:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 409
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Политическият скандал след мача Швейцария - Сърбия се разраства

ФИФА може да дисквалифицира голмайсторите на "кръстоносците" заради изобразения албански орел
От голяма глоба до дисквалификация е наказанието, което ФИФА може да наложи на двама основни футболисти на Швейцария, след като действията им на мача срещу Сърбия (2:1) доведоха до политически скандал, разгарящ се с часове. Решението на световната централа се очаква днес.

Етническите албанци Джердан Шакири (роден в косовския град Гниляне) и Гранит Джака (семейството му е от Прищина) изобразиха с ръце двуглавия орел на Албания в радостта си при отбелязването на головете за победата. Това доведе до оплакване от сръбския футболен съюз във ФИФА, която започна официално разследване. А максималното наказание за политически провокации на футболен мач е дисквалификация.

Освен това Шакири игра с обувки, на които имаше швейцарското и косовското знаме. "Още преди мача помолихме ФИФА да забрани на Шакири да играе с флага на Косово на екипировката, но ни отговориха, че това не е политически жест", възмути се генсекът на сръбския съюз Йован Шурбатович.

От швейцарското правителство защитиха двамата национали. "Аз нямам съмнение в патриотичната настройка на нашите футболисти, без това да означава, че са забравили местата, в които са родени", заяви министърът на отбраната и спорта Ги Пармелен.

"Швейцарският отбор е перфектен пример за чудесна комбинация между различни култури. И работи перфектно, виждате резултатите", смята вътрешният министър Игнасио Касис, който също не е роден в Швейцария.

Паралелно с това ФИФА разследва и треньора на сърбите и феновете на отбора. Наставникът Кръстаич заяви: "Просто бяхме ограбени. Бих пратил съдията пред международния трибунал в Хага да го съдят, както той нас на мача с Швейцария". Агитката пък скандираше политически лозунги (впрочем сръбските фенове вече навлякоха глоба от 10 000 швейц. франка заради издигнат политически плакат на първия мач - с Коста Рика).

А вчера ФИФА глоби датския футболен съюз с 20 000 швейц. франка заради безредици в сектора с феновете и издигане на транспаранти и банери със сексистки характер по време на мача с Австралия (1:1). Зрителите са мятали предмети по сектора с австралийски запалянковци.

Дисциплинарно дело има и срещу мениджъра на германския футболен съюз Георг Бехлау и прессекретаря на отбора Улрих Фойгт, които показаха неприлични жестове към шведската резервна скамейка след победния гол на Тони Кроос в 95-ата мин. Поведението на двамата доведе до сблъсъци между двата щаба.

5
1861
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
25 Юни 2018 23:06
Уж швейцарци, а всъщност - стандартни тъпанари...
25 Юни 2018 23:13
Сърбия

Мисля, че тоя път ФИФА съвсем ще се оцапа, ако не уважи политическите претенции на сърбите.
25 Юни 2018 23:14
Не ги уважи. Наказа двете келемета само с парична глоба и Сърбия заради публиката, която отговори на провокациите
26 Юни 2018 10:29
Защо играят за Швейцария, след като родината им е Албания, пардон Косово ?
Защо Швейцария приема за свои граждани етнически мюсюлмани, а отказва да дава паспорти на православни или славяни ?
Защо Германия орева орталъка, че я заливали българи и румънци, а после отвори врати за мюсюлмани без никакво образование, които отиват не за да работят както биха работили българи и румънци, а за да получават социални помощи ?
И това всичкото докога ?
26 Юни 2018 10:35
министърът на отбраната и спорта Ги Пармелен.

Това е най-съществената новина в статията - бедна Швейцария има Министерство на отбраната и спорта.
Немат ли си Красен Кралев тия хора, бе?!?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД