:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Западът разгневи Русия, като увеличи правата на химическите инспектори

Великобритания прокара предложение Организацията за забрана на химическите оръжия да посочва извършителите на нападения
-----------------
Западните държави разгневиха Русия, като подкрепиха британско предложение за увеличаване на правомощията на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), предадоха агенциите. Тя вече ще може да посочва извършителите на нападения с химически оръжия. Сега инспекторите могат само да провеждат разследване, за да установят дали е имало химическо нападение.

Британското предложение беше одобрено по време на специално заседание на 140-те държави от ОЗХО, което се проведе в Хага. 82 от държавите гласуваха в подкрепа на резолюцията химическите инспектори да имат по-големи права при идентифицирането на извършителите на химически атаки. С предложението не бяха съгласни представителите на 24 страни. За одобряването на резолюцията бяха необходими две трети от гласовете. Промените бяха подкрепени от САЩ и страните от ЕС, а против тях се обявиха Русия, Иран, Сирия и съюзниците им. "Международната общност се обедини, за да подсили забраната за използване на химически оръжия", се казва в изявление на британската делегация в ООН, разпространено след гласуването. Външният министър на Великобритания Борис Джонсън похвали "важната допълнителна власт, с която не само ще се установява използването на химически оръжия, но и организацията ще посочва държавата, която се смята, че е отговорна".

Москва реагира остро на одобреното британско предложение за ОЗХО. Руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков заяви, че страната му не признава новите пълномощия на ОЗХО. "Перспективите и бъдещето на резолюцията не са много ясни...Ние ще извлечем сериозни заключения от това, което се случва", каза още той. Руският посланик в Холандия Александър Шулгин предупреди, че ОЗХО "потъва като "Титаник", и предупреди, че е възможно Русия да напусне организацията.
113
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД