:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,944,230
Активни 190
Страници 15,240
За един ден 1,302,066

Интеграционните добавки остават еднакви за всички

Социалното министерство заобиколи с техническа промяна решението на ВАС, че равните суми пречат на хората с увреждания
Хората с право на месечни интеграционни добавки за транспорт, телекомуникационни услуги и обучение ще получат социалните си плащания навреме въпреки създалия се законов вакуум след решението на ВАС, че сегашният начин на определянето им е незаконен. Висшите магистрати отмениха текстове от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания с мотив, че те са в противоречие със самия закон, защото не се раздават след индивидуална оценка на потребностите, а са еднакви суми за всички. Става дума за текстове, свързани с размера и правото на добавка за транспорт, информационни и телекомуникационни услуги и обучение.

За да не се създава социално напрежение и хората да получат навреме парите, които им се полагат, законът ще бъде спешно ремонтиран. В него ще се впишат отменените окончателно от съда текстове от подзаконовия нормативен акт, който сега го дописва, т.е. размерът на добавките отново ще бъде еднакъв за всички. Единствената разлика е, че повече хора ще имат право на добавката за обучение, тъй като при нея ВАС отменя изискването тя да се предоставя само срещу документ за продължителността на обучението. Според социалния министър Бисер Петков сега доста хора имат право на тази добавка, но не я получават именно поради липсата на такъв документ. Той обаче се надява включването на повече хора към нея да се вмести в сегашния бюджет на АСП. Добавката е мизерна - 15 лв. месечно.

Право на трите от общо седемте интеграционни добавки имат около 500 хил. души с увреждания. Почти всички са с право на добавки за транспорт. За информационни и телекомуникационни услуги допълнителни суми получават 70 хил. души, а добавки за обучение - 90 души. Предвидените пари в бюджета на Агенцията за социално подпомагане за тези плащания са в размер на 152 млн. лв. Опасност от забавяне има само при подалите заявления за интеграционни добавки след 11 юни т. г.

Работна група към социалното министерство вече е изготвила проект с поправките на закона, а очакванията на вносителите от парламентарната група на ГЕРБ са той да бъдат приет до средата на юли, за да не загубят правата си новите случаи и да получат добавките още през юли. Така законът се пуска по "бързата писта", вместо да чака реда си в Министерския съвет.

"Въпреки спешността на проблема социалната комисия ще поиска становище от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, от Агенцията за хора с увреждания и МТСП, от Националния съвет за тристранно сътрудничество, като се надяваме в много кратки срокове те да се произнесат по предвидените мерки", каза Хасан Адемов, председател на комисията по труда.

БЕЗ РЕШЕНИЕРешението, което предлага социалното министерство за изход от законовия проблем, е просто техническа промяна и не адресира становището на ВАС, че "унифицирането на размера на добавката води до съществено ограничаване на възможностите за социална интеграция на хората с увреждания, които имат ниски доходи, и препятства пряко упражняването на гарантираните в Конвенцията за правата на хората с увреждания права и свободи". За това, както се разбра тези дни покрай поредните преговори с хората с увреждания, пари може да има най-рано от следващата година.
1228
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД