:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 178
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Всеки трети българин е с неплатени сметки

Просрочена ипотека, неплатен наем, сметки за битови услуги, месечни плащания на лизинг са сред най-честите задължения на българите. С това се увеличава рискът те да попаднат в ръцете на т.нар. колектори - събирачите на дългове. Заплаха тегне над всеки трети, теглил някакъв заем, алармират от "Комитет за защита на потребителите".

Според данни на Евростат, цитирани от комитета, около 34% от българите са имали непогасени сметки. В целия Европейски съюз само гърците изпитват повече затруднения при погасяването на задълженията си, като там процентът на проблемните длъжници е 48 на сто. На трето и четвърто място са Кипър и Хърватия с по 26% кредитополучатели със забавени плащания по заеми.

За миналата година средният дълг на човек у нас се е удвоил в сравнение с 2015 г. - до над 900 лв. от около 450 лв. Забавените плащания в края на 2017 г. се изчисляват над 800 млн. лв. по потребителски заеми и близо 1 млрд. лв. по ипотеки. Тази тенденция ще продължава и през 2018 г., сочат наблюденията на "Комитета за защита на потребителите". Бързите кредити са основен двигател за трупане на нови борчове и за лавинообразното задлъжняване на потребителите, предупреждават от комитета.

Предстои Европейската комисия да изготви пакет от мерки, сред които е директива, регулираща дейността на колекторските фирми. Целта е да се подобри законодателната рамка на несъстоятелността на европейско ниво, допълват от комитета.







2
1012
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
22 Юни 2018 19:24
Колекторите - събирачи на дългове не трябва да има. Трябва да се забранят със закон. Които дава пари на заем да си поеме риска. Не да дават пари без покритие срещу високи лихви на клиети. Много добре се знае, че някои клиенти са изключително рискови или няма шанс да върнат заем както е структуриран и въпреки това им отпускат. Да не говорим, че банките променят клаузи от договора което допулнително помага заема да не може да се изплати.
28 Юни 2018 20:02
TRIF22, Юни 2018 19:24


Нали хората пак трябва да бъдат роби? Това е начинът да ги поробят.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД