаващ за ЕС. Той няма да издържи още един бунт срещу смисъла на ЕС в името на нечия краткосрочна изборна победа.

И кой според тревожно-разгневения либерален трибун е "смисълът на ЕС"?
20 Юни 2018 19:47
Авторът на идеята съм аз - Аделина Марини. Журналист с 12 години работа в БНР, програма "Хоризонт", първо като международен редактор в продължение на 8 години, а след това и като репортер, отговарящ за външната политика и европейските въпроси. Запалена съм по Европейската идея и поради това се отнасям твърде критично към безразличието към ценностите й. Освен това съм убедена, че с добра информираност и с гражданска позиция можем да променим много. Аз съм главният редактор на euinside. От юли 2012 съм в Загреб, откъдето следя по-отблизо европейската интеграция на страните от Западните Балкани.
20 Юни 2018 19:56
Според заглавието, единият свят е излишен, така да се каже. Ми добре тогава: ЕС заминава. И понеже подобни автори ги храни именно ЕС, то и те си отиват.
20 Юни 2018 21:14
*
20 Юни 2018 21:33
*
20 Юни 2018 21:46
"Европа е изобретила не християнски, а човешки права",

На такива изобретатели, такива са им изобретенията.
Европа на нациите е лоша, ама Европа на 30-те пола е супер.
20 Юни 2018 22:30
21 Юни 2018 06:47
Аделина Марини

Аз таз не съм я избирала, ни роднините ми, ни приятелите ми, ни съседите ми, ни познатите ми, ни никой в радиус от 400 км, да ми казва кое възможно, кое не в държавата ми, на полуострова ми, в континента ми.
СТИГА С ТИЯ ЧИНОВНИЦИ И ПРИЛЕЖАЩИТЕ ИМ!!!
ОБЩОЕВРОПЕЙСКИ РЕФЕРЕНДУМИ ЗА ВСИЧКИ ВАЖНИ ЗА ГРАЖДАНИТЕ НА ЕС ВЪПРОСИ!!!!
21 Юни 2018 10:36
Бъдещето на Европа е Европа на християнските нации.
Другото не е бъдеще.
21 Юни 2018 10:37
Нациите са резултат от ерозията на Църквата.
21 Юни 2018 10:39
Авторката няма представа какво означава "консенсус"! Как тогава тя въобще може да прави анализи,прогнози и да поставя цели?! Единствено при АРАБИТЕ има консенсус. Колкото и да воюват помежду си арабите са постигнали консенсус по това каква да бъде тяхната култура и религия. Различията между техните култури и религии са незначителни и когато се борят помежду си то е по-скоро за да покажат кой е по-праведен от тях.
Европейските народи и въобще белият човек е абсолютно неспособен на консенсус. И това хич не е болка за умиране. Тази неспособност не е пречка ЕС да съществува и води успешна политика за световно господство. Справка,Римската империя.

П.П.

Препоръчвам на авторката да отвори книгата "Залезът на Запада" от Освалд Шпенглер,където е обяснено какво означава "консенсус".
21 Юни 2018 10:42
Нациите са резултат от ерозията на Църквата.


"Нацията е единство на душата." - Освалд Шпенглер.

Например днес гърците са нация,(което е най-високото ниво на развитие),докато българите са паднали до нивото на народ. Виж Шпенглер и негово обяснение за това,какво е "нация" и какво - "народ".
21 Юни 2018 10:50
Хубавово е че ми препоръча Шпенглер. Тъкмо се чудех след Макс Щирмер и Воля за власт кво да чета на плажа
21 Юни 2018 10:53
Щом съюзът на нациите не може да се опише от рамките на Съюза, значи Съюза е невъзможна концепция за нас, европейските народи.
21 Юни 2018 11:17
Съюза е невъзможна концепция за нас, европейските народи.


Европейският съюз като Халифат,(както може би си го представя авторката),е невъзможна концепция! ЕС е възможен само като Империя. Тоест,някакъв политически елит,който да удържа европейските нации вътре в ЕС. Другото е малоумие,като това искане в Германия,тя да се изгради като гражданска...нация!? Пълен абсурд! И оксиморон! Гражданинът е космополит,тоест човек БЕЗ нация.
21 Юни 2018 11:18
Гражданинът създава съвременната нация на площада с гилотината.

http://m.youtube.com/watch?v=_oqzswNq6ao
21 Юни 2018 11:50
Докато обвиняваше германската канцлерка Ангела Меркел за отварянето на вратите за мигрантите (между другото напълно некоректно твърдение)

- А откъде на къде това е било "напълно некоректно твърдение"?!

Нейните призиви и изказаната от президента 'и покани, бяха четени из джамиите в Азия и Африка. Не бе ли тя, снимала се с тълпите нахлуващи без документи, без визи, без всякакви основания ("сирийците" бяха под 18%) и не БРЪЩОЛЕВЕШЕ ли същата: - "Seid willkommen liebe Gäste"! Не прикриваха ли управляващите под нейно ръководство престъпленията на "милите гости" и не бе ли лъжата, премълчаването, толерасткия натиск над населението, цялата държавна пропаганда впрегнати за извършване на това черно дело? И пр. и пр. - Държавна политика - та чак и до днес?! Всичко тези действия водещи до погубването не само на германския народ, но и на другите народи под шапката на ЕС?!

- Ей до тук съм с прочита на пропаганда с невярна, лъжлива основа от тази (вероятно умна) госпожа. Да е жива и здрава.

Каузата 'и, както и на другите като нея, е КАУЗА ПЕРДУТА!
21 Юни 2018 12:21
Не спорете за термини, колеги. Измислени са да заблуждават.
Единствената цел на "измите": социализъм, (нео)либерализъм, национализъм, консерватизъм и тем подобни е да маскират вулгарните домогвания на едни групи хора или държави да потискат и живеят за сметка на други.
От 120 години има простичко разделяне на политическите движения: диктатури и демокрации. Диктатури са горепосочените, демократичните са само две: социалдемокрация и християндемокрация; изброявам ги по реда на възникването, лично аз съм християндемократ.
Това е. Другото е от непознаване или непризнаване на истината.
21 Юни 2018 12:48
Eisblock
21 Юни 2018 11:50

И досега не са ми ясни мотивите на Меркел.
Каквото и да се пише или приказва - много са ми смешни етикетчетата като "популизъм"; сега вече и "антипопулизъм", празнословията се делят като бактерии, но всъщност иде реч за нещо просто: Западът не може без постоянен приток на работна ръка, а Югоизточна Европа се обезкърви.
Умните хора като Орбан, Качински, Земан, Фицо... злите езици твърдят, че са ученици на Путин, но аз смятам, че по-скоро става въпрос за славянското интелектуално превъзходство... видяха в Украйна възможността за привличане на гастарбайтери. И спечелиха. Затова сега толкова злобеят срещу тях.
Тайна великая есть защо Меркел отвори сърдце към мургавите братя
21 Юни 2018 13:18
Западът не може без постоянен приток на работна ръка, а Югоизточна Европа се обезкърви.


Може, може.
Мъжете се запрятат да работят истинска работа, а жените, да раждат деца, да ги отглеждат и да се грижат за дома и домакинството.
А държавите стимулират това, вместо ЛБГТИ, 30 пола, гей бракове, кариерно развитие на жените, квоти за жени във всяка професия, фирма, управление и т.н.
21 Юни 2018 16:29
а жените, да раждат деца, да ги отглеждат и да се грижат за дома и домакинството

Именно.
Ако обществото не стимулира жените да раждат деца, означава,
че ги стимулира ДА НЕ РАЖДАТ деца.
Тоест цели се демографски колапс.
Америка преодолява това чрез етнически котел, в който всмуква селективно елита на света.
Европа не може да прави това, защото има стара култура. Която е ценна... за света... вкл. за Америка.
...
А защо Меркел покани мюсюлманите... мисля, че това е последното й навеждане пред Америка.



21 Юни 2018 18:55
Звучи като Троцки: "Нациите са излишни"

Никога да не забравяте къде е коренът на днешния глобализъм-джендъризъм - в соц-интернационализма! И двете антихристки и ционистки в същността си!
21 Юни 2018 19:14
https://en.wikipedia.org/wiki/CSU

Ма молавъ, некъде със звездички (*) да ги превеждате тези неща ...

Че то и без това е трудно - някак си се промъква в текста, че вече сме се заклели в единний, вечен либерализъм и другите подлежат на отстрел !?!
21 Юни 2018 19:53
"Докога ще позволяваме диктат на малцинството в ЕС?"

И аз това питам!
Или когато "правилното" малцинство диктаторства, това е приемливо, а когато "неправилното" мнозинство иска нещо, това е популизъм.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД