:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 331
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Емил Табаков дирижира "Симфония на хилядата"

Опусът на Малер ще звучи у нас за пръв път от 1991 г.
снимка: бгнес
Емил Табаков ще дирижира "Симфония на хилядата" отново след 1991 г.
27 юни,

зала 1 на НДК



Солисти от Австрия и двата най-големи национални оркестъра ще се съберат в зала 1 на НДК за изпълнението на "Симфония №8" на Густав Малер. Музикалното произведение е създадено за многобройни състави - оркестър, хор и солисти, и затова е наричано "Симфония на хилядата". Огромният му мащаб е причината да не се изпълнява често в България, независимо че редовно фигурира в репертоара на световните класически сцени. За последен път в София "Симфония №8" е звучала през далечната 1991 г., а обединяващото с предстоящото й изпълнение е, че пред диригентския пулт отново застава маестро Емил Табаков. На сцената ще излязат над 400 музиканти от шест състава, а изпълнението на знаковото произведение ще отбележи финала на българското европредседателство.

Подготовката за представянето на "Симфония №8" започва преди близо година. Софийската филхармония като организатор на концерта отправя покана към Симфоничния оркестър на БНР да се присъедини към мащабното събитие. По този начин в изпълнението на инструменталната част ще се включат 140 филхармоници. Внушително ще е присъствието на вокални състави - 100 деца, 150 певци смесен хор и 8 солисти. В продукцията участват Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов" и Детският филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, Детският радиохор и смесеният хор на БНР.

Международното присъствие идва от Австрия - страна, която приема от България председателството на Съвета на ЕС. Пристигат осем изявени солисти - Бианка Кох, Елизабет Пратчер, Колет Бушел - сопрани, Валтрауд Винзауер и Лаура Оливия Шпенгел - алти, Максимилиан фон Лютгендорф - тенор, Томас Вайнхапел - баритон, Андреас Йозеф Матерсбергер - бас. Цените на билетите са достъпни - от 10 до 40 лева, и се продават на касите на зала "България" и НДК, както и в мрежите на Eventim и Epay.

На 1 юли, когато Австрия вече ще е поела щафетата, София ще изпрати символично послание да бъде продължен един от основните приоритети на Българското председателство - европейската интеграция на Западните Балкани. Концерт на открито под надслов "Музиката на Западните Балкани" ще се проведе на новата открита сцена в парка зад НДК. Достъпът ще бъде свободен, а музиката - в изпълнение на формацията Western Balkans Band BG, създадена от емблематичния кавалджия Теодосий Спасов. В нея се включват Васил Хаджиманов - клавишни (Сърбия), Амар Чешляр - барабани (Босна и Херцеговина), Йелена Йовович - вокал (Черна гора), Дритан Хекурани - бас китара (Албания), и Сашо Гигов - Гиш - перкусии (Македония).

640
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД