:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,652,997
Активни 62
Страници 2,100
За един ден 1,302,066

За лобизма прегради няма открити

Бизнесът се опитва с протести да се защити от творчеството на българските депутати
СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Превозвачите първо протестираха срещу евродепутатите, после се заканват на родните депутати. Все заради лобизъм, който ще изхвърли доста фирми от пазара.
Малко неща са способни да обединят депутатите от различните политически сили, но някои законопроекти успяват. Проблемът е, че почти винаги се оказва, че те са недомислени, откровено лобистки и целта им е да се пренареди някой пазар в полза на определени фирми. Затова логично всеки път се стига до напрежение, протести и височайша намеса "от горе". И законодателството е кръпка до кръпка с най-изненадващи препратки в допълнителните и заключителните разпоредби на един закон към друг, нямащ нищо общо с него. За оценка на въздействието изобщо не се говори, за обществено обсъждане - още по-малко.

Последният такъв пример е с промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, направени в края на май, които са на път да провалят тазгодишната кампания по отдаване на нивите под аренда. С мотива, че трябва да се пресичат измамите с ниви, чрез които се кандидатства за евросубсидии, депутатите дадоха изключително кратък срок - 22 юни, за презаверка на всички договори за отдаване под аренда и по доста усложнена процедура. Земеделци заплашиха с протести, защото за голяма част от тях свързването със собствениците на земята се оказва невъзможно в рамките на поставения срок. Така те рискуват договорите им да бъдат анулирани наесен. Зад тази законова промяна се подозира лобизъм от страна на едрите фермери, които ще си преразпределят "освободените" ниви. След намесата на земеделския министър сега депутатите готвят да "решат" проблема - чрез удължаване на срока, с промени в закона за ... рибарството и аквакултурите.

За съжалениеподобно поведение е практика, а не изключениеНяма и месец, откакто български превозвачи протестираха с мотива, че трябва да се защитят срещу намерението на ЕС да наложи по-строг ред в трансграничните превози. Сега част от тези превозвачи недоволстват отново, но за да се защитят от българските депутати, след като неколцина от тях услужливо внесоха законопроект, който заплашва да прекрои вътрешния автомобилен пазар.

Появата и философията на законопроекта за Българска автомобилна камара удивително приличат на друг един законопроект, който също наскоро предизвика брожения и протести заради грубо засягане на икономически интереси, при което едни печелят, а други ще бъдат изхвърлени извън борда. Става дума за закона за регулиране на пазара на горива, вече приет на първо четене в парламента. И двата спорни закона се опитват да получат подкрепа с мотива, че с тях се започва борба със сивите практики, с корупцията и нарушенията в два икономически сектора, които така или иначе са строго регулирани и не би трябвало да създават чак толкова големи проблеми. Автори на проектите обаче не са ресорните министерства, т.е. правителството. Инициативата и в двата случая е на народни представители, "загрижени и изразяващи волята на своите избиратели".

Кои обаче са тези избиратели? За закон за горивата от години се бори Българската петролна и газова асоциация, в която членуват най-големите двайсетина компании от този бранш. След като няколко правителства отказваха да се ангажират с подобен законопроект,асоциацията най-после намери ракета вносителв лицето на депутата от "Обединени патриоти" Емил Димитров-Ревизоро. Той някак си успя да издейства подкрепата на депутати от всички политически сили, нищо че някои от тях (основно от БСП) после се отметнаха и казаха, че са били заблудени. В мотивите вносителите, само и само да оправдаят спешната необходимост от закона за горивата, т.е. от по-строга регулация, директно обвиниха НАП и митниците, че не си вършат работата и пропускат да съберат близо 1 млрд. лв. годишно данъци и акцизи. Не че няма за какво да бъдат критикувани приходните агенции, но тези аргументи нелепо контрастират с хвалбите на правителството за пресичане на контрабандата и за повишената събираемост на приходите в бюджета.

По подобен начин вносителите на законопроекта за Българска автомобилна камара - депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и един от "Воля" - изкарват Агенция "Автомобилна администрация" едва ли не гнездо на некадърници и корумпета. Според мотивите към законопроекта "Автомобилна администрация" концентрира огромни правомощия при издаването на лицензите на превозвачите и контрола върху тяхната дейност, а това води до неефективност и съмнителни практики. Затова с дейността по издаването и отнемането на лицензите за превоз на пътници и товари и контрола върху този бизнес трябва да се заеме самият бранш. А как може да стане това? Като се създаде една-единствена браншова организация, в която членството е задължително.

В закона за горивата все пак не се стига до там всички играчи на този пазар да бъдат задължени да членуват на едно и също място, но пък се поставят такива високи изисквания за капитал, обезпечения, инфраструктура и брой съоръжения, че ефектът за голяма част от фирмите ще бъде не по-малко трагичен. Всъщност в първоначалния вариант на този законопроект бе записан абсурдът да се изисква задължително висше образование и определен брой години опит за бензинджиите, защото не можело току-така всеки, на когото му хрумне, да търгува с горива, както се изрази основният вносител - Емил Димитров-Ревизоро.

Правомощията, които иска да получи управителният съвет на автомобилната камара, за да контролира сектора, са не по-малко притеснителни. Освен че ще определя кой ще може да получи лиценз и кой не,ръководството на камарата ще може да извършва проверки на мястона своите членове и да изисква от тях да представят всевъзможни документи.

Аналогиите между двата законопроекта не свършват дотук. И в двата случая истинските им автори тръгват с огромни кошници с ясното съзнание, че няма как всичко да бъде одобрено. И в двата случая те предизвикаха острия протест на по-малките играчи, които са убедени, че текстовете са писани от големите компании в опит да станат още по-големи и да ги изтласкат от пазара. Че "ЛУКойл Нефтохим", чийто шеф Валентин Златев е и председател на Българската петролна и газова асоциация, е основният печеливш от закона за горивата, няма съмнение. Впрочем и останалите двайсетина компании, членове на тази асоциация, нямат проблеми да покрият силно завишените финансови и инфраструктурни изисквания, за да останат на пазара. Последвалите протести от страна на земеделски асоциации, търговците на пропан-бутан и транспортните фирми, които превозват с цистерни течни горива, както и станалата традиционна при такива случаи почти пожарникарска среща с премиера Бойко Борисов, в крайна сметка доведоха, макар и с неохота, до обещания за смекчаване на някои от текстовете преди второто четене на законопроекта.

Обещанията са си обещания. Проектът вече се обсъжда за второ четене в Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата и засега не е ясно какво точно от исканията на протестиращите евентуално ще бъде отразено. И дали няма да се използва по традиция влизането в летния сезон, за да се прокарат оспорваните текстове.

Още по-парадоксална е ситуацията със закона за автомобилната камара, където лобиститезалагат на предварително изпълнение на още неприет нормативен актПроектът едва е внесен в парламента, но вече са подадени документи за вписването на новата автомобилна камара в Търговския регистър. "Изключително смущаващо е, че едно лице, близко до властта, вече е запазило в Търговския регистър името за регистрация, и то на свое собствено име - Миролюб Столарски", посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с недоволните превозвачи. Очаква се именно Столарски, собственик на една от големите компании за автобусни превози и председател на една от асоциациите в автомобилния транспорт, да оглави управителния съвет на новата камара. За да бъдат контролирани от конкурента си, членовете на тази камара дори ще трябва да си плащат - по 1000 лв. членски внос годишно. Ако се изпълни намерението за създаването на автомобилната камара, в нея ще се натрупа доста сериозен ресурс, тъй като би трябвало да се регистрират около 15 000 фирми.

На фона на протестите от миналия четвъртък, когато около 2000 автобуса не потеглиха от автогарите между 14 и 15.30 часа, и на заплахата от масови шествия в цялата страна в началото на идната седмица лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов намекна, че може задължителното членство в автомобилната камара да отпадне.И си изми ръцете,че тепърва щяло да се говори с коалиционните партньори и с партия "Воля".

Приемането на подобни отраслови закони и налагането на допълнителни регулации върху правенето на бизнес за пореден път поставят поне два въпроса.

Първият е редно ли е държавата изцяло да преотстъпва контролните си функции, и то по такъв начин? По принцип саморегулацията е нещо добро, но само когато е на доброволен принцип. В случая с автомобилната камара държавата иска силово да се създаде структура, в която да членуват всички превозвачи. Години наред определени бизнес среди у нас се опитват да наложат закон за браншовите организации, в който всеки бранш да има една-единствена представителна организация, с която властта да контактува и на която да възложи административни и контролни функции. Една от пречките това да не се случи досега са многослойните икономически интереси в почти всеки бранш. Интересите на дребни, средни и големи компании често са напълно противоположни. Друг е въпросът, че се нарушава конституционният принцип на свобода на сдружаване и на свободно предприемачество. И защо просто не се следи за спазването на законите, вместо да се създават нови и нови, с които частни сдружения се превръщат в квазидържавни структури, и единственият ефект от дейността им да е ограничаване на конкуренцията в редица отрасли?

Вторият въпрос е трябва ли лобирането да се регулира със специален закон. Възможно ли е изобщо в България да се регламентира как и кога е допустимо и недопустимо да се лобира? И да се гарантира, че няма да има задкулисие при налагането на групови интереси, а това ще става прозрачно и в обсега на публичния контрол. Засега отговорът е ясен - депутатите изглеждат склонни да налагат правила, които защитават "избрани" фирми в различните сектори, но не са в интерес нито на потребителите, нито на свободния пазар. И нямат намерение да пишат закон за лобизма, който да ги ограничава. Не че това би ги спряло.Снимка: Архив "Сега"
Емил Димитров-Ревизоро внесе законопроект, който разгневи малките и средните фирми в петролния бранш
15
1935
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
21 Юни 2018 09:27
трябва ли лобирането да се регулира със специален закон.

Да не регулираш дейност, която по определение цели да облагодетелства едни за сметка на други,
е по същество съучастие в тази измама.
Виждаш и знаеш, че се извършва престъпление, но бездействаш,
това е българският парламент.
А обществото спи.
21 Юни 2018 10:31
а да регулираш лобизъм означава официално да го признаеш и одобриш, което е най-грубото нарушение на демокрацията. Щото властта се избира от народа, а после взима пари от богатите да им прокарва исканията и това се нарича лобизъм. Това, което се извършва чрез лобизма, трябва всъщност да се преследва като престъпление.
21 Юни 2018 11:21
Лобизъм има навсякъде, където има парламент.
Народът, който уж е представен в парламента, не е абстрактен, а се състои от конкретни групи на интереси.
Които упражняват, или не, в своя полза, натиск върху работата на управляващия орган.
Липсата на регулация означава, че оставяш само тези групи, които имат пари - да въздействат, по начин, какъвто намерят за добре.
А бедните, неорганизираните, т.н. от тебе народ (защото и бизнеса е "народ"
са непредставени.
Организирането на регулацията на лобизма значи и създаване на механизъм за извършването му, регулиране и на финансирането му.
Включително и на лобистки групи за представяне на некомерсиалните интереси.
Лобизма е същностен процес на демокрацията.
Но не е проста работа.
21 Юни 2018 12:31
За лобизма прегради няма открити

...

Малко неща са способни да обединят депутатите от различните политически сили, но някои законопроекти успяват. Проблемът е, че почти винаги се оказва, че те са недомислени, откровено лобистки и целта им е да се пренареди някой пазар в полза на определени фирми.


Прегради има открити и сега чакаме, такива дрънкала, да спрат да дрънкат, а да вденат. Зер, чукчка не читатель, а толька писатель. Принципът е прост - щом обществото види че властово решение (закон и ли др.) е откровено лобистко (което хем е вредно за самото общество, хем е видимо и указва, че властта е взела рушвет), веднага сменя тоя който е написал въпросното постановление. От което произтича вреда за тоя дето е дал рушвета. Следващият който ще дойде на власт трябва също да бъде подкупен. Но също ще бъде сменен неизменно. И т. нататък. До като се изредим всички през властта, и се облагодетелстваме ако трябва всички. Но трябва системата да го позволява тоя номер. А това е точно избирателната система. Ако има на власт внедрена такава избирателна система, тия които дават рушвет, ще знаят, че няма смисъл да се дава рушвет. Същевременно няма да има такива които са платежоспособни да дават рушвети, щото платежоспособността на даващите рушвети (на лобистите) иде от досегашната възможност за злоупотреба с власт, която злоупотреба с власт както правилно е забелязала и списващата статийката, е откровено противообществена и лобистка. Едно нещо което се вижда от обществото, че представлява злоупотреба с власт при една система, която е демократична, не може да бъде пресечено от обществото единствено и само поради това, че системата не е демократична. И всякакви други въртели, локуми и мурафети, че можело, че не можело, че нямало прегради, че в само в България имало, па някъде другаде нямало е от лукавия.
21 Юни 2018 12:35
Ето го значи въпросният начин (въпросната преграда), посредством която лобизмът изчезва като бит джендър и остава само в читанките на децата:

Натисни тук
21 Юни 2018 12:47
дъртреалист
21 Юни 2018 11:21


Лобизъмът не може да се регулира с въпросните закони за лобимзма. Те само ограничават сумите, които народните представители имат право да получават и изискват да бъдат декларирани като доход, за да им се плащат данъци. Но лобирането по същество е тайна операция и дори в САЩ то продължава да се укрива, което означава, че най-големите пари прескачат всички бариери винаги и при всички обстоятелства. От време на време, излизат разни афери на повърхността, както с лобиста Джак Абрамоф, който беше купил маса видни сенатори, и дори Джордж Буш беше в тоя кюп.

Преди всичко, попитай, кой е властовият център който ще контролира лобизма? Който и да е той, ще бъде корумпиран поради една много проста причина - той представлява малцинство. Само електоратът може да бъде субекта, който има силата да контролира и не може да бъде подкупен евтино. Защото представлява абсолютното мнозинство, което съществува. Така че проблемът на вековете, проблемът който е свалял царе и организирал революции и чиято кулминация е именно днес, е проблем на избирателната система и нищо друго. И всякакви надстройки на надстройките са именно прицнципът, който отдавна се е провалил. Тоя принцип беше по времето преди 89та в България, когато имаше държавен съвет и президиум над парламента. Той е и сега, когато имаш конституционен съд над парламента. Или разни институции за борба с корупцията, специално създадени, които постоянно се провалят.
21 Юни 2018 13:03
kаily
21 Юни 2018 10:31

а да регулираш лобизъм означава официално да го признаеш и одобриш, което е най-грубото нарушение на демокрацията. Щото властта се избира от народа, а после взима пари от богатите да им прокарва исканията и това се нарича лобизъм. Това, което се извършва чрез лобизма, трябва всъщност да се преследва като престъпление.


Прав си, с изключение на последното изречение. Не е възможно да се преследва като престъпление, защото тия които ще го преследват представляват институция, т.е. малцинство на власт. Малцинството на власт е всъщност работно място на върха на йерархическата система и фактически тая функция винаги ще бъде част от разедлението на труда. Разделението на труда, както съм казвал много пъти, представлява организираното обществено движение надолу по йерархическата система, при което обществото изпълнява волята на малцинството на власт. Дали ще изпълнява волята на малцинстовото на власт, което ще е под маската на абсолютна монархия или на псевдодемокрация, при която една комисия или съдебни органи уж преследват корумпираните (злоупотребяващите с местоположението на върха на йерархическата система) е без значение.

Важното е, че движението надолу по йерархическата система, което се проявява, като разделение на труда, е едното от двете главни обществени движение. То е теза. Неговата антитеза е обратното на разделението на труда и обратното на подчинението на елита на власт. Това е демокрацията (но не в смисъла на атинската полития, където също едно малцинство е имало права, а в смисъла на всеобщото избирателно право).

Обратното движение изчезва все повече, поради нарастването на броя на населението (степента на разделение на труда). При това положение, в движение надолу, елитът на власт разполага с изградена организация, която е под формата на йерархическа система и която е реалната юзда, с която е възседнал обществото. Антитезата на това липсва, защото липсва обратна йерархическа организация, която може да бъде единствено и само демократична избирателна система и то не каква и да е а правилна.

Докато това не стане, всички опити за подобрение на практическата ситуация, която е единствен критерии за истинността на всяка теория ще се провалят. И понеже те се провалят, защото по същество, назначението на надстройка която да контролирала надстройката си е доразвитие на принципа който е действал и досега, понеже до сега тоя принцип постоянно и многократно се е провалял, ние се спъваме в един и същи камък минимум от няколко стотин години. И вървим по утъпкани пътеки, по които не никнат като гъби решеният на наболели проблеми.

Или нека ме опровергае на практика който иска и който може, но тая статия, ни обяснява, че няма друг начин.
21 Юни 2018 13:16
дъртреалист
21 Юни 2018 11:21
Лобизма е същностен процес на демокрацията.


Лобизмът е белег, че липсва демокрация.
21 Юни 2018 13:23
Пет човека агитират петдесет да прокарат законови поправки, с киото се облагодетелсттват 5 000 човека в ущърб на 5 милиона.
21 Юни 2018 16:09
Представата, че има политическо управление без лобизъм
Е детинска.
Непознаване на механизмите на политиката.
А бъркането на името на процеса със злоупотребите с него също е детинско.
Има Гугъл все пак.
21 Юни 2018 16:34
Непознаване на механизмите на политиката.

Не виждам що требе да бъде изучавано нещо, което требе да бъде унищожено
21 Юни 2018 17:24
Виждам, че тази дума е заучена в негативен контекст и това е трудно да се преодолее.
Имаше и други подобни - частник, капиталист, фирмаджия...
А в по-ново време и - меринджей
21 Юни 2018 17:26
Лобизъм - Лобизмът е характерна съвременна дейност на неформален натиск в полза на конкретно политическо решение.

Този неформален натиск не винаги е от комерсиални интереси...
Може да идва от общественото мнение, от приятели,
или дъщеря ти да ти се накара, че си взел лошо решение за нещо...
Управляващият взема решения в условия на конкуриращи се влияния върху него.
Проблем става, когато няма конкуренция, т.е. губещата страна не е представена.
Защото примерно частния интерес е концентриран и лесно се организира.
Докато общият интерес е широк и труден за концентриране.
В по-развитите общества има механизми и за представяне на публичния интерес в лобистката конкуренция.
Което именно ги прави по-развити.
21 Юни 2018 19:42
дъртреалист
21 Юни 2018 16:09

Представата, че има политическо управление без лобизъм
Е детинска.
Непознаване на механизмите на политиката.
А бъркането на името на процеса със злоупотребите с него също е детинско.


А ти знаеш ли що дъртите реалисти и децата се разбират? Що са си на един акъл.
21 Юни 2018 19:56
дъртреалист
21 Юни 2018 17:26


Лобизъм - Лобизмът е характерна съвременна дейност на неформален натиск в полза на конкретно политическо решение.


Този неформален натиск не винаги е от комерсиални интереси...
Може да идва от общественото мнение, от приятели,
или дъщеря ти да ти се накара, че си взел лошо решение за нещо...
Управляващият взема решения в условия на конкуриращи се влияния върху него.
Проблем става, когато няма конкуренция, т.е. губещата страна не е представена.
Защото примерно частния интерес е концентриран и лесно се организира.
Докато общият интерес е широк и труден за концентриране.
В по-развитите общества има механизми и за представяне на публичния интерес в лобистката конкуренция.
Което именно ги прави по-развити.


Да знаеш ти животът как обичам и колко мразя празните химери. Ето тука съм ти обяснил обоснованият логически правилен процес на производство на обществен консенсус. От какъвто няма ни вест ни кост в любимите ти развити общества. Няма как синът ти или приятелите ти да имат и бегла претенция, че могат да минат по втория начин през задния вход на парламента, за да контактуват с депутатите. Те трябва да се подредят на опашката, която е тъждествена с това което съм описал. Заседанията на парламента представляват заключителна фаза в производството на тоя обществен консенсус. А тия приемливо симпатични вариации дето си ги описал представляват правоимащи едри риби, на фона на много дребна цаца, която е същото като некой и друг работник на конгресите на Комунистическата партия, което идело да покаже, че най-добрата демокрация е тая при устремените към комунизма социалистически общества.

Чети: Натисни тук

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД