:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 355
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Търговците на горива протестираха пред празния парламент

Снимка: БГНЕС
Стотици цистерни задръстиха част от Околовръстния път на София вчера. Машините не бяха допуснати до центъра на София, но търговците на горива стигнаха пеша до празния парламент, за да продължат протеста си.


Десетки търговци на горива от малките бензиностанции протестираха вчера пред сградата на Народното събрание заради новия закон за горивата. С поправките, приети на първо четене, се залагат засилени мерки, които да ограничат сивия сектор. Въвежда се регистрационен режим за фирмите, завишени банкови гаранции и наличие на солиден капитал на дружествата, което щяло да доведе до фалит на повече от 400 фирми. Протестиращите обаче останаха нечути, тъй като по това време в парламента нямаше никого - депутатите вече бяха изчерпали дебатите по вота на недоверие.

Шефът на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива Иван Кашилски отбеляза, че те са "за" законопроекта, но не в този му вид. По думите му изискваните в законопроекта банкови гаранции и капитал са непосилни за търговците. "Той ни унищожава. По този начин ни натоварват с непосилни средства, които ние нямаме и няма как да останем на пазара. Хората изнемогват вече. Има семейни бензиностанции - тези хора работят в малки населени места, непоносимо е вече. Около 420 са българските фирми. На пазара ще останат само чуждите фирми", коментира той пред БНР.

До момента единствено вицепремиерът Валери Симеонов ги е изслушал и ги е подкрепил. Кашилски отбеляза, че сивият сектор може да се пребори със засилване на контрола в данъчно-акцизните складове, при вносителите и производителите. "Както са солидарни и отговарят само за акциза, така солидарно да отговарят и за ДДС-то. По този начин, като няма на пазара горива без ДДС и без акциз, няма да има загуби за държавната хазна", добави той.

Предложението за промени в закона за горивата бе внесено от депутата от "Обединени патриоти" Емил Димитров - Ревизоро. При регистрацията на големите фирми и собственици на складове за нефт и горива изискването е за гаранция от минимум 3 млн. лв., а за всяка бензиностанция ще се изискват по 20 хил. лева.
1
920
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
27 Юни 2018 11:01
Това е един от онези протести, които никой съзнателен гражданин няма да подкрепи !
Но това е пасивна позиция, активната е да не зареждате и капка гориво от бензиностанции-копърки, особено ако имате дизел.
Аз , впрочем, го правя отдавна.
Щели били да фалират?
Ко, не !!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД