:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 218
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕК се нуждае от 10 000 граничари

Европейската комисия отбеляза, че вече е широко установена невъзможността държавите от ЕС да се справят с мигрантите самостоятелно. Допълва се, че различията в отношението към мигрантите в отделните държави от общността е причината за тяхното самоволно движение в ЕС. Комисията отчита, че след като през 2014 г. ЕС е разполагал с под 300 граничари, готови да поемат задачи по външните граници, т.г. броят им е достигнал 1300, а до 2020 г. е необходимо да нарасне до 10 000. ЕС се нуждае допълнително от 15 плавателни средства, шест самолета и 35 единици сухопътна техника за охрана на границите. В документ на Еврокомисията преди Европейския съвет се посочва, че досега в ЕС са били разселени над 32 000 мигранти. Посочва се, че засега липсват необходимите три милиарда евро за продължаване на действието на споразумението за миграцията с Турция. Предвижда се от тази сума два милиарда евро да бъдат отпуснати от бюджета на ЕС, а останалият един милиард да бъде от вноски на отделните държави от общността. Еврокомисията уточнява, че до края на юли е възможно да бъде постигнато единодушие по промяната в правилата за подслоняването на мигранти, за изискванията за предоставянето на закрила, за разселването. До края на годината изглежда възможно одобряването на промените в правилата от Дъблин (за отговорността на държавите от ЕС да разглеждат молбите за закрила), както и за процедурите за присъждането на защита. Засега е неясно кога би могло да се постигне споразумение по промените в европейската визова политика и за временното възобновяване на проверките по вътрешните граници на Шенген.

Еврокомисията очертава три възможности за местата, където новите мигранти да бъдат приемани до оценка на молбите им за закрила - в ЕС или извън ЕС. В едната от възможностите достигналите териториалните води на ЕС ще изчакват оценка на европейска земя, като е възможно това да става не в държавата, където е пристанал плавателният съд, с който са пристигнали. За да може това да се случи, трябва да бъдат въведени двустранни споразумения между държави от ЕС на основата на съпричастността (подялба на тежестта). При втората възможност мигрантите ще бъдат връщани в държави извън ЕС, ако плавателният им съд е бил прихванат във водите на държава извън общността или в международни води, независимо под чий флаг плава този съд. Третата възможност - всички незаконни мигранти (проникнали в ЕС не през граничен пункт), независимо къде са подали молба, да изчакват решението извън ЕС, не се препоръчва от комисията. Еврокомисията предупреждава, че по действащото законодателство подобен подход е трудно осъществим и на границата на закона.
2
242
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
28 Юни 2018 21:29
Няма страшно. Ще стане. Меркел сега ги внася - все с практически опит
29 Юни 2018 07:18
Ейй, и к'о шъ ги прай пустата му ЕК? Да не би да се кани да въвежда визов режим?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД