:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,475,672
Активни 133
Страници 1,819
За един ден 1,302,066

Облекчава се режимът за пребиваване за чужденци от български произход

Правителството променя и правилата за експулсиране на чужденци, за принудителното настаняване на мигранти и за режима на непридружените деца
Чужденците от български произход ще пребивават и работят дългосрочно у нас при облекчен режим. Това става ясно от промени в Правилника за прилагане на Закона за чужденците, приети от Министерския съвет. Мотивът за тях е достъп на квалифицирана работна сила на българския пазар на труда. Става дума основно за граждани от Молдова, Украйна, Македония, Сърбия и др.

Ще има облекчения за чужденец от български произход, който е влязъл законно в страната ни, но не притежава виза за дългосрочно пребиваване. Ако представи регистриран в Националната агенция по приходите трудов договор с местен работодател, той ще може да получи право на пребиваване без виза. По този начин чужденецът ще има право да кандидатства за статут на постоянно пребиваващ след заплащане на предвидената такса, но без да преустановява работа и да напуска България.

Намалява се и административната тежест за чужденците от български произход, които кандидатстват за получаване на право на постоянно пребиваване, тъй като няма да им бъдат изисквани доказателства за издръжка. Срокът за разглеждане на заявленията на чужденци, кандидатстващи за получаване на разрешение за продължително пребиваване и работа тип "Единно разрешение за пребиваване и работа" се намалява от 14-дневен на 7-дневен.

С промените се създава и ред, по който установените непридружени деца чужденци на територията на България да бъдат настанявани в специализираните институции. Тази промяна отразява и получените предложения и бележки от Българския хелзинкски комитет и Върховния комисар на ООН за бежанците, твърди правителството.

С промените ще се създаде специален ред при връщането или експулсирането на чужденци, свързано с дейността на Главна дирекция "Гранична полиция". Отделно от това ще има и нов ред при прилагането на "допълнителни мерки за обезпечаване на връщането на граждани на трети страни в съответствие с Директива 2008/115/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г., които са алтернатива на принудителното настаняване на чужденци в Специалните домове за временно настаняване на чужденци (СДВНЧ) към дирекция "Миграция". Предвидена била и възможност за ежеседмично явяване в структура на МВР на чужденци, които са освободени от домовете за временно настаняване, като това ще доведе до създаване на механизъм за контрол.ДОКУМЕНТИ

Създава се и ред, по който да се издава Европейски пътен документ. Това щяло да улесни осъществяването на връщането в рамките на споразумения за обратно приемане, сключени от държавите членки с трети държави. Има и специална промяна в Правилника за издаване на българските лични документи, която пък произтича от необходимостта да бъде преодоляно различието при изписване на имена на чужденци, влезли у нас с документ за задгранично пътуване, но притежаващи акт за раждане, съставен в България.
1197
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД