:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,665,444
Активни 219
Страници 14,547
За един ден 1,302,066

КАТ най-после ще санкционира, ако купувач на кола не я пререгистрира

Може да се стигне дори до прокурорско разследване и наказание от година затвор
МВР вече ще прекратява регистрациите на коли, чиито собственици не са обявили покупката им. Купувачите имат двумесечен срок от сделката да регистрират автомобилите си в КАТ. В противен случай регистрацията ще се прекратява автоматично. Това може да доведе до сериозни санкции. При последващо спиране за пътна проверка полицаите могат да свалят регистрационните номера на автомобила. Това обаче не е всичко. Според НК шофирането на автомобил, който не е регистриран по надлежния ред, е престъпление. Т.е. срещу такъв шофьор може да започне разследване и в крайна сметка може да бъде наказан със затвор до една година или глоба от 500 до 1000 лв.

Задължението за новия собственик да обяви купения автомобил влезе в сила още в края на миналата година. Досега обаче МВР не го прилагаше заради проблеми със собствените си информационни системи. Те вече са решени, става ясно от съобщението на полицията.

Промяната в Закона за движение по пътищата бе направена, след като се разбра, че в Гърция са започнали разследвания срещу българи, които са продали коли, впоследствие използвани за трафик на бежанци. Преди това продавачите имаха задължение да отпишат старите си коли, а купувачите - да ги пререгистрират. За нередовните обаче нямаше никаква санкция, поради което те можеха без последствия да не изпълнят задължението. Така продавачът продължаваше да се води собственик, тъй като в КАТ реално нямаше нов вписан такъв. Сега, ако купувачът не обяви, че колата е негова, регистрацията се прекратява и не може да се търси отговорност от стария собственик. Той вече няма задължение да отпише колата си, тъй като МВР и Нотариалната камара свързаха информационните си системи и информация за всяка сделка с автомобил, извършена от нотариус, се подава към полицията автоматично.

Дерегистрацията на автомобил обаче не е единствената санкция, която може да понесе купувач на кола, забравил да регистрира покупката си. В Закона за движение по пътищата е записана и глоба от 200 лв. за всеки, който не се обяви за собственик в едномесечен срок от сделката. Това е по-леката санкция, тъй като при нарушение на това задължение може да се стигне само до глоба, но не и до прекратяване на регистрацията и евентуално прокурорско разследване, както е при нарушаването на двумесечния срок.

Въпреки свързаността на информационните системи при регистрацията на продажби, все още има проблем с данъците на колите. По закона МВР трябва да съобщава на общините кой каква кола притежава, за да може местните власти да определят дължимия данък за всеки собственик. Проблемът е, че на много места информация не се подава. Не е известно защо, но вероятно заради стотиците регистрации всеки ден, които няма кой да обработи. Като резултат нови собственици, регистрирали колите си, могат да бъдат глобени от общината заради липса на информация, която те няма задължение да предоставят. В Закона за местните данъци и такси също е записан двумесечен срок за регистрация. Той обаче е само за определени случаи - например, когато автомобилът е придобит по наследство или съсобственост. В тези случаи общината трябва да бъде уведомена с декларация от новия собственик в двумесечен срок. Такова обявяване не се изисква в най-масовия случай - продажба на кола. Но тъй като в общините липсва информация и данъкът не може да се определи, от страх да не понесат някаква санкция, купувачите масово се презастраховат, като сами ходят да декларират в кметството автомобила си, въпреки че нямат такова задължение.
16
3588
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
20 Юни 2018 20:09
Колко пъти може да се прескочи до Гърция за трафик, докато тече двумесечния срок?
20 Юни 2018 20:26
Няма ли някой да обясни на тези безумци, че веднъж минала през нотариус, колата вече си има нов собственик с всичките му права и задължения.
Останалото е въпрос на софтуер и кабел, който да свърже различните сектори на административното безхаберие.
Но щом обитателите на бантустана не хващат тоягите, скоро ще ги накарат да си пререгистрират и прахосмукачките...

http://www.drago.info/index.php/2018/02/19/opashkata-pred-kat/
20 Юни 2018 20:31
Две неща:

1. Неизпълнението на задължението за пререгистрация било инкриминирано? Що за глупост! Кой прави тия закони? Не може всичко да се инкриминира и да се набутва в НК.

2. След като нотариусите имат пряка връзка с КАТ и последните ще научават автоматично за сделката по прехвърляне на собствеността, от къв зор новия собственик трябва и да ходи на крака да пререгистрира колата. Ми да му я зачислят служебно от КАТ, след като така и така имат информацията.
20 Юни 2018 20:49
Сгугньо ....
името и е Благородна Макева...и се явява зам.министър в
Радевото министерство...жив престъпник надали е виждала
ама законотвори, та пушек се вдига...
20 Юни 2018 20:57
крайно време е системата да се промени. да се купуват регистрационни табели и с тях да караш каквото искаш. ти отговаряш. няма бабата, дядото и т.н. тествано е в чужбина и работи, и то добре работи.
20 Юни 2018 21:33
Макева не беше ли само по едни европрограми, домашни насилия и жертви на насилие?
20 Юни 2018 22:14
Но тъй като в общините липсва информация и данъкът не може да се определи, от страх да не понесат някаква санкция, купувачите масово се презастраховат, като сами ходят да декларират в кметството автомобила си, въпреки че нямат такова задължение.

С това не мога да се съглася. Автора не си е направил труда да провери докрай как стоят нещата с местните данъци и такси. Общините (отдел МДТ) всъщност получават информация от КАТ за всички регистрирани там автомобили. Не съвсем On line, но чрез Министерство на финансите, всеки ден се изпраща файл с всички регистрирани за деня автомобили, които общините автоматично пък облагат с данък на база получената информация. След което се изпраща писмо до собственика, че има облагане за текущата година и, ако предишен собственик е платил вече дължимия данък, следва новия такъв, да дойде и представи документ за това. В негов интерес е, защото доказвайки плащане на дължимия данък, му се отчислява същия за съответния период. Иначе, да. Не е длъжен да подава декларация вече, но това не значи, че автомобила не се зачислява в БД към съответната община, както и автоматично се облага, както казах. Не знам дали е практика за всички общини, но предполагам, че повечето работят така.
21 Юни 2018 06:45
Сгугньо
При сега съществуващите закони трябва да се ходи за пререгистрация.
Нов талон, а при смяна на населеното място и нови регистрационни табели.
Или предлагаш да ги издават служебно и да ги пращат по пощата на новият собственик?
21 Юни 2018 07:35
Davos20 Юни 2018 20:49
Абе не може да не виждала Бойко!
21 Юни 2018 08:21
Два дни след регистрацията в КАТ, данъкът на кола излиза за плащане. КАТ всяка вечер обменя онформация. А ако в някоя община не се прави - санкции за виновните (освен ако и за това няма виновен).
На сайтовете на общините вече ги няма онези декларации (обр. 14 май бяха), с които декларираш покупката.
21 Юни 2018 08:23
Тия глупави закони и наредби със сигурност ги е приемал някой друг, а не ГЕРБ!

И само заради многото ангажименти покрай Западните Балкани през последните 10 години не им е останало време да ги оправят...

21 Юни 2018 08:58
1. Неизпълнението на задължението за пререгистрация било инкриминирано? Що за глупост! Кой прави тия закони? Не може всичко да се инкриминира и да се набутва в НК.


Не си прав ! Продавал съм доста мои коли, ако случиш на свестен човек , хубаво.
Но веднъж продадох една кола на цигани - пиша ги в мн. число, защото купувачите уж бяха циганско семейство, а водачът се оказа 16 годишният им си ?! Неправоспособен, естествено.
А , познайте от един път, кога циганчето ще отиде в общинското данъчно да заяви покупката, че и данъци да му натресат ?
Посъветваха ме от Пътна полиция да си подам едно заявление до Шефа им, че съм продал тази кола на еди си кого !?
И ти сега пък ме навиваш да разчитам на родните Нотариуси, от които пропищя и дете у майка ?!
21 Юни 2018 09:21
Не си прав ! Продавал съм доста мои коли, ако случиш на свестен човек , хубаво.
Но веднъж продадох една кола на цигани - пиша ги в мн. число, защото купувачите уж бяха циганско семейство, а водачът се оказа 16 годишният им си ?! Неправоспособен, естествено.
А , познайте от един път, кога циганчето ще отиде в общинското данъчно да заяви покупката, че и данъци да му натресат ?
Посъветваха ме от Пътна полиция да си подам едно заявление до Шефа им, че съм продал тази кола на еди си кого !?
И ти сега пък ме навиваш да разчитам на родните Нотариуси, от които пропищя и дете у майка ?!


Статията казва, че системите на нотариусите и на КАТ са свързани и КАТ вече автоматично получава информацията.
21 Юни 2018 09:23
Сгугньо
При сега съществуващите закони трябва да се ходи за пререгистрация.
Нов талон, а при смяна на населеното място и нови регистрационни табели.
Или предлагаш да ги издават служебно и да ги пращат по пощата на новият собственик?


Така и би трябвало да става, но за съжаление, не може да се разчита на Български пощи със сигурност.
В САЩ си плащат сметки по пощата, пращат и получават всякакви документи и нищо не се губи.
Но при нас това е още нереално.
Но, най-малко, би трябвало да ги издават служебно и да канят лицето да отиде да си ги вземе.
21 Юни 2018 11:43
Не са ни виновни пощите, ама манталитета - колко хора живеят на адреса, който са завили като постоянен или настоящ?!
21 Юни 2018 17:08
Статията казва, че системите на нотариусите и на КАТ са свързани и КАТ вече автоматично получава информацията.


Сгугню, ти си чети статията , ама имай предвид какъв Нотариат си имаме - феминизиран и шуробаджанашки като цялата ни Правораздавателна система.
Че не помниш ли как за назидание и показ, едни журналя продадоха служебния Мерцедес на главния прокурор ! Всичко си мина нотариално като по вода.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД