:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 348
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ се бори със зъби и нокти да закрие делата във ВАС

Сблъсък между депутати и съдии се разигра в парламентарната правна комисия при разглеждането на поправки в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), предложени от ГЕРБ. С промените се засекретяват дела, гледани на последна инстанция във Върховния административен съд (ВАС), с аргумента, че така правосъдието ще стане по-бързо. Съдиите обаче се противопоставиха и обясниха, че процедурата ще стане още по-тежка.

В сряда депутатите представиха компромисен вариант, според който съдът ще решава с определение дали заседанието да бъде открито или закрито, когато делото се гледа от тричленен състав. То няма да подлежи на обжалване. Ако страна по делото поиска заседанието да е открито, съдът ще се съобразява с това. Делото няма да може да е закрито и ако се гледа само на една инстанция или от петчленен съвет на ВАС.

Шефът на ВАС Георги Чолаков коментира, че Пленумът на съда поддържа сегашния ред. Заместничката му Теодора Николова изтъкна, че касационното производство в Европа е публично, а закриване на дела се допуска по изключение при нарушаване на обществения ред или на правата на гражданите. Николова посочи, че и без това натовареният ВАС щял да се затрудни допълнително, тъй като предварително ще разглежда съответното дело, за да реши да бъде открито или не.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ се държа рязко със съдиите и заяви, че не вярва на становището на Пленума им. "67 съдии са го подписали", подчерта Чолаков. Според Кирилов, ако се приеме компромисният вариант, общото правило ще бъде заседанието да бъде открито, тъй като всеки щял да иска да е така.

Комисията одобри и закритите заседания, и компромиса за откритите. Окончателната редакция ще стане ясна чак когато законопроектът влезе на второ четене в пленарната зала.



ЦИТАТ

Данаил Кирилов (ГЕРБ), шеф на правната комисия:

"Bъoбщe нe вяpвaм нa cтaнoвищeтo, зaявeнo oт плeнyмa нa BAC. He мe пpeкъcвaйтe, зaщoтo щe ви изгoня oт зaceдaниeтo! He ви нaпaдaм, нe ви oбвинявaм в лицeмepиe, нo aкo зaпoчнeтe дa paбoтитe пo дpyгия peд, тo мoжe би щe ви ce пpoмeни. Дaйтe тoгaвa гapaнция, чe плътни 10 минyти щe ни cлyшaтe cтpaнитe! Дa взeмeм дa въвeдeм aнглocaкcoнcкoтo пpaвo c жypитo, къдeтo вceки aктьop щe e нaй-дoбpият плeдиpaщ aдвoкaт! Но ще слушате и общественика Иван Петров, който пише по пет жалби дневно!"
2
1180
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
20 Юни 2018 21:29
.
Уродливото лице на мутрокрацията.
.
21 Юни 2018 17:32
ГЕРБ в действие !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД