:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавно предприятие поема грижата язовирите

Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовори" ще управлява нежеланите от общините водоеми. Тези промени в Закона за водите приеха депутатите на второ четене в сряда. Предприятието ще може да стопанисва и частни язовири, ако собствениците имат желание. Освен това държавната структура ще поеме грижа и за язовори, за които има спор за собствеността, докато той не бъде разрешен. Ръководството ще бъде от осем души, като председтел ще бъде министърът на икономиката.

Промените са внесени от Емил Христов от ГЕРБ, но предложенията са изработени съвместно с Министерството на икономиката, Националното сдружение на общините и Държавната агенция по метрология и технически надзор. Общините ще разполагат с тримесечен срок след влизането на промените в сила, да решат дали да прехвърлят в специално създаденото предприятие собствеността на язовирите, за които имат отговорност, или да продължат да ги стопанисват.

Промените, с цел по-добра поддръжка на водоемите, също така определят категории - "големи" - с височина на стената между 5 и 15 или над 15 метра, а всички останали - "малки". Въвеждат се три степени на риск - висока, значителна и ниска, но критериите за тях още не са изготвени. В зависимост от степента на риска ще се определя честотата на проверките.

Предприятието няма да бъде търговско дружество и няма да формира печалба. Издръжката му ще е от трансфери от бюджета, собствени приходи и други постъпления. Те ще бъдат определени с бъдещ нормативен акт и засега не е ясно откъде ще идват и в какъв размер ще бъдат. В съвета ще влязат представители на няколко министерства - на околната среда, регионалното, земеделското и на енергетиката. В управата ще има и представители на Националното сдружение на общините.

Предприятието няма да поддържа големите язовири, които се стопанисват от НЕК и ВиК операторите.
2
992
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
20 Юни 2018 20:37
Предприятието го чака голямо бъдеще, предполагам ще му резнат и лента. Догодина вероятно над 90% от язовирите ще са с неясни собственици и ще се поддържат от Предприятието напълно безплатно (безплатно, както и санирането). В същото време неясните собственици ще продължават дейността си, както и до момента.
Да, гуемо бъдеще го чака Предприятието!
20 Юни 2018 20:38
просто трябва да ги национализират и поддържат
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД